to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:52 | 26.07.2018

Πολιτική

Στις πυρόπληκτες περιοχές ο Πάνος Καμμένος

Περιοδεία στις πληγείσες, από τις φονικές πυρκαγιές, περιοχές της ανατολικής Αττικής πραγματοποιεί ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος


Περιοδεία στις πληγείσες, από τις φονικές πυρκαγιές, περιοχές της ανατολικής Αττική πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελο Μπουρνούς, τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τοπικούς βουλευτές. Επίσης, επισκέφθηκε τις προσωρινές εγκαταστάσεις του Στρατού Ξηράς, που αναπτύχθηκαν κατόπιν κοινής απόφασης με τους δημάρχους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του στρατού που έχει στηθεί στο Μάτι, καθώς και το κινητό μαγειρείο που ετοιμάζει φαγητό για τους κατοίκους, αλλά και για τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας που επιχειρούν στην περιοχή. Στη συνέχεια, μετέβη στο Κέντρο Συντονισμού του Στρατού Ξηράς, το οποίο έχει στηθεί κοντά στα Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Αγίου Ανδρέα, όπου ενημερώθηκε για τις περιπόλους που πραγματοποιούν κλιμάκια του στρατού με την Πυροσβεστική και αστυνομία, για την προστασία περιουσιών, αλλά και τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή είναι πολυεπίπεδη και πως θα παραμείνουν για να συνδράμουν τους κατοίκους όσο καιρό χρειαστεί. «Το πρώτο επίπεδο είναι ότι ενισχύουμε το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τη συμμετοχή μας σε μικτά περίπολα, για να διευκολύνουμε το έργο της διερεύνησης των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιές, προκειμένου να αναζητηθούν πιθανώς αγνοούμενοι και να καταγραφούν οι καταστροφές που έχουν γίνει. Παράλληλα, σε επίπεδο πρόχειρων υποδομών που έχουμε στήσει, δηλαδή με κινητά μαγειρεία, με καντίνες, θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε, κυρίως, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των εθελοντικών ομάδων που βοηθούν σε αυτήν την περιοχή» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μαζί με το υπουργείο Περιβάλλοντος, προχωράει στην καταγραφή δένδρων που θα υλοτομηθούν και στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για αντιπλημμυρικά έργα. Ακόμα, υπό τον φόβο των βροχών που αναμένονται στην περιοχή, θα γίνει από το Μηχανικό άνοιγμα κάποιων ρεμάτων, που έχουν κλείσει από μεταφερόμενα υλικά.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε πως η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία και για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, ενώ τόνισε πως, όπως αποφασίστηκε σε προηγούμενες συσκέψεις, όλες τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση των πληγέντων. Επιπρόσθετα, μετά από αίτημα του δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου, ο Στρατός Ξηράς θα διαθέσει βρεφονηπιοκόμους και νηπιαγωγούς, οι οποίοι θα ενισχύσουν τη δυνατότητα δημιουργίας βρεφονηπιακών σταθμών για τα παιδιά των πληγεισών περιοχών.

Αναφορικά με τα μέτρα που αποφάσισε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επανέλαβε ότι δόθηκε δεκαήμερη άδεια, καθώς και άμεση μετάθεση των στελεχών και των στρατευσίμων που είναι μέλη οικογενειών των πληγεισών περιοχών. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα αναβολής στράτευσης για όλους τους στρατεύσιμους που προέρχονται από αυτές τις περιοχές.

Ακόμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε πως έθεσε στη διάθεση των τοπικών δήμων μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί, καθώς και την παροχή νερού μέσω υδροφόρων, που έχουν αναπτυχθεί σε όλη την περιοχή, αλλά και ισχυρών μονάδων αφαλατωτών.

«Εδώ, θέλω να πω, ότι η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι επικουρική και εφόσον ζητηθεί. Εμείς ξεκινήσαμε πριν μας ζητηθεί και είναι σημαντικό αυτό που ανέφερε ο δήμαρχος, ότι ιδίως μέσα στο θέρετρο, στο ΚΑΑΥ, με προσωπική παρέμβαση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που ήρθε ο ίδιος εδώ, ρίξαμε τις μάντρες για να μπορέσουν να διαφεύγουν οι πολίτες προς τη θάλασσα και να μην έχουμε το φαινόμενο που αντιμετωπίσαμε εδώ στο Μάτι, ενώ παράλληλα οι δυνάμεις πυρασφάλειας κατάφεραν να σταματήσουν τη φωτιά στα όρια του ΚΑΑΥ» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Ο διοικητής των ΚΑΑΥ, συνταγματάρχης Καταδρομών, Γιώργος Κορδάτος, από την πλευρά του, υπογράμμισε: «Η φωτιά μπήκε με μεγάλη ταχύτητα από δύο μεριές στο στρατόπεδο. Μπήκε από τη δυτική μεριά και από τη νότια μεριά. Μπορέσαμε και την σταματήσαμε στην περίφραξη και μέσα στο στρατόπεδο, όπου είχαμε εστία, και δεν πέρασε, και αυτό το θεωρούμε επιτυχία, να κινηθεί προς το Ζούμπερι, τη Νέα Μάκρη και τις παιδικές κατασκηνώσεις. Το δεύτερο που θεωρώ ότ ήταν επιτυχία του προσωπικού μου ήταν ότι έγινε η εκκένωση του ΚΑΑΥ, γύρω στα 1.200 άτομα επισκέπτες και 104 άτομα προσωπικό, και όλη αυτή η διαδικασία χωρίς να έχουμε τον παραμικρό τραυματισμό. Τέλος, από ένα σύνολο 517 σπιτιών, 15 έχουν καεί ολοσχερώς, κάτι που θεωρώ πως και αυτό ήταν επιτυχία του προσωπικού. Όσοι από τους παραθεριστές και τους επισκέπτες δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν με τα λεωφορεία, κατευθύνθηκαν, όπως λέει το σχέδιο πυρασφαλείας, στους μόλους και έμειναν εκεί με ασφάλεια μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια και στο υπόλοιπο στρατόπεδο».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Καμμένος συνομίλησε με τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι του εξέφρασαν παράπονα για την κατάσταση που επικρατούσ κατά τη διάρκεια των φονικών πυρκαγιών, ενώ κατηγορούσαν τις Αρχές για ολιγωρία και έλλειψη σχεδίου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, νωρίτερα, στο δημαρχείο της Ραφήνας, ο κ. Μπουρνούς δήλωσε πως τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών, όπως τον ενημέρωσαν χθες, ολοκλήρωσαν την καταγραφή του 65% των σπιτιών που ανήκουν στα όρια του δήμου του και μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Σύμφωνα τον δήμαρχο, το 25% των σπιτιών, περίπου 1.500, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς -ανάμεσα σε αυτά και το δικό του- 50% έχουν υποστεί σημαντικές φθορές και 25% είναι κατοικήσιμα. «Έχει αποκατασταθεί πλήρως, από τις πρώτες έξι ώρες, με τη συνδρομή και της κυβέρνησης, η στέγαση, η σίτιση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πληγέντων» δήλωσε ο κ. Μπουρνούς για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Επίσης, ευχαρίστησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη βοήθειά του, ενώ τόνισε πως αν δεν ήταν ο στρατός να σταματήσει τη φωτιά στα ΚΑΑΥ του Αγίου Ανδρέα, θα είχε καεί όλη η περιοχή, δηλαδή η καταστροφή θα ήταν ολοκληρωτική.

Ο κ. Καμμένος, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι πρόθεση του υπουργείου Άμυνας είναι να συμβάλει στην πλήρη ανοικοδόμηση της περιοχής, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει η ρυμοτομία και να ανοίξουν δρόμοι προς τη θάλασσα για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)