to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες αποδίδονται οι έντονες βροχοπτώσεις - "Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει", προειδοποιούν οι ειδικοί

Στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής αποδίδει ο ειδικός για το κλίμα Κάρστεν Μπραντ τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες των τελευταίων εβδομάδων σε πολλά σημεία του πλανήτη - «Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει», προειδοποιεί το Ινστιτούτο του Αμβούργου για την Προστασία του Κλίματος - Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τον μαζικό «θάνατο» των δέντρων


«Είναι σαφές ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θερμαίνουν τον υδρολογικό κύκλο. Το νερό εξατμίζεται πιο γρήγορα, αλλά και περισσότερη βροχή πέφτει σε μικρότερο χρονικό διάστημα», δηλώνει ο κ. Μπραντ στην εφημερίδα BILD και εξηγεί ότι το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» επηρεάζει το κλίμα παγκοσμίως. «Επειδή ο Ειρηνικός είναι τόσο ζεστός, η θερμοκρασία της γης είναι συνολικά υψηλότερη και μαζί της, τουλάχιστον έμμεσα, η περιοχή της Μεσογείου», επισημαίνει.

Ο συνάδελφός του από το Ινστιτούτο του Αμβούργου για την Προστασία του Κλίματος Φρανκ Μπέτχερ προσθέτει ότι «με κάθε βαθμό υψηλότερο στο θερμόμετρο, ο αέρας μπορεί να απορροφήσει 7% περισσότερη υγρασία, έτσι, εάν θερμάνουμε τη Μεσόγειο κατά επιπλέον 5 βαθμούς, όπως φέτος, εξατμίζεται πολύ περισσότερο νερό και αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε έντονες βροχοπτώσεις» και προειδοποιεί: «Ας μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή απλώς θα προσπεράσει και θα φύγει. Πρέπει τώρα να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε προκειμένου να μην εξελιχθεί επικίνδυνα».

Η Μεσόγειος είναι κατά 2-3 βαθμούς θερμότερη φέτος από ό,τι ήταν πριν από 30 ή 40 χρόνια και εκτιμάται ότι υπάρχουν 15-20% περισσότερες βροχοπτώσεις σε σύγκριση με τότε, αναφέρει ο κ. Μπέτχερ.

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή υπεύθυνη για τον θάνατο περισσότερων δέντρων από ποτέ στα γερμανικά δάση, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τον μαζικό «θάνατο» των δέντρων στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ. Ολόκληρες περιοχές δασών χάνονται ανεπανόρθωτα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

«Το δάσος δεν μπορεί να προσαρμοστεί. Ποτέ μέχρι τώρα δεν πέθαιναν τόσα πολλά δέντρα», δηλώνει στο SWR ο Χάινριχ Σπίκερ, επικεφαλής από κοινού με τον συνάδελφό του Χανς-Πέτερ Κάλε μελέτης για τον Μέλανα Δρυμό. «Υπάρχει πολύ στενή σχέση μεταξύ του καιρού, δηλαδή του ισοζυγίου νερού και του ποσοστού θνησιμότητας. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι περιορισμένες βροχοπτώσεις αυξάνουν τα ποσοστά θανάτου των δέντρων, τα οποία χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες και βροχή», εξηγεί ο επιστήμονας και επισημαίνει ότι στη Γερμανία αυξάνονται και επιμηκύνονται οι περίοδοι ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Το δάσος δεν είναι προετοιμασμένο για αυτό, συνεχίζει ο κ. Σπίκερ και αναφέρει ότι κανονικά πεθαίνει το 2-5% των δέντρων, αλλά τα τελευταία χρόνια το ποσοστό έχει φθάσει ακόμη και στο 40%. «Ποτέ δεν έχουμε βιώσει τόσο υψηλά ποσοστά θανάτου δέντρων όσο σήμερα. Όταν μιλούσαμε για καταστροφή των δασών στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, τα ποσοστά ήταν 10-12% και είχαν σχέση με τους ρύπους στην ατμόσφαιρα», προσθέτει.

Ο ίδιος εισηγείται ως τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου την αναδάσωση και με είδη δέντρων από άλλες περιοχές του κόσμου, αλλά παραδέχεται ότι «οι γνώσεις μας για την ανάπτυξη των δασών είναι περιορισμένες και υπόκεινται σε πολλές αβεβαιότητες, έτσι το πώς και το εάν μπορεί να σωθεί το δάσος είναι προς το παρόν εντελώς αβέβαιο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)