to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στις φλόγες για τέταρτη ημέρα η Χίος

Στις περιοχές Προβατά και Σιδηρούντα εντοπίζονται τα κύρια μέτωπα της μεγάλης καταστροφικής φωτιάς που μαίνεται για τέταρτη συνεχή ημέρα στη Χίο. Σε εξέλιξη είναι επίσης η φωτιά στην Τροιζηνία Αργολίδας. Συνολικά 282 πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί μόνο το τελευταίο τριήμερο σε όλη τη χώρα.



Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά στα μοναδικά σε όλο τον κόσμο μαστιχόδεντρα, ωστόσο υπολογίζεται στο 40%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, μέχρι στιγμής οι ζημιές ανέρχονται σε 4 εκατ. ευρώ.
 
Στάχτη έχουν γίνει πάνω από 120.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών. Μεγάλες είναι και οι απώλειες και για τη μελισσοκομική παραγωγή (κατά πληροφορίες έχει καεί το 60% των μελισσιών).

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με γεωπόνους και κτηνίατρο βρίσκονται από τη Δευτέρα στη Χίο προκειμένου να καταγράψουν και να εκτιμήσουν τις ζημιές.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στη ΝΕΤ, ανέφερε ότι όλες οι ενδείξεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η φωτιά στη Χίο ήταν εμπρησμός.
 
Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα της Πελοποννήσου
 
Υπό έλεγχο είναι η φωτιά στα Πηγάδια Ταϋγέτου, στις Ριζές Τεγέας και υπό μερικό έλεγχο στον Πύρριχο της Μάνη. Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στο Σκουτάρι Γυθείου.
 
Σε πλήρη εξέλιξη είναι και η φωτιά στην Τροιζήνα καθώς και στον Σολομό Κορινθίας.
 
Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην περιοχή Λιανού κοντά στο Βαλτέτσι Αρκαδίας.
 
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ( www.civilprotection.gr) πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα Τρίτη στις Περιφερειακές Ενότητες: Περιφέρεια Αττικής, περιλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων, Ευβοίας, περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Νοτίου Αιγαίου (περιοχή Κυκλάδων), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας και Λακωνίας.

Πυροσβεστική: 282 πυρκαγιές το τελευταίο τριήμερο

«Τιτάνιο» χαρακτήρισε το έργο των πυροσβστικών δυνάμεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Νίκος Τσόγκας, καθώς -όπως είπε – μόνο το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν συνολικά 282 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι καθιστούν απαγορευτική την από αέρα επιχείρηση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί, ο ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το έργο των πυροσβεστών επικεντρώνεται στη Χίο, όπου η φωτιά καίει σε δύο μέτωπα, στην Τροιζηνία, όπου έχουν υποστεί ζημιές δύο σπίτια και στη Ζάκυνθο, όπου μαίνονται τέσσερις πυρκαγιές ταυτόχρονα. ενώ υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές σε Αγρίνιο, Γύθειο και Κορινθία.

Καταλήγοντας ο κ. Τσόγκας επισήμανε ότι τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής προβληματίζει το γεγονός ότι οι 4 φωτιές στη Ζάκυνθο εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, όπως και η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Χίο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)