to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:05 | 25.05.2017

Κοινωνία

Μεγάλη απεργιακή μοτοπορεία των εργαζόμενων δικυκλιστών - Υπ. Εργασίας: Απολύτως λογικά αιτήματα, δέσμευση για παροχή μέσων προστασίας (φωτ.-βίντεο)

Δέσμευση για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για παροχή μέσων προστασίας στους διανομείς εταιρικών οχημάτων, π.χ. κράνη-προστατευτικά είδη μοτοσικλετιστή, έλαβε από τον ΓΓ του υπ. Εργασίας αντιπροσωπεία των απεργών διανομέων, ντελίβερι και κούριερ.


(φωτογραφίες από το twitter)

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Ελλάδα του... Πρώτου Θέματος οι ντελιβεράδες είναι λιγότερο... ίσοι!

Εταιρικό μηχανάκι, μέσα ατομικής προστασίας, ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά και ενιαία ειδικότητα διεκδικούν οι διανομείς/delivery, οι εξωτερικοί και οι courier, που προχωρούν σε απεργία σήμερα, Πέμπτη 25 Μαΐου. Η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου κάλεσε σε μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας με αφετηρία το Πεδίον του Άρεως και κατάληξη στο υπουργείο εργασίας:

 one or more people, crowd, motorcycle and outdoor

Δέσμευση για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την παροχή μέσων προστασίας στους διανομείς εταιρικών οχημάτων, όπως κράνη και προστατευτικά είδη μοτοσικλετιστή, έλαβε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, αντιπροσωπεία των διανομέων, ντελίβερι και κούριερ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία, η συνάντηση ήταν θετική, καθώς έλαβε δεσμεύσεις για δύο από τα τρία αιτήματά τους. Σχετικά με το αίτημά τους να συμπεριληφθούν στη κατηγορία βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων, το θέμα θα συζητηθεί σε νέα συνάντησή τους, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση των διανομέων, ντελίβερι και κούριερ, με επιστροφή στην αφετηρία της μοτοπορείας, το Πεδίον του Άρεως, ενώ, πριν από λίγο, άνοιξε η λεωφόρος Αλεξάνδρας από την Αστυνομία (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ).


 

Με μεγάλη συμμετοχή η διαμαρτυρία - μοτοπορεία των εργαζόμενων με δίκυκλα στην Αθήνα – Απολύτως λογικά τα αιτήματα λέει το υπ. Εργασίας

 

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Άντυ Κουκλάδα στο Κόκκινο, στην συγκέντρωση η οποία ξεκίνησε μετά τις 11:00 συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι (κούριερ, ντελιβεράδες, εξωτερικοί συνεργάτες) και αλληλέγγυοι. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών, δεν είμαστε αναλώσιμοι», «οι ταξικοί αγώνες δεν είναι νόμιμοι ή παράνομοι, είναι δίκαιοι. Δεν ποινικοποιούνται, δεν αφομοιώνονται».


Στην ανακοίνωση, που εξέδωσαν, ανέφεραν τα αιτήματα τους όπως  «διεκδικούμε εταιρικά μηχανάκια, μέσα ατομικής προστασίας, ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά και ενιαία ειδικότητα. Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα, θα αλλάξουμε το επάγγελμα».

Στόχος της διαμαρτυρίας και του σωματείου των εργαζόμενων οδηγών δίκυκλων, που δραστηριοποιείται από το 2007, είναι η δημιουργία νομικού πλαισίου το οποίο θα τους προστατεύει από την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Οι διαδηλωτές στη συνέχεια, πραγματοποίησαν μοτοπορεία προς το Υπουργείο Εργασίας, όπου παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους και πραγματοποίησαν συνάντηση με τον γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, παρουσία και του ειδικού γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε. Νάσου Ηλιόπουλου.



Όπως ανέφερε στο www.stokokkino.gr ο κ. Νεφελούδης, «η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και τα αιτήματα των εργαζομένων απόλυτα λογικά». Ο ίδιος τόνισε ότι «το υπουργείο θα θέσει ένα πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν θέσει οι εργαζόμενοι», ενώ επιβεβαίωσε ότι προγραμμάτισαν εκ νέου συνάντηση στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι είχαν στείλει στο υπουργείο τα αιτήματά τους μια βδομάδα νωρίτερα, προκειμένου να εξεταστούν. Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά που το σωματείο βάσης «Συνέλευση Εργαζομένων Οδηγών Δίκυκλων», συναντήθηκε με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, αφού η πρώτη συνάντηση είχε γίνει το 2008. Αναφορικά με τη συζήτηση που έγινε, επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι έλαβαν δέσμευση για ικανοποίηση ορισμένων από τα αιτήματά τους.



Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι σήμερα στις 19:00 θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στα γραφεία του σωματείου τους στα Εξάρχεια, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσουν και άλλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αγία Παρασκευή, σε μεγάλες αλυσίδες επισιτισμού στις οποίες επικρατούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

 

Ακόμα ένα στιγμιότυπο από τη δυναμική κινητοποίηση:

Η απεργιακή αφίσα:

Το απεργιακό φύλλο της εφημερίδας του ΣΒΕΟΔ “Στο ρελαντί”

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:  

- Εταιρικά μηχανάκια: Μέχρι στιγμής οι εργοδότες είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους. Οι διανομείς χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια και επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα συντήρησης, ασφάλισης και βενζίνης.  

- Μέσα ατομικής προστασίας: Οι περισσότερες εταιρείες δεν παρέχουν πλήρη εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι διανομείς διεκδικούν κράνος, φουλάρι λαιμού, μπουφάν-γάντια-παντελόνι-μπότες μηχανής, εξωσκελετό, αδιάβροχο/αντιανεμικό και ανακλαστήρες.  

- Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά: Παρά την επικινδυνότητα του, το επάγγελμα των διανομέων δεν είναι ακόμα ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι διανομείς εργάζονται κανονικά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.  

- Ενιαία ειδικότητα με τον τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας» και Συλλογική σύμβαση εργασίας.  

«Είμαστε εργαζόμενοι παντός καιρού, συχνά αυτοί που κάνουμε ένα σωρό αγγαρείες, μας αποκαλούν "τα παπιά με τα παιδιά" ή μας φέρονται λες και είμαστε "τα παιδιά για τα θελήματα". Οι εργοδότες μας, ως επί το πλείστον, έχουν δημιουργήσει τη δική τους εκδοχή του "Δεν πληρώνω". Δεν πληρώνουν τις προσαυξήσεις που δικαιούμαστε (μετά τις 22:00 το βράδυ υπάρχει 25% προσαύξηση, την Κυριακή υπάρχει 75% προσαύξηση και 100% στις αργίες). Δεν πληρώνουν δώρα και επιδόματα, δεν πληρώνουν υπερωρίες όπως πρέπει, και ειδικότερα στην ταχυεστίαση δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για το μηχανάκι και τα έξοδα κίνησης, συνθήκη που απλώνεται και στις εταιρείες κούριερ», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)