to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:27 | 12.09.2021

Πολιτική

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής: Η συνέντευξη Τύπου του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ (βίντεο)

Με αλαζονικό ύφος, επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και επιμονή στα λάθη ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης έμοιαζε με προσχεδιασμένο μονόλογο - Επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, λέει «όχι» σε νέο lockdown


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκειας 2,5 ωρών συνέντευξη Τύπου της Κυριακής 12/9 (στην οποία, να σημειώσουμε, δεν δέχτηκε ερωτήσεις από ορισμένα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, όπως το Documento και ο Ριζοσπάστης) θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown στη χώρα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι μάσκες και τα πολλά τεστ θα συνοδεύουν τους πολίτες για πολύ καιρό ακόμη. «Ξόρκισε» το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ διαφήμισε και υπερασπίστηκε με στόμφο τις χθεσινές του εξαγγελίες, απορρίπτοντας την όποια κριτική.

Προέβη παράλληλα σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑΠΣ και του Αλ. Τσίπρα, καθώς ισχυρίστηκε ότι η αντιπολίτευση είναι «προσωπικές επιθέσεις σε αυτόν και την οικογένειά του». «Αισθάνομαι ότι αυτή τη στιγμή με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει, πολιτικό, αξιακό και πολιτιστικό χάσμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ελληνική κοινωνία είναι διχασμένη», είπε σχετικά ο πρωθυπουργός. 

«Δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για τον πρόσφατο ανασχηματισμό και τα κριτήρια με τα οποία έκανε τις επιλογές. «Δεν είμαι υποχρεωμένος να μοιράζομαι δημόσια τα κριτήρια με τις οποίες κάνω τις επιλογές μου« σημείωσε ενώ σχετικά με το φιάσκο με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «γνωρίζετε τι έγινε».

Ο δημοσιογράφος ρώτησε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν είναι οι τελευταίες αλλαγές που κάνει στην κυβέρνηση πριν τις εκλογές, με τον πρωθυπουργό να κάνει ότι δεν ακούει. Όταν δέχτηκε ξανά την ερώτηση, ο πρωθυπουργός απάντησε χαμογελαστός: «Δεν σας το απάντησα γιατί δεν έχω καμία πρόθεση να σας το απαντήσω».

Ανοίγουμε τα σχολεία και… βλέπουμε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιστρέψει η τηλεκπαίδευση εφόσον αυξηθούν τα κρούσματα κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι ένας μεγάλος άγνωστος παράγοντας ότι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τον κόσμο.

Υπογράμμισε ότι «πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Στα παιδιά μας κάνουμε 17 εμβόλια και αυτό θα είναι ΤΟ 18Ο» για να προσθέσει «πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά. Προφανώς δεν είμαι σε θέση να προβλέψω την πορεία της πανδημίας. Βέβαιο είναι ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών. Να μιλήσουμε με τους παιδιάτρους. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και στα παιδιά, και στους εφήβους. Αποδίδω μεγάλη σημασία στα self test. Αν σε ένα τμήμα έχουμε πάνω από 50% άρρωστα [παιδιά] το τμήμα θα κλείσει. Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει. Ενθαρρυντικό ότι παραπάνω από 8 στους 10 εκπαιδευτικούς είναι εμβολιασμένοι, έδειξαν μεγάλη ωριμότητα».

Επιμένει για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, θέλει αυτοδυναμία

Για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός θέλησε να διαψεύσει την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επισημαίνοντας ότι… οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την κυβέρνηση σταθερά πρώτη και καταγράφουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το πρόσωπό του.

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία. Θέλω να σχεδιάζουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας. Πάντα θα υπάρχει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές, όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις. Έχω μπλεχτεί με το τι ζητάει ο κ. Τσίπρας. Λέει ότι θα γίνουν εκλογές, αλλά δεν τις ζητάει».

Σε άλλη ερώτηση, μάλιστα, επανέλαβε ότι στις επόμενες εκλογές θέλει αυτοδυναμία, διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες, αποκλείοντας, παράλληλα, το ενδεχόμενο συνεννόησης των δύο πρώτων κομμάτων.

Επιμένει κυνικά στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την πολιτική απέναντι στη νέα γενιά και τις επικρίσεις για την πρόσβαση των νέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο πρωθυπουργός είπε ότι απάντησε ήδη για τη φιλοσοφία της πολιτικής της κυβέρνησης.

Επεσήμανε ότι και επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έμπαιναν όλα τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο και τόνισε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι μέτρο το οποίο ήρθε για να μείνει.

Πρόσθεσε πως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής καθορίζεται από τα Πανεπιστήμια και νομίζω ότι τα ίδια τα πανεπιστήμια αναγνώρισαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις έκαναν εσφαλμένες επιλογές.

Με γενικόλογο σχόλιο απάντησε για τα λάθη του

Ερωτηθείς για το ποιο είναι το μεγαλύτερό του λάθος στη θητεία του, ο πρωθυπουργός, απάντησε με μισόλογα, υποστηρίζοντας ότι κανένας δεν είναι αλάθητος, αλλά το ζήτημα είναι να μαθαίνει από τα λάθη του.

«Νομίζω ότι δεν έχω διστάσει όταν θεωρώ ότι τα πράγματα δεν έχουν γίνει καλά, να τα αναγνωρίσω. Είχα πει για την πανδημία ότι κάναμε λάθος που δεν κλείσαμε τη Θεσσαλονίκη πριν. Το ίδιο με τις πυρκαγιές. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αυτό που ζητώ από τους συνεργάτες μου είναι αυτό που ζητώ από τον εαυτό μου. Να βάζουμε τον πήχη ψηλά και να γινόμαστε καλύτεροι. Είναι στάση ζωής. Και άλλα λάθη θα γίνουν. Το ζητούμενο είναι να τα αναγνωρίσουμε, να μην παγιδευτούμε στην αλαζονεία της εξουσίας και αν κάποιες πολιτικές δεν είναι εναρμονισμένες με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, να τις εντοπίζουμε. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις το σωστό στο οποίο πρέπει να επιμείνεις. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις λάθος και αυτό πρέπει να το διορθώσεις».

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου:

Πενταετής επέκταση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώσε ότι η χώρα στοχεύει προς πενταετή επέκταση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η οποία μέχρι τώρα ανανεωνόταν σε ετήσια βάση, υποστηρίζοντας ότι «αυτές οι συμφωνίες μπορούν να λειτουργήσουν και προς όφελος των δύο κρατών».

Υπερασπίζεται τον τζόγο του νέου ασφαλιστικού

«Προφανώς και δεν είναι τζόγος αφού υπάρχει εγγύηση του κράτους ότι δεν θα χάσει κανείς το κεφάλαιο που έχει καταβάλει στο δικό του κουμπαρά. Αυτά τα συστήματα δίνουν κατά κανόνα υψηλότερες αποδόσεις και χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο. Δεν συζητάμε για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Θα παρέχει πόρους στην οικονομία και τελικά καλύτερες συντάξεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με το νέο ασφαλιστικό.

Επίσης για τις εκκρεμείς συντάξεις ανέφερε τα εξής: «Ο υπουργός Εργασίας από τότε ανέλαβε είχε ως πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση απονομής συντάξεων. Έχουμε διπλασιάσει το ρυθμό. Αυτό το ζήτημα εντός των επόμενων μηνών θα έχει προχωρήσει δραστικά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει και για την τραγική πορεία των εμβολιασμών

Όσον αφορά το ρεύμα των αντιεμβολιαστών, το κατά πόσο υπάρχει κάλυψη πίσω από τις κινητοποιήσεις τους αλλά και το ποιο μήνυμα θα ήθελε να τους στείλει, ο πρωθυπουργός απάντησε -στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 85η ΔΕΘ- ότι αντιεμβολιαστές υπάρχουν παντού στον κόσμο.

Είπε ότι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες, ότι εκείνοι που έχουν ιδεολογικά θέση ενάντια στα εμβόλια δεν μπορούν εύκολα να πειστούν.

«Το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι αναλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Η δουλειά μας είναι να συνομιλούμε με όλους όσο κι αν έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία στην πειθώ. Πολιτική υποκίνηση δεν βλέπω, ενώ από την άλλη είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έβαλε ποτέ πλάτη απέναντι στον εμβολιασμό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρώ ότι αυτές οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δεν φοβάται «κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν, κουβέντα για τις επαναπροωθήσεις ανθρώπων

Σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Έβρο και τη Θράκη και ερωτηθείς για ένα ενδεχόμενο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν απάντησε τα εξής: «Όπως είπα δεν έχω καμία ένδειξη ότι επίκειται κάποιο κύμα μετανάστευσης από το Αφγανιστάν τις επόμενες εβδομάδες. Οι Εβρίτες γνωρίζουν πόσο συνεπείς ήμαστε για να φυλάξουμε τα σύνορα. Έχω ζητήσει από διακομματική επιτροπή να ολοκληρώσει το πόρισμα για τη Θράκη, θα απαντήσει στα ερωτήματα. Πολλές από τις σημαντικές επενδύσεις στη χώρα αφορούν τη Θράκη, τον Έβρο».

Σε ερώτηση αναφορικά με το μεταναστευτικό και το αν αισθάνεται σίγουρος ότι έχουμε εξασφαλισμένη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και το κατά πόσον αισθάνεται σιγουριά για την εγχώρια διάσταση του θέματος ειδικά στα νησιά πρώτης υποδοχής, πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Κατ' αρχάς η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από έναν χρόνο. Είναι κάτι που το πιστοποιούν και οι πιο κακοπροαίρετοι επικριτές της κυβέρνησης. Είναι πολύ καλύτερη. Ήμασταν πολύ ειλικρινείς με τους νησιώτες μας ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές πρώτης υποδοχής στα νησιά. Στη Σάμο η δομή ολοκληρώνεται ήδη. Αυτό θα μας επιτρέψει να κλείσουμε τη δομή στο Βαθύ και να εγκαινιάσουμε τη νέα πιο ασφαλή. Το ίδιο κάναμε και στη Μυτιλήνη ενώ στην Κω και τη Λέρο, τα έργα προχωρούν. Και στη Χίο έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Άρα στα πέντε νησιά θα έχουμε μόνιμες δομές. Το αντιστάθμισμα είναι ότι τα πέντε νησιά έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ.

      Άρα υποδομές, σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα, έχουμε, αλλά δεν εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει».

      Ως προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο κ. Μητσοτάκης είπε, βεβαίως υπάρχει αλλά τη δουλειά την κάνουμε εμείς. Την κάνει το Λιμενικό, η Ελληνική Αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις και αυτό θα εξακολουθεί να γίνεται. Η αλληλεγγύη της ΕΕ εκφράζεται ως προς την οικονομική στήριξη της προσπάθειάς μας. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που θα μπορούσαμε να είχαμε είναι η συμφωνία ως προς το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που με δίκαιο τρόπο θα κατανέμει υποχρεώσεις και δικαιώματα σε όλα τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου προβλήματος».

Οι υποσχέσεις για τη Θεσσαλονίκη

«Δεν υπάρχει άλλη περιοχή, άλλη πόλη της πατρίδας, που να γίνονται σωρευτικά τόσα έργα υποδομής. Θέλω να τονίσω τη συνέπεια της κυβέρνησης ως προς τις προεκλογικές της εξαγγελίες, αλλά και τη συνέπεια στα όσα είχα πει στην πρώτη ΔΕΘ, που μίλησα ως πρωθυπουργός. Το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του ΜΕΤΡΟ είναι να παραδοθεί στο τέλος του 2023. Σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις για τη χρήση γης έχουμε ολοκληρώσεις όλες τις διαδικασίες. Για παράδειγμα οι εργασίες για το πάρκο "Παύλος Μελάς" ξεκινούν τους επόμενους μήνες. Οραματικό έργο επίσης η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, πολύ σημαντικό και το ογκολογικό νοσοκομείο. Βεβαίως υπάρχουν και τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και τουΆρη. Τα 11 στρέμματα που βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο του οικοπέδου, που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ενισχυθεί το πράσινο στην περιοχή. Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ ακμάζουσα, προσελκύει επενδύσεις, είναι μία πόλη που προάγει την έρευνα και την παιδεία. Στην Θεσσαλονίκη έχουμε ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα Ιατρικής, με δίδακτρα 12.000 ευρώ. Αυτό είναι το όραμα μου για την Θεσσαλονίκη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για τα έργα που δρομολογούνται στην πόλη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)