to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:43 | 11.02.2022

Κοινωνία

Δεν ξεκίνησε η δίκη Λιγνάδη: Διακοπή ζήτησε ο Κούγιας - Οργή των συγκεντρωμένων για δηλώσεις του

Σήμερα το πρωί ο Δημήτρης Λιγνάδης οδηγήθηκε ενώπιον των δικαστών του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ώστε να δικαστεί για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και αφορούν βιασμό ανηλίκων αγοριών και ενός ενήλικα άνδρα. Φραστική επίθεση δέχθηκε ο Κούγιας κατά την έξοδο του από το κτίριο του Πρωτοδικείου, ωστόσο εμφανίστηκε σίγουρος για την αθωότητα του εντολέα του, ο οποίος είναι θύμα «ενός παγκόσμιου κινήματος για να εδραιωθεί ένα τρίτο φύλο»


Η νέα πράξη του δικαστικού και ποινικού δράματος με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό και θεατρικό σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη προγραμματίστηκε να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής: ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου μπήκε στο μεταγωγικό της ΕΛ.ΑΣ. για να οδηγηθεί από τις φυλακές Κορυδαλλού ενώπιον των δικαστών του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ως κατηγορούμενος για τέσσερις βιασμούς.

Ο Λιγνάδης επρόκειτο να μεταχθεί από νωρίς το πρωί από τις φυλακές για να παρασταθεί στη δίκη, υπό την αίρεση ότι αυτή όντως θα ξεκινούσε.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Αλέξης Κούγιας δήλωσε εξ αρχής δημόσια πως σκοπεύει να ζητήσει διακοπή ή και αναβολή της δίκης λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων που έχει. Το αίτημα έγινε αργότερα δεκτό από το δικαστήριο και προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από την πλευρά των θυμάτων της υπόθεσης.

Ο εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, Γιάννης Βλάχος, ήδη σε δηλώσεις του έκανε λόγο για προσπάθεια από την πλευρά του ηθοποιού, να πλήξει οικονομικά κάποιους από τους καταγγέλλοντες, αναφερόμενος σε συγκεκριμένο εντολέα του, ο οποίος έχει ταξιδέψει ήδη στην Ελλάδα από την χώρα που κατοικεί.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

Οι πληρεξουσίοι δικηγόροι προς υποστήριξη της κατηγορίας, που εκπροσωπούν τους τέσσερις καταγγέλοντες, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη διακοπή κάνοντας λόγο για κωλυσιεργία από την πλευρά του κατηγορούμενου:«Έχει δηλώσει ο ίδιος, μέσω της υπεράσπισής του, ότι διακαώς επιθυμεί να δικαστεί και συγχρόνως θα ζητήσει εντός μήνα διακοπή, προεξοφλώντας την απόφαση του δικαστηρίου. Αν θέλει διακαώς να δικαστεί γιατί κωλυσιεργεί αναρωτιέμαι;» ανέφερε ένας εκ των δικηγόρων πολιτικής αγωγής , προσθέτοντας «ή ξέρει ότι δεν θα αθωωθεί και σου λέει ένας μήνας παραπάνω δεν έχει διαφορά ή έχει ξεκινήσει τακτική εξάντλησης 18μηνου που θα οδηγήσει στην ελευθέρωση του…».

Επισήμανε επίσης πως καταγγέλοντες και μηνυτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό ούτε να διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ξενοδοχείο μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη, καταλήγοντας ότι θα πρέπει να απορριφθεί το αίτημα διακοπής και να διοριστεί αυτεπάγγελτα και ένας δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης, για να διασφαλιστεί η εύρυθμη διεξαγωγή της δίκης.

Από την πλευρά της, η υπεράσπιση ανέφερε ότι «η δίκη αυτή δεν αφορά την ελληνική κοινωνία, αλλά τον κατηγορούμενο που είναι πρωταγωνιστής αυτού το δράματος και τα θύματα» επισημαίνοντας ότι «είναι η πρώτη δίκη που έχουμε βιασθέντα άντρα. Αφορά ένα παγκόσμιο κίνημα για να εδραιωθεί ένα τρίτο φύλο. Δεν πιθανολογούμε την αθωότητα του εντολέα μας, είμαστε σίγουροι για αυτό».

Δίπλα στον κατηγορούμενο ήταν ο αδελφός του, Γιάννης Λιγνάδης, ενώ στο δικαστήριο παρέστη και η βουλευτής -τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστόπουλου.

Φραστική επίθεση δέχθηκε κατά την έξοδο του από το κτίριο του Πρωτοδικείου, ο συνήγορος του Δ. Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας από ομάδα νεαρών που είχαν έρθει να συμπαρασταθούν στους καταγγέλοντες. Ένας μάλιστα εξ' αυτών άδειασε πάνω στο δικηγόρο ένα μπουκάλι νερό. Το περιστατικό έληξε με τον Αλ. Κούγια να απομακρύνεται με ψυχραιμία από το σημείο.

Συγκέντρωση ορίστηκε έξω από Μικτό Ορκωτό Δικαστηρίων Αθηνών (Δέγλερη 2), με τον Βασίλη Κυπαρισσόπουλο, που μίλησε πρώτος δημόσια για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον Λιγνάδη, να γράφει: «Σας περιμένω για να ενώσουμε τις φωνές μας και να υποστηρίξουμε τους μηνυτές, τα αδέρφια μου. ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ».

Ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε τη διακοπή της δίκης, καθώς, όπως είπε, έχει υποχρεώσεις με σημαντικές δίκες που συμπληρώνουν παραγραφές και 18μηνα. Όπως ανέφερε, δεν δημιουργείται πρόβλημα για τον κατηγορούμενο και την κράτησή του, καθώς έχει ακόμη ένα εξάμηνο. «Ζητούμε μία διακοπή εντός του μηνός Μαρτίου. Ο κατηγορούμενος θέλει να δικαστεί, αλλά αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις υποχρεώσεις μου. Επιθυμούμε διακαώς τη διεξαγωγή της δίκης, γι' αυτό δεν ζητούμε αναβολή αλλά διακοπή», σημείωσε ο Κούγιας.

Όπως είπε μιλώντας στο Mega, «Παρίσταμαι στη δίκη της Folli Follie, στη δίκη του «ψευτογιατρού», στη δίκη της Μάνδρας, αρχίζει η δίκη Τουπαλούδη, δικαστήριο στη Χαλκίδα, υπάρχουν θέματα σοβαρότερα από το τι θέλουν οι δικηγόροι».

Ο δικηγόρος δυο εκ των τεσσάρων μηνυτών, Γιώργος Βλάχος, σχολίασε πως πρόκειται για προσπάθεια κωλυσιεργίας προκειμένου να παρέλθει το 6μήνο που μεσολαβεί μέχρι την αποφυλάκιση του κατηγορουμένου και την απελευθέρωσή του πριν από την έκδοση απόφασης επί των κατηγοριών. Όπως είπε η δίκη θα πρέπει να αρχίσει αμέσως καθώς είναι ηθικό θέμα να μην παρέλθει το 18μηνο της προφυλάκισης χωρίς να έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Για την εκδίκαση της υπόθεσης κληρώθηκαν τρεις γυναίκες και ένας άνδρας ως ένορκοι, ενώ οι τρείς τακτικοί δικαστές είναι γυναίκες. Ο συνήγορος του καλλιτέχνη, Αλέξης Κούγιας, εξαίρεσε τρεις γυναίκες ενώ άλλες δύο εξαιρέθηκαν από τον εισαγγελέα. Το δικαστήριο κλήρωσε και δύο αναπληρωματικά μέλη, καθώς η δίκη αναμένεται να διαρκέσει αρκετό χρόνο.

______

Χθες, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα ενάντια στη συγκάλυψη τέτοιων εγκλημάτων:

______

Με πληροφορίες από avgi.gr και real.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)