to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:06 | 19.07.2017

πηγή: Deutsche Welle

Κοινωνία

Στην τελική ευθεία η δίκη των νεοναζί που σκότωσαν έναν Έλληνα μετανάστη και άλλα 9 άτομα

Μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια ακροαματικής διαδικασίας στο Εφετείο του Μονάχου αναμένεται η αγόρευση του εισαγγελέα στη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU, με κύρια κατηγορούμενη την Μπεάτε Τσέπε. Μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης σκότωσαν δέκα ανθρώπους ανάμεσά τους και έναν Έλληνα μετανάστη στο Μόναχο.


Η Μπεάτε Τσέπε κατηγορείται ότι μαζί με δύο συντρόφους της, τους Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπέρνχαρντ, που δεν ζουν πλέον, σκότωσαν μέσα σε 10 χρόνια 8 Τούρκους μετανάστες, έναν Έλληνα, τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη, και μια Γερμανίδα αστυνομικό. Τα λάθη και οι παραλείψεις μέχρις ότου να ξεσκεπαστούν οι δράστες, θα μείνουν ένα μελανό σημάδι στην ιστορία των γερμανικών διωκτικών αρχών.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκαν πάνω από 815 μάρτυρες και 42 εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του δικαστηρίου κάθε δικάσιμη ημέρα από τις συνολικά 373 κόστισε 150.000 ευρώ. Η αγόρευση του Εισαγγελέα θα διαρκέσει 22 ώρες με ενδιάμεσες διακοπές. «Σήμερα είναι ημέρα μεγάλης ανακούφισης» δήλωσε στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD ο Εισαγγελέας Χέρμπερτ Ντίμερ. «Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υπήρχε ο κίνδυνος ‘να τιναχθεί στον αέρα’ η υπόθεση».

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δικαστηρίου, η αγόρευση θα συνεχιστεί μέχρι την 1η Αυγούστου πριν διακόψει το δικαστήριο για τις καλοκαιρινές διακοπές στη Βαυαρία. Από τον Σεπτέμβριο, μετά τις θερινές διακοπές θα ξεκινήσει και πάλι η δίκη και το νήμα των αγορεύσεων θα πάρουν οι υπόλοιποι διάδικοι. Την τελευταία στιγμή ο προγραμματισμός ανατράπηκε. Η αγόρευση του εισαγγελέα μετατέθηκε την επόμενη Τρίτη 25.07.  Προηγήθηκε αίτημα της υπεράσπισης για ηχογράφηση των αγορεύσεων, που απέρριψε το δικαστήριο.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η Μπεάτε Τσέπε, η οποία σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έκανε χρήση του δικαιώματος σιωπής, μαζί με τους δύο συντρόφους της, Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπέρνχαρντ, ήταν σημαντικό μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU. Ναι μεν δεν ήταν η ίδια αυτουργός, δεν δολοφόνησε τα δέκα θύματα, αλλά συμμετείχε στην προετοιμασία των πράξεων, ήταν συνεργός. Η ίδια το αρνείται και ισχυρίζεται μέσω των συνηγόρων της ότι πληροφορήθηκε για τις πράξεις των δύο συντρόφων της εκ των υστέρων.

Οι οικογένειες των θυμάτων που εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους θα πρέπει να πάρουν άδεια για να έρθουν στο Μόναχο ώστε να παρευρεθούν στις αγορεύσεις. Εκείνο που τους απασχολεί είναι να μάθουν, εάν η NSU ήταν μόνο μια ολιγομελής νεοναζιστική οργάνωση ή μια τρομοκρατική οργάνωση με νεοναζιστικά πλοκάμια στην κοινωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)