to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:59 | 26.08.2014

πηγή: efsyn

Διεθνή

Στην τελική ευθεία το δημοψήφισμα στη Σκωτία

«Η Σκωτία πρέπει να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;» Σ' αυτήν την ερώτηση καλούνται να απαντήσουν οι περίπου 4 εκατ. ψηφοφόροι που κατοικούν στη Σκωτία και μπορούν να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας.


Η διαδικασία της ψηφοφορίας δι' αλληλογραφίας άρχισε σήμερα με περίπου 700.000 ψηφοφόρους να έχουν επιλέξει την επιστολική ψήφο. Στις επόμενες δύο ημέρες θα λάβουν ένα ψηφοδέλτιο, το οποίο θα μπορούν να συμπληρώσουν και να ξαναστείλουν αμέσως.

Αποτελούν μέρος των περίπου 4,2 εκατ. ψηφοφόρων που κατοικούν στη Σκωτία και μπορούν να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου. Οι Σκωτσέζοι της διασποράς δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.

Η καταμέτρηση θα πραγματοποιηθεί μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της ίδιας μέρας.

Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν ένα σταθερό προβάδισμα, περίπου 12 ποσοστιαίων μονάδων κατά μέσο όρο, στο στρατόπεδο που αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, το οποίο επικρατούσε ανέκαθεν έναντι των οπαδών της ανεξαρτησίας.

Ωστόσο, για τους τελευταίους εξακολουθεί να υπάρχει η ελπίδα ότι θα ανατρέψουν την τάση χάρη στους αναποφάσιστους (περίπου 12% στις δημοσκοπήσεις). Ελπίζουν επίσης ότι βρήκαν ένα εφαλτήριο με τη μαχητική παρουσία του ηγέτη τους, του Άλεξ Σάλμοντ, κατά το δεύτερο και τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με αντίπαλο τον πρώην υπουργό Οικονομικών της βρετανικής κυβέρνησης Άλιστερ Ντάρλινγκ, συνήγορο του «όχι».

Ο Σκωτσέζος πρωθυπουργός, ο οποίος είχε ηττηθεί κατά την πρώτη τηλεμαχία στις 5 Αυγούστου, κατάφερε χθες (Δευτέρα) συντριπτική νίκη (71% έναντι 29% σύμφωνα με μια δημοσκόπηση εξπρές της «Γκάρντιαν» και του Ινστιτούτου ICM) μπροστά στις κάμερες του BBC.

Οι σκωτσέζικες εφημερίδες επιμένουν στην ανάκαμψη του επικεφαλής των οπαδών της ανεξαρτησίας κατά το ντιμπέιτ, το οποίο χαρακτηρίζουν «θορυβώδες», ακόμη και «βάναυσο», εξαιτίας κατ' αρχάς «της ανακτηθείσας επιθετικότητας» του Άλεξ Σάλμοντ.

«Ο Σάλμοντ αντεπιτίθεται» είναι ο τίτλος της «Χέραλντ», ενώ η σκοτσέζικη έκδοση της «Σαν» κάνει στην πρώτη σελίδα της λογοπαίγνιο με το όνομα του Άλιστερ Ντάρλινγκ: «Not tonight Darling» (όχι απόψε αγαπητέ).

Ο τόνος είναι ταυτόσημος στον Τύπο του Λονδίνου. Οι βρετανικές εφημερίδες επιμένουν στη μαχητικότητα του Σάλμοντ, υπογραμμίζοντας πως ο Σάλμοντ βρήκε «όχι ένα, αλλά τρία σχέδια Β» για το νόμισμα που θα χρησιμοποιούσε μια ανεξάρτητη Σκωτία, μια καλή φόρμουλα για να κάνει να ξεχαστεί η χλωμή επίδοσή του κατά το πρώτο ντιμπέιτ.

Ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις αναφορικά με την επίδραση που θα έχει η χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση. «Προσοχή να μην υπερερμηνεύσουμε τις δημοσκοπήσεις που, είμαι σίγουρος γι' αυτό, θα δώσουν τον Σάλμοντ νικητή του ντιμπέιτ. Ο Ντάρλινγκ είχε κερδίσει ξεκάθαρα το πρώτο, αλλά η εκστρατεία υπέρ του 'ναι' ήταν αυτή που είδε στη συνέχεια την πρόθεση ψήφου να αυξάνεται», έγραψε ο Νικ Ρόμπινσον, επικεφαλής της πολιτικής υπηρεσίας του BBC, στην εν θερμώ ανάλυσή του.

tags: Σκωτία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)