to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στην πορεία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα διαπραγματευτικά μέσα για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και για προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις.


Χαρακτηριστικά γεγονότα στο διάστημα της διαπραγμάτευσης, που δεν πρέπει να παραβλέψουμε

Στις παρυφές της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης διαδραματίστηκαν γεγονότα, διαφορετικής πολιτικής βαρύτητας, που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν την προσπάθειά μας για έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Αξίζει να ξαναδούμε ορισμένα από αυτά, σήμερα, με τη νηφαλιότητα που επιτρέπει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

1. Δήλωση Ντάισελμπλουμ

Καθ’ οδόν προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ντάισελμπλουμ απέδωσε τις αιτίες της οικονομικής κρίσης, λέγοντας περίπου: «Οι γυναίκες, τα ποτά και τα ξενύχτια έχουν κλείσει τα καλύτερα σπίτια του ευρωπαϊκού Νότου». Πέραν της «βαρυσήμαντης» απερισκεψίας μιας τέτοιας δήλωσης, να τονίσουμε δυο ζητήματα.

Πρώτον, η εμφανής πολιτική ανεπάρκεια που λόγω της θεσμικής του θέσης τον καθιστά και πολιτικά επικίνδυνο.

Δεύτερον, το σοβαρό ζήτημα επιλογής προσώπων που ορίζει το διευθυντήριο των Βρυξελλών σε θέσεις ευθύνης.

Είναι το ίδιο διευθυντήριο (και όχι ο λαός μας) στο οποίο απευθύνεται η ηγεσία της Ν.Δ. ζητώντας «ρόλο». Αυτό παρακαλά η Ν.Δ., όταν δια του προέδρου της ξεκαθαρίζει: «Ανήκουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης» ή όταν δια του αντιπροέδρου της δηλώνει: «Τόσα κι άλλα τόσα μέτρα, αρκεί να κλείσει η αξιολόγηση». Έτσι εξηγείται και η «χλιαρή» αντίδραση της Ν.Δ. σε μια τέτοια δήλωση.

2. Ο αγώνας για την ειρήνη καθοριστικός παράγοντας στην οικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας

Οι κατακτήσεις του ανθρώπου έκαναν την απόσταση Κρήτης – Συρίας πολύ μικρότερη από την απόσταση που χώριζε τους Μινωΐτες από τους Φοίνικες. Σε όλη την περίοδο των διαπραγματεύσεων δεν σταμάτησαν τα «τύμπανα πολέμου» στη γειτονιά μας. Η ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία, η άμεση συμμετοχή με βομβαρδισμούς εκ μέρους των Αμερικανών στο όνομα απάντησης στη χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό, η συγκέντρωση δυνάμεων και προκλήσεων στην Κορεατική Χερσόνησο.

Κάθε τι που αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή μας επηρεάζει και τις προσπάθειες να επαναφέρουμε την κανονικότητα στην πατρίδα μας. Η Ελλάδα, ενεργειακό σταυροδρόμι, πύλη ενεργειακής εισόδου στην Ευρώπη, αταλάντευτα πρέπει να είναι δύναμη σταθερότητας, φωνή ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Το «φρένο» στον πόλεμο στη Συρία και η αποκατάσταση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο θα καθορίσουν και την προσπάθειά μας για την οικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας.

3. Ζητήματα δικαιοσύνης και δημοκρατίας

Είναι ανεπίτρεπτο για την ποιότητα της δημοκρατίας που θέλουμε αποφάσεις της δικαιοσύνης να κυκλοφορούν ως διαρροές πολύ πριν επίσημα δημοσιευτούν και μάλιστα από επιλεκτικά ΜΜΕ. Η περίπτωση με τις τηλεοπτικές άδειες είναι ενδεικτική. Αλήθεια, από ποιους διαδρόμους και ποια γραφεία της Δικαιοσύνης διαρρέουν; Και μάλιστα την ίδια ώρα που συνεχίζεται η παράνομη λειτουργία ορισμένων ΜΜΕ με το βασικό ερώτημα «σε ποιες ενέργειες έχει προβεί μέχρι τώρα η κατά τα άλλα ανεξάρτητη αρχή, δηλαδή το ΕΣΡ»; «Δεν οφείλει η Δικαιοσύνη να προστατεύει το κύρος της από φθηνές απόπειρες πολιτικής αξιοποίησης;».

Κανείς δεν μπορεί επίσης να ξεχάσει την ποινή της κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε πρόσφατα σε βάρος μαθητών Γυμνασίου στο Ρέθυμνο της Κρήτης, ούτε τις διώξεις των φοιτητών του Φυσικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης – υποθέσεις όπου το στίγμα «έμεινε».

Από τον Δεκέμβριο του 2016 το ΚΚΕ κατήγγειλε παρακολούθηση των τηλεφώνων του. Το ερώτημα παραμένει: «Παρακολουθούνται τα τηλέφωνα του ΚΚΕ; Ναι ή όχι; Κι αν ναι, από ποιον;».

Η εύκολη απάντηση στα ερωτήματα είναι: «Τι ψάχνεις τώρα; Αυτά γίνονται». Αυτή η άποψη λειτουργεί ως «καρκίνος» που κατατρώει κάθε προσπάθεια να σταθεί η πατρίδα στα πόδια της. Απέναντι στην ανοχή της ανομίας χρειάζεται σταθερό και αταλάντευτο μέτωπο.

4. Η εκκωφαντική σιωπή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και αριστοκρατίας

Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα διαπραγματευτικά μέσα για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και για προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις. Γιατί στην ίδια όχθη με τους δανειστές βρέθηκε με εκκωφαντική σιωπή η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος;

Από ποιον μαζικό φορέα εκπροσωπούνται οι 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι πολίτες; Οι καταγεγραμμένοι 1,5 εκατ. άνεργοι μέσω ποιου μαζικού οργάνου εκφράζονται; Οι νέοι επιστήμονες – οικονομικοί μετανάστες έχουν συλλογική έκφραση διεκδίκησης δουλειάς στην πατρίδα;

Η υπέρβαση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και η συλλογική διεκδίκηση της θέσης τους στη νέα Ελλάδα είναι καθήκον των ζωντανών κοινωνικών δυνάμεων.

5. Η «στείρα» δημοσιονομική προσέγγιση

Δεν γίνεται το σύνολο της προσπάθειάς μας να είναι ή να παρουσιάζεται αποκομμένο από τον πλούτο αγωνιστικών παραδόσεων, πολιτισμικής κληρονομιάς, οραμάτων που ενέπνευσαν τους λαϊκούς αγώνες και μας έφεραν σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης. Η δράση μας σχετίζεται με την Ελλάδα που ονειρευόμαστε.

Στον νέο κύκλο που αρχίζει, με αυτόν τον πλούτο και τις ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να εντατικοποιήσουμε τη μάχη για την ανοικοδόμηση της πατρίδας. Μάχη που όσο δύσκολη, σκληρή ή άνιση κι αν φαντάζει, πιστεύω πως θα αποβεί νικηφόρα.

* Ο Νίκος Ε. Ηγουμενίδης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)