to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:16 | 24.03.2015

Πολιτική

Στην Κύπρο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνάντηση με τον Ι. Κασουλίδη

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να γίνουν χωρίς εμπόδια και προκλητικές ενέργειες, που τορπιλίζουν την προοπτική της λύσης του προβλήματος, διαμήνυσε η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία συναντήθηκε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.


Στη συνάντηση συζητήθηκαν το Κυπριακό, θέματα εξωτερικής πολιτικής Ελλάδας–Κύπρου, καθώς και θέματα που άπτονται των εξεταστικών επιτροπών που συγκροτούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σχολιάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ η κ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι «όλοι και όλα τα κράτη θα πρέπει να απόσχουν από ενέργειες τέτοιες, που υπονομεύουν τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης και τελικά διαιωνίζουν και παγιώνουν μια κατάσταση που απομακρύνει από τη λύση». Τόνισε ότι «είναι επιτακτικό, αφενός να αρθούν τα γεγονότα που συνιστούν προκλήσεις και πλήγμα στις συνομιλίες, και αφετέρου να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών προς την κατεύθυνση της προοπτικής λύσης μέσα σε εύλογο χρόνο».

Η κ. Κωνσταντοπούλου επανέλαβε τη δέσμευση και του ελληνικού κοινοβουλίου για την προώθηση της λύσης στο Κυπριακό με την επιλογή του μοντέλου «της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα και ισοτιμία, σε πλαίσιο σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα πεδία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα».

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τού κυπριακού λαού προς τον ελληνικό λαό και την αλληλεγγύη και πλήρη σύμπνοια και συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας, τονίζοντας ότι αυτή η συνεργασία «πρέπει να τηρείται ως κόρη οφθαλμού».

Η πρόεδρος της ελληνικής βουλής ενημέρωσε τον κ. Κασουλίδη και για την πρωτοβουλία του ελληνικού κοινοβουλίου να αναδείξει δράσεις και πρωτοβουλίες σε επίπεδο κοινωνιών των πολιτών και «κυρίως εκείνες τις ενέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για διάλογο και συμβολή στη λύση πιστεύοντας βαθιά ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί υπόθεση που θα περάσει μέσα και από τους πολίτες και πρέπει να ενισχύονται πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφερόμενη στις άλλες πρωτοβουλίες της Βουλής των Ελλήνων η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι θα είναι προς όφελος του ελληνικού, του κυπριακού αλλά συνολικά όλων των ευρωπαϊκών λαών. Εξήγησε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο αναλαμβάνει τη συγκρότηση επιτροπών που θα ρίξουν άπλετο φως σε υποθέσεις που ταλάνισαν τον ελληνικό λαό αλλά και την Ευρώπη και που αποτελούν πεδίο ενδιαφέροντος και κοινού συμφέροντος με τον κυπριακό λαό. Συγκροτήσαμε ήδη, είπε, την Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, και επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και ζητήσαμε τη συμβολή κοινοβουλίων και κυβερνήσεων σε αυτήν τη δίκαιη διεκδίκηση που συνιστά ηθικό και ιστορικό χρέος.

Ο Κύπριος υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα στηρίξει την ελληνική αναφορικά με τον επαναπατρισμό αρχαιολογικών θησαυρών, όπως έχει κάνει, είπε, και στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Εξάλλου, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι συγκροτείται αυτές τις μέρες η Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους και εξέφρασε τη θέση ότι αυτή θα είναι μια Επιτροπή «θα είναι ένα νέο υπόδειγμα διαφάνειας και λογοδοσίας και θα χορηγήσει και στους άλλους λαούς που έχουν υποφέρει από τη διαδικασία επιβολής αναγκαστικών επιλογών προς αποπληρωμή του χρέους, πολύτιμα εργαλεία απελευθέρωσης από αυτήν τη νέου τύπου αποικιοκρατία, που συγκροτούν αυτές οι πολιτικές». Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Κασουλίδη και για την πρωτοβουλία της ελληνικής Βουλής για τη συγκρότηση μιας Επιτροπής που θα εξετάσει σε βάθος τα αίτια και τις ευθύνες για την υπαγωγή της Ελλάδας στο μνημόνιο και θα αναδείξει όλα τα στοιχεία εκείνα που θα είναι χρήσιμα και για τον ελληνικό και για τον κυπριακό λαό.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής έγινε δεκτή από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος επισήμανε ότι «αν εργαστούμε όλοι, σωστά, προγραμματισμένα θα πάμε μπροστά».

«Από μια συνεργασία με την Εκκλησία δεν έχει να χάσει τίποτα το κράτος. Να κερδίσει έχει. Μην φοβάστε την Εκκλησία», πρόσθεσε ο κ. Χρυσόστομος . Η κ. Κωνσταντοπούλου ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις για θέματα, που απασχολούν τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό. Ανέφερε ότι πρέπει να υπενθυμίζουμε ειδικά στις κρίσιμες και στις δύσκολες ώρες τη σημασία της αλληλεγγύης, της ανεκτικότητας και της προστασίας της αξιοπρέπειας. «Και εδώ υπάρχουν κοινά πεδία για την Εκκλησία και την Πολιτεία και νομίζω, όταν ενεργοποιούνται οι φορείς και της Εκκλησίας και της Πολιτείας στα πεδία αυτά αποδεικνύεται ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε. Εμείς το λέμε με απερίφραστο τρόπο, ότι στο πεδίο της αλληλεγγύης και της στήριξης των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν την κρίση όχι απλώς δεν πρέπει να υπάρχει αναστολή, αλλά θα πρέπει να ενθαρρύνεται η σύμπραξη», τόνισε. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)