to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:42 | 24.07.2020

Πολιτική

«Πέρασε» από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο-δώρο της ΝΔ στους σχολάρχες

Με την πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ψηφίστηκε την Παρασκευή 24/7 από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση - ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταψήφισαν, ενώ η Ελληνική Λύση εξέφρασε επιφυλάξεις - Τα τρία πρώτα κόμματα ζήτησαν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και εξέφρασαν τις διαφωνίες τους για τις ρυθμίσεις που πλήττουν τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κατά συζήτηση του σχεδίου νόμου


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση εξέφρασε επιφυλάξεις.

Υπενθυμίζεται πως κατά του νομοσχεδίου έχουν εκφραστεί ισχυρές αντιδράσεις από την ΟΙΕΛΕ και άλλα σωματεία, με αιχμή την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και τις μισθολογικές περικοπές που επιφέρει η «ευελιξία» στην κατάρτιση του ωραρίου και της ανάθεσης μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε ακόμα: 

Για μια ακόμη φορά οι φορείς που καλούνται από την Επιτροπή, είναι στην πλειονότητά τους εργοδότες και ελάχιστοι εκπρόσωποι εργαζομένων. Έντονη κριτική επί του θέματος άσκησε ο Νίκος Φίλης ο οποίος αποκάλεσε delivery boy τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γ. Στύλιο. 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη:

Όλη η νομοθετική σας προσπάθεια, είπε ο Ν. Φίλης απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, επικεντρώνεται στην προσπάθεια να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το καθεστώς των σχολείων πολλαπλών ταχυτήτων στην Ελλάδα. Τα πολλά σχολεία τ' αφήνετε να βουλιάζουν. Και την ίδια στιγμή φτιάχνετε σχολεία mall, σχολεία all-inclusive, φροντιστήρια και κέντρα ξένων σπουδών μαζί, με αποτέλεσμα να προκαλείτε αντιδράσεις σε όλο το χώρο της εκπαίδευσης. Κι ας πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει απλώς αντιπολίτευση… Η ΔΑΚΕ ιδιωτικών εκπαιδευτικών που έβγαλε ανακοίνωση με τίτλο «νόμος πονηρός ανομίαν παρεισφέρει», κάνει κι αυτή τυφλή αντιπολίτευση; Μόνοι είστε σε αυτό το νομοσχέδιο! Ούτε οι γονείς είναι μαζί σας! Μόνο οι σχολάρχες…

Ο Ν. Φίλης εξήγησε γιατί ο νόμος πλήττει τους ίδιους τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων και τους γονείς τους: Υπάρχει συνταγματικό κεκτημένο για την εκπαίδευση στη χώρα μας και μάλιστα οι προσπάθειες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν «ομότροπες», προς την ίδια κατεύθυνση κινούμενες: την αναγνώριση ότι οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία δεν είναι -φυσικά- απλοί ιδιωτικοί υπάλληλοι αλλά λειτουργοί. Δεν πρόκειται απλώς για μια φράση «τιμητικής αναγνώρισης»... Αντιθέτως, το γεγονός ότι κρατική εποπτεία υπάρχει και στη δημόσια αλλά και στην ιδιωτική εκπαίδευση, αποτελεί το στοιχείο εκείνο που κατοχυρώνει την ισοτιμία των τίτλων σπουδών ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτηρίων. Αυτό ακριβώς κλονίζεται με τη νομοθέτηση Κεραμέως.

Δεν φτάσαμε όμως ως εδώ τυχαία. Ο πρώτος που αμφισβήτησε αυτή την αρχή και ονόμασε «πελάτες» τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, ήταν ο κ. Μητσοτάκης, όταν το έθεσε έτσι ακριβώς, με έμφαση μάλιστα, στο πρώτο συνέδριο της ΝΔ μετά την εκλογή του…

Επιπλέον, η ευελιξία που επαγγέλλεται το νομοσχέδιο της κας Κεραμέως είναι ευελιξία για απολύσεις. Πέντε λεπτά επιχειρηματολόγησε η κα Κεραμέως για τη διευκόλυνση απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών! Δυνατότητα ούτως ή άλλως πάντα υπήρχε. Αυτό που δεν υπήρχε και τώρα αλλάζει, είναι ότι οι απολύσεις θα γίνονται χωρίς αιτιολόγηση! Γιατί το ιδιωτικό σχολείο, όπως το ρυθμίζει το σχέδιο νόμου, καθίσταται πλέον μια κοινή επιχείρηση. Ως και η διετής σύμβαση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που ίσχυε μέχρι το 2021 καταργείται, ώστε να μπορούν οι σχολάρχες να απολύσουν αμέσως τους «υπαλλήλους» τους, καταβάλλοντας μικρότερες αποζημιώσεις!

Κάτι ακόμα: ουδέν ψευδέστερο ότι δεν υπήρχε δυνατότητα για πρόσθετα μαθήματα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Με νόμο του 2016 είχαμε κατοχυρώσει τη δυνατότητα των 32 + 8 πρόσθετων ωρών ώστε να προσφέρονται επιπλέον μαθήματα, τα οποία παρεμπιπτόντως είχαν καταργηθεί πιο πριν με πιέσεις της τρόικας στις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Επί της θητείας μου στο υπουργείο δόθηκε η δυνατότητα να προσφέρονται αυτά τα πρόσθετα μαθήματα χωρίς γραφειοκρατία. Με κατοχυρωμένη όμως την εποπτεία του κράτους! Όχι κατά το δοκούν, όχι να μετατρέπονται οι πρόσθετες ώρες σε εμπόριο!

Υπέρ οι σχολάρχες, αντίθετοι οι εκπαιδευτικοί!

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων που κλήθηκαν στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου. Αμέσως μετά το τέλος των ακροάσεων όλων των φορέων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έκανε λόγο για γόνιμη συνεργασία, ενώ διαβεβαίωσε ότι η πόρτα του υπουργείου θα παραμείνει ανοιχτή στο διάλογο για βελτιωτικές προτάσεις.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ψέματα και απόλυτα ανακριβείς», τις κατηγορίες του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος Μιχάλη Κουρούτου, ότι η κυβέρνηση δεν διαβουλεύτηκε μαζί τους, αντιτείνοντας ότι ήταν ο μόνος εκπαιδευτικός φορέας που αρνήθηκε την πρόσκληση διαλόγου του υπουργείου Παιδείας.

Ακόμα, η κ. Κεραμέως χαρακτήρισε ανακριβείς τις αιτιάσεις ότι επήλθε αλλαγή στο 40ωρο των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας την πρόταση της ΟΛΜΕ για υποχρεωτικά ειδικά μαθήματα, καλώντας την ωστόσο να διευκρινίσει, «πώς μπορούν και τα 12 συνολικά μαθήματα να ενταχθούν στο ωρολογιακό πρόγραμμα της 3ης λυκείου». «Θέλω να διαβεβαιώσω, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ότι αυτή η κυβέρνηση θα υπηρετήσει απόλυτα και τις δύο συνταγματικές επιταγές, και τη κρατική εποπτεία και την επιχειρηματική ελευθερία. Το νομοσχέδιο αυτό, έχει ένα και μόνο στόχο: Πώς τα παιδιά μας θα γίνουν αποδέκτες μιας ποιοτικής εκπαίδευσης», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Ο κ. Κουρουτός κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι δεν θέλησε να κάνει διάλογο με την Ομοσπονδία, έκανε λόγο για «αξιολόγηση τιμωρητικού χαρακτήρα» ενώ τόνισε ότι «επανέρχεται το καθεστώς του νομοσχεδίου Αρβανιτοπούλου σε ό,τι αφορά τους τίτλους σπουδών για κολέγια». Υποστήριξε επίσης, ότι «με το νόμο Φίλη τα ιδιωτικά σχολεία ήταν πραγματικά ελεύθερα, κάτω όμως από τη παρακολούθηση και την εποπτεία του κράτους». 

«Θα έχουμε μείωση των εκπαιδευτικών δράσεων κατά 25%, ενώ θα υπάρχει και θέμα φοροδιαφυγής, γιατί οι εκπαιδευτικοί δεν θα τις δηλώνουν. Το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό. Το επέλεξαν μόνο οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων. Το Σεπτέμβριο θα αναγκαστεί το υπουργείο Παιδείας να οδηγηθεί σε αναθεωρήσεις του νόμου, γιατί παραβιάζει και απόφαση του ΣτΕ», επεσήμανε ο κ. Κουρούτος. «Δεν κάνατε διάλογο με τους εταίρους, αλλά επιλέξατε να κάνετε με τους λίγους. Το νομοσχέδιο είναι υπέρ της ελευθερίας των λίγων σε βάρος των πολλών. Είναι ένας επικίνδυνος φιλελευθερισμός που θυμίζει αποικίες», κατέληξε. 

Ο Ιωάννης Κακουλίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συμβούλων και Ωρομισθίων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, χαρακτήρισε θετική τη διάταξη για το Μητρώο Καθηγητών, ενώ δήλωσε την αντίθεση του με τα κριτήρια επιλογής προσωπικού στα ΣΔΕ. Σημείωσε ακόμα ότι, «είναι αδικία να εξισώνονται οι εξειδικευμένοι τίτλοι σπουδών για την εκπαίδευση ενηλίκων με όλους τους τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών, ενώ στην ειδική αγωγή παραμένει ειδική μοριοδότηση για αντίστοιχες εξειδικευμένες σπουδές». Επίσης, επανέφερε τα πάγια αιτήματα του Συλλόγου, για απόδοση οργανικών θέσεων και πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών ΣΔΕ καθώς και την παράταση για ένα χρόνο των παρόντων πινάκων.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έπεσαν οι μάσκες της υπόγειας συνεργασίας υπουργού Παιδείας με τους σχολάρχες, σχολιάζουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Από την άλλη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, Ο Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου «που θα δώσει ώθηση σε μια ποιοτική εκπαίδευση» όπως είπε, ενώ επιτέθηκε σε όσους διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να πάει άσχημα η ιδιωτική εκπαίδευση». Ο κ. Κυραϊλίδης μίλησε για μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας που δίνει το νομοσχέδιο, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι, όπως αποδείχτηκε, οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων είναι «δύο εκπαιδευτικά έτη μπροστά από τους μαθητές του Δημοσίου».

«Στο νομοσχέδιο συγκρούονται δύο κόσμοι. Ο κόσμος του σκοταδισμού και του φόβου και ο κόσμος του εκσυγχρονισμού και του θάρρους της αξιολόγησης», τόνισε. «Είναι ένα νομοσχέδιο με φιλελεύθερο πρόσημο, βάζει τέλος σε αναίτιους περιορισμούς, δίνοντας βαθμούς ελευθερίας, και ταυτόχρονα σέβεται τις συνταγματικές επιταγές θέτοντας στο επίκεντρο του την ποιοτική εκπαίδευση και το καλό των μαθητών», πρόσθεσε. Ακόμα, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη το διευρυμένο ωράριο, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ θετικό έκρινε και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων. «Τα περί διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, είναι καθαρά μια επικοινωνιακή φωτοβολίδα», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τάκης Καράμαλης, μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων, τονίζοντας ότι «το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα ιδιωτικά σχολεία ήταν σε βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης αλλά και σε βάρος των εκπαιδευτικών». Η Χαρά Σέλη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Μεγάλων Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι «επιφέρει ριζικές αλλαγές σε αρκετές στρεβλώσεις που υπήρχαν, με την ασφυκτική κρατική εποπτεία να μην δίνει αέρα ελευθερίας στην ιδιωτική εκπαίδευση».

«Θεωρούσαμε ότι τα ιδιωτικά σχολεία ήταν παράρτημα του κράτους. Έφθασαν στο σημείο να λειτουργούν σαν κρυφά σχολεία. Ήμασταν δακτυλοδεικτούμενοι ως κακοί σχολάρχες», τόνισε η κ. Σέλη .

Ταυτόχρονα, επικρότησε το διευρυμένο πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι «θα εξυπηρετούνται πάνω από όλα τα παιδιά και οι γονείς», ενώ πρότεινε να χρηματοδοτούνται με «βάουτσερ» τα ιδιωτικά σχολεία όπως γίνεται και με τα δημόσια. Η Μίνα Γιατζιζόγλου - Καστανιά, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, έκανε λόγο για «νομοσχέδιο που κινείται σε θετική κατεύθυνση και ανταποκρίνεται πληρέστατα στις συνταγματικές επιταγές». Όπως είπε, «η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δίνει την απαραίτητη ευελιξία στα ιδιωτικά σχολεία», ενώ έδωσε έμφαση στο άρθρο για την αξιολόγηση, τονίζοντας ότι «εμείς δεν την φοβόμαστε, αντίθετα στηρίζουμε αυτή τη δυναμική μεταρρυθμιστική προσπάθεια». Τέλος, πρότεινε τη παροχή κινήτρων ποιοτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

«Κατανοούμε απόλυτα τις ανησυχίες που υπάρχουν. Το σύνταγμα παρέχει και τις συνθήκες εργασίας και το επίπεδο σπουδών, υπό τον όρο να ελέγχονται. Πρέπει το δίπτυχο να είναι «ποιοτική εκπαίδευση ενάντια σε ανθρώπους που θέλουν να κερδίσουν σε βάρος της», τόνισε ο γραμματέας της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης.

Ο εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ, υποστήριξε ότι δεν θα λυθεί το πρόβλημα με τα ειδικά μαθήματα αν πάει σε τύπου ενισχυτικής διδασκαλίας, ζητώντας να ενταχθούν κανονικά στο πρωϊνό σχολικό ωράριο.

Μίλησε ακόμα, για τεράστιο ζήτημα που θα προκύψει σε ότι αφορά τη χρήση κάμερας στα σχολεία, τονίζοντας ότι ήταν μια αποτυχημένη επιλογή του υπουργείου που δεν πρέπει να επανέλθει. Επίσης, έκανε λόγο για συνθήκες γαλέρας που πάνε να δημιουργηθούν για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και για «πτυχία μαϊμού».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)