to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:39 | 07.02.2022

Κοινωνία

Προφυλακιστέος ο 23χρονος κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Άλκη - Ποιους φέρεται να κατονόμασε στην απολογία του

Ο 23χρονος φαίνεται να άλλαξε σήμερα τη μέχρι τώρα γραμμή που υιοθετούσε κατά την ανακριτική διαδικασία από την αστυνομία και την εισαγγελία, σύμφωνα με την οποία ισχυριζόταν ότι δεν ήταν παρών στη δολοφονία του Άλκη. Σήμερα παραδέχθηκε ότι ήταν στο περιστατικό και κατονόμασε τους άλλους 10 συμμετέχοντες


Στη φυλακή οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 19χρονου 'Αλκη και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, τα ξημερώματα της προηγούμενης Τρίτης, στην Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

Στην διάρκειας δύο ωρών απολογία του ενώπιον της 7ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης (7/2/22), ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την εις βάρος του αποδιδόμενη πράξη της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή.

Κατά πληροφορίες, δέχθηκε ότι βρισκόταν στην περιοχή όπου συνέβη το άγριο έγκλημα, οδηγώντας ένα από τα τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα με τα οποία οι δράστες μετέβησαν στο σημείο, αλλά αρνήθηκε την ενεργό συμμετοχή του, τόσο στη δολοφονία του 19χρονου όσο και στον τραυματισμό των δύο φίλων του.

«Θέλαμε μόνο να τους εκφοβίσουμε» φέρεται να απολογήθηκε, τονίζοντας ότι δεν κατάλαβε τι συνέβη κι ότι έμαθε αργότερα στις ειδήσεις για τον θανάσιμο τραυματισμό του 19χρονου. Ο ίδιος φέρεται δε, να κατονόμασε τους υπόλοιπους δέκα δράστες που συμμετείχαν στη δολοφονική επίθεση.

Με σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας και της εισαγγελέως γνωμοδοτήσεων κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τις φυλακές.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της διαδικασία, ο συνήγορός του, Θεόδωρος Σιμόπουλος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 19χρονου, τονίζοντας ότι κάθε απώλεια σαν κι αυτή του Άλκη «αποτελεί βαθιά πληγή για την ελληνική κοινωνία». «Ο εντολέας μου, με την απολογία του, θέλησε να βοηθήσει τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές στην πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης και στον καταλογισμό της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα από τους εμπλεκόμενους» είπε και πρόσθεσε ότι η «κύρια ανάκριση είναι μακρά».

Για την ίδια υπόθεση θα απολογηθούν τις επόμενες μέρες οκτώ συγκατηγορούμενοί του που συνελήφθησαν χθες Κυριακή σε εκτέλεση ενταλμάτων. Δύο ακόμη πρόσωπα που ταυτοποιήθηκαν για συμμετοχή στην δολοφονική επίθεση αναζητούνται.

Τα κομμάτια της φονικής επίθεσης συνδέουν οι αστυνομικοί

Από τις μέχρι τώρα έρευνες έχει προκύψει ότι οι συλληφθέντες για την άγρια δολοφονία, έδρασαν τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου, με ορμητήριο κεντρικό σύνδεσμο οπαδών και επιβαίνοντας σε τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι περισσότεροι εξ αυτών είχαν παρακολουθήσει από βραδύς αγώνα βόλεϊ και στη συνέχεια πήγαν στον σύνδεσμο, απ' όπου φαίνεται πως αποφασίστηκε η καταδρομική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του 19χρονου και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.

Αξιοποιώντας υλικό από κάμερες ασφαλείας, καταθέσεις εμπλεκόμενων προσώπων και μαρτύρων, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης κατάφερε να ανασυνθέσει το χρονικό της επίθεσης ταυτοποιώντας τη συμμετοχή των δραστών. Από τα αποτελέσματα δε, των εργαστηριακών εξετάσεων φαίνεται να ταυτοποιείται αποτύπωμα συγκεκριμένου προσώπου σε όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία και φαίνεται πως εγκαταλείφθηκε στο σημείο.

21χρονος Έλληνας ο δολοφόνος

Ο 21χρονος Έλληνας είναι ο δράστης που κρατούσε το φονικό δρεπάνι και χτυπούσε με αυτό τον 19χρονο Άλκη, σύμφωνα με την ανάλυση βίντεο και καταθέσεις μαρτύρων. Αναμένονται τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο 23χρονος Αλβανός που αρχικά φέρονταν ως ο δολοφόνος δεν κατέβηκε από το αυτοκίνητο κατά τη δολοφονία του Άλκη, όπως αναφέρουν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Ο συγκεκριμένος δράστης λοιπόν που δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν ξανά τις Αρχές και όχι ο πρώτος συλληφθείς, δηλαδή ο 23χρονος Αλβανός, είναι εκείνος που κρατούσε το δρεπάνι. Πλέον, οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής περιμένουν να δουν τι θα πουν στις απολογίες τους οι συλληφθέντες έναντι του Ανακριτή και πως θα διαχωρίσουν τους ρόλους τους οι ίδιοι.

Αποδοκιμασίες στα δικαστήρια

Οι συλληφθέντες για τη δολοφονία του 19χρονου μετήχθησαν στο δικαστήριο εν μέσω σφοδρών αποδοκιμασιών από εξαγριωμένους πολίτες που τους επιτέθηκαν λεκτικά. Οι αστυνομικές δυνάμεις έστησαν ένα τείχος προστασίας για να τους προφυλάξει από τους πλήθους. "Δολοφόνοι" φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, όπως αναφέρει το Voria.gr.

Σε Αθήνα και Αλβανία οι καταζητούμενοι

Κάτοικος Αθηνών είναι ο 25χρονος Έλληνας που αναζητείται από την Αστυνομία, ενώ παραμένει αναζητούμενος και ο 20χρονος Αλβανός που έχει διαπιστωμένα διαφύγει στην χώρα του. Είναι οι δύο τελευταίοι δράστες, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί σχετικά εντάλματα για την συμμετοχή τους στην ανθρωποκτονία του άτυχου 19χρονου Άλκη, στην περιοχή του Χαριλάου.

Για τον πρώτο είναι ενήμερες οι Αρχές στην Αττική ενώ για τον δεύτερο θα γίνουν ενέργειες ώστε να γίνει διεθνές το ένταλμα και ενημερωθούν μέσω Interpol οι αλβανικές Αρχές για τον εντοπισμό και την σύλληψή του 20χρονου Αλβανού, ο οποίος είναι φίλος του 23χρονου πρώτου συλληφθέντα και είχαν από κοινού απασχολήσει τις Αρχές και για την παρόμοια επίθεση του 2019, επίσης στην περιοχή του Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

Το χρονικό του μπαράζ των νέων συλλήψεων

Μετά από επίπονη και διαρκή έρευνα των αντρών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταυτοποιήθηκαν όχι από αποτυπώματα αλλά από ανάλυση της άρσης τηλεπικοινωνιακού απορρήτου, βιντεοληπτικά υλικά, μαρτυρίες κλπ. όλοι οι εμπλεκόμενοι. Μόνο ένα αντικείμενο άλλωστε είχε βρεθεί στον χώρο και αυτό ήταν το μικρό δρεπάνι που χρησιμοποιήθηκε στην άγρια δολοφονία για το οποίο αναμένονται τα αποτελέσματα για τυχόν γενετικά ευρήματα από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια.

Από τις Αρχές εκδόθηκαν χθες, 10 εντάλματα σύλληψης και αρχικά εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τέσσερις εκ των εμπλεκομένων, τρεις Έλληνες και ένας Αλβανός, ηλικίας 23, 22, 20 και 21 ετών. Πέντε εκ των εμπλεκομένων έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για περιπτώσεις οπαδικής βίας. Ο 22χρονος Έλληνας ήταν οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, ιδιοκτησίας του πατέρα του, το οποίο βρέθηκε μάλιστα κρυμμένο σε αρκετή απόσταση από την οικία του αλλά στην ίδια περιοχή.

Αργότερα το απόγευμα, συνελήφθησαν τέσσερις ακόμη Έλληνες, δύο ηλικίας 21 ετών, ένας 20 και ένας 23 ετών. Μαζί με τον 23χρονο Αλβανό, οι συλληφθέντες πλέον είναι εννέα. Στην πλειονότητά τους οι συλληφθέντες κρύβονταν σε σπίτια φίλων τους για να διαφύγουν της σύλληψης και μόλις δύο βρέθηκαν στις οικίες τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις των συνολικά 8 ατόμων, φερόμενων ως εμπλεκόμενων στη δολοφονική επίθεση με θύμα τον 19χρονο Άλκη Καμπανό την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου.

Οργανωμένο έγκλημα βλέπει ο Αλέξης Κούγιας - Θα αιτηθεί εκδίκαση εκτός Θεσσαλονίκης

Συνθήκες διάβρωσης των θεσμών στην ΕΛΑΣ και την Δικαιοσύνη στη Θεσσαλονίκη που καθιστούν αδύνατο να γίνει στην πόλη δίκαιη δίκη για την δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, περιέγραψε μιλώντας στον Ant1 ο δικηγόρος της οικογένειας του νεκρού και των άλλων θυμάτων που νοσηλεύονται τραυματισμένα, Αλέξης Κούγιας.

Κατήγγειλε ότι υπάρχει «κλίμα τρομοκρατίας» κατά των οικογενειών των άλλων θυμάτων της επίθεσης. «Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια με την παντοδυναμία μιας οικογένειας που υπάρχει εκεί, υπάρχει τρομοκρατία. Ο γιος ανεβάζει στο facebook μαχαίρια σαν αυτά που κρατάνε οι χούλιγκανς. Και μάλιστα μετά το παιχνίδι ΠΑΟΚ-Άρης, είναι τρομερό, μου τα έστειλαν οι γονείς ... κέρδισε ο Άρης και το βράδυ ανέβαζε μαχαίρια. Και κανείς δεν ασχολείται», όπως είπε.

Μάλιστα, αμφισβήτησε άμεσα και την δυνατότητα να εκδικαστεί η υπόθεση από μικτό ορκωτό δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη, καθώς όπως είπε αρχικά «αυτή η τρομοκρατία έχει περάσει και στους ενόρκους», ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι ο ίδιος εκ μέρους των γονιών του νεκρού και των άλλων θυμάτων θα επισκεφτεί «την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την πρόεδρο Μαρία Γεωργίου και τον εισαγγελέα Βασίλειο Πλιώτα, να ζητήσουμε η υπόθεση να δικαστεί εκτός Θεσσαλονίκης».

Προβληματισμό προκαλούν και τα όσα είπε για την Δικαιοσύνη στη Θεσσαλονίκη, καθώς όπως ανέφερε στο δικαστήριο που έγινε για την δολοφονία του Τόσκο «δικηγόρος της κοπέλας είναι ο ίδιος που είναι και τώρα, του περιβάλλοντος αυτών των ισχυρών ανθρώπων που έχουν αυτή την πολύ μεγάλη ομάδα. Είναι και γιος δικαστικού πολύ μεγάλης ευθύνης. Και έχει και σύζυγο στη Θεσσαλονίκη που είναι δικαστής και ανακριτής. Είναι ένα θέμα που με απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά».

«Δεν κρατάμε κακία σε κανέναν» δηλώνουν οι γονείς του Άλκη

 Eurokinissi

«Δεν κρατάμε κακία σε κανέναν» δηλώνουν οι γονείς του Άλκη, μιλώντας στην ΕΡΤ3 για τη δολοφονία στη Θεσσαλονίκη που έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα. Όπως είπε ο πατέρας του Άλκη το να σπάσεις ένα απόστημα με λερωμένα χέρια ξαναδημιουργεί το απόστημα. Πρέπει να θεραπευθεί και να βρει το φάρμακο η κυβέρνηση, ο πολιτικός κόσμος ενωμένος μαζί με την αστυνομία, την δικαιοσύνη για να λυθεί.  Θέλω αυτό το γεγονός να ενώσει την πόλη στην οποία γεννήθηκα και αγαπώ, Την αγαπούσα και την θεωρούσα την πιο όμορφη πόλη του κόσμου».

Το προηγούμενο βράδυ ο Άλκης μίλησε στις 7:30 το απόγευμα με την μητέρα του. «Μου τηλεφώνησε να δω τι κάνω. Την επόμενη μέρα έδινε μάθημα στο πανεπιστήμιο. Μου είπε θα έβγαινε μια βόλτα να φάει και μετά θα επέστρεφε σπίτι. Του ευχήθηκα καλή επιτυχία και κλείσαμε το τηλέφωνο. Στις 3 τα ξημερώματα μας ειδοποίησε ο κουνιάδος μας. Είχα την ελπίδα ότι δεν είναι αλήθεια…».

Όπως είπε η ίδια δεν έχει συναισθήματα αυτήν τη στιγμή. «Εύχομαι καμιά άλλη μάνα να μην βρεθεί στη θέση μου. Αυτά τα παιδιά μεγάλωσαν χωρίς αγάπη και ίσως να ένιωσαν απόρριψη από την οικογένειά τους. Αυτό που μας έλεγε ο Άλκης είναι να αγαπάμε τον κόσμο».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ant1, Αυγή, News247.gr, Voria.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)