to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:09 | 01.12.2014

Πολιτική

Απορρίπτει ο εισαγγελέας το αίτημα του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού - Νέα πορεία αλληλεγγύης την Τρίτη στο Μοναστηράκι (ενημέρωση)

Όπως διέρρευσε από έγκυρες πηγές, η εισήγηση του εισαγγελέα θα είναι απορριπτική για το αίτημα του Ν. Ρωμανού - Μαζική μοτοπορεία την Κυριακή έξω από το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον απεργό πείνας από τις 10/11- Παρέμβαση του υπ. Δικαιοσύνης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε τη Δευτέρα 1/12 ο Τ. Κουράκης, διάβημα στον υπ. Δικαιοσύνης από Ζωή Κωνσταντοπούλου και Βασ. Κατριβάνου - Πλήθος εκδηλώσεων και εκφράσεων στήριξης και συμπαράστασης στον αγώνα του Ν. Ρωμανού απέναντι στην εκδικητικότητα του κράτους - Νέα πορεία αλληλεγγύης την Τρίτη 2/12, στις 6 μ.μ. στο Μοναστηράκι - Στην πορεία καλεί και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ


Το hashtag στο twitter: #NRomanos - Οι τελευταίες εξελίξεις εδώ

Δευτέρα 1/12

Την ώρα που κορυφώνονται οι αντιδράσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τον απεργό πείνας, Νίκο Ρωμανό, έρχεται μια πληροφορία να δώσει νέα διάσταση και να σκορπίσει οργή για την στάση της πολιτείας απέναντί του. Την Τρίτη ή την Τετάρτη αναμένεται η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου σχετικά με το αίτημα του Νίκου Ρωμανού, ωστόσο, σήμερα διέρρευσε από έγκυρες πηγές πως η εισήγηση του εισαγγελέα θα είναι απορριπτική (πηγή: stokokkino.gr). 

Νωρίτερα: Φοίτηση... εξ αποστάσεως προτείνει ο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου για Ρωμανό και Κωστάρη, σε μια προσπάθεια μετατόπισης ευθυνών (διαβάστε σχετικά: Επιτροπή Δικαιοσύνης: Συνεχίζει να «νίπτει τα χείρας του» ο Αθανασίου για το Ν. Ρωμανό).

 

Σε συνέντευξη Τύπου στο θέατρο «Εμπρός» καλούν την Τρίτη 2/12 οι γονείς του Νίκου Ρωμανού και του Γιάννη Μιχαηλίδη που βρίσκεται επίσης σε απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης στον συγκρατούμενό του. Την ίδια μέρα, στις 6 το απόγευμα, καλείται πορεία αλληλεγγύης στο Μοναστηράκι. Στην πορεία καλεί με ανακοίνωσή της και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η αλληλεγγύη στον Ν. Ρωμανό πληθαίνει, τόσο απ τα μέσα με απεργίες πείνας συντρόφων του κρατουμένων, όσο κι απ τους χιλιάδες ανθρώπους που κινητοποιούνται στην Ελλάδα και αλλού. Ο αγώνας αυτός πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρης της πληττόμενης και αγωνιζόμενης κοινωνίας προκειμένου να τον οπλίσει με αλληλεγγύη και να είναι νικηφόρος για όλες και όλους μας. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει η κοινωνία φυλακή, θα τους ανατρέψουμε για να ζήσουμε όπως εμείς επιθυμούμε!».

 Απεργία πείνας ξεκινούν από σήμερα και οι Ανδρέας - Δημήτρης Μπουρζούκος και Δημήτρης Πολίτης που είχαν συλληφθεί μαζί με τον Ν. Ρωμανό στο Βελβεντό.  Το πρωί πραγματοποιήθηκε στα Χανιά και κατάληψη αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό. Σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς πείνας Νίκο Ρωμανό (από 10/11/14), καθώς και των υπολοίπων αλληλέγγυων απεργών πείνας Γ. Μιχαηλίδη (από 17/11/14), Δ. Πολίτη και Α. Δ. Μπουρζούκου (από 1/12/2014) επιτροπή αλληλέγγυων κατέλαβε το πολυτεχνείο Αθηνών.  

Από τη μοτοπορεία αλληλεγγύης την Κυριακή 30/11

«Θα επιτρέψει το ελληνικό κράτος να κινδυνεύσει η ζωή ενός νέου ανθρώπου, του Νίκου Ρωμανού, επειδή διεκδικεί το νόμιμο δικαίωμά του να σπουδάσει;», αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, σε επίκαιρή ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπ. Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου.  Επιπλέον, διάβημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για το Νίκο Ρωμανό πραγματοποίησαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Βασιλική Κατριβάνου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσαν τη θέση ότι η μέχρι σήμερα άτεγκτη και ανυποχώρητη στάση της Πολιτείας, τόσο απέναντι στο Νίκο Ρωμανό, όσο και απέναντι στον Ηρακλή Κωστάρη, αλλά και σε κάθε κρατούμενο που θυσιάζει την υγεία και διακινδυνεύει τη ζωή του διεκδικώντας το αυτονόητο, (...) στοιχειοθετεί εκδικητική συμπεριφορά εξουθένωσης και ισοπέδωσης της ανθρώπινης ύπαρξης. 

Την ίδια στιγμή, το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου "Γεννηματάς" σε σημερινή (1/12) ανακοίνωσή του αναφέρει πως «με εισαγγελική παραγγελία υποχρεώνουν τους Θεράποντες γιατρούς να τον σιτίσουν παρά τη θέλησή του και να σπάσουν έτσι την απεργία πείνας» (διαβάστε αναλυτικά).

«Κόντρα στις προκαταλήψεις, στα ταμπού και στην άποψη που διαμορφώνουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, οφείλουμε να αντιδράσουμε και να συμπαραταχθούμε στο δίκαιο και αυτονόητο αίτημα ενός νέου ανθρώπου. Αυτός ο εκβιασμός της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσει. Η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη ζωή του», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε σημερινή τους δήλωση συμπαράστασης ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Τζίμης Πανούσης και η Ελληνοφρένεια.

 

Διαβάστε ακόμα:

 

ΣΥΡΙΖΑ: Να παρέμβει άμεσα ο υπ. Δικαιοσύνης για τον Ν. Ρωμανό - Να τερματιστεί η αστυνομοκρατία στο «Γ. Γεννηματάς» - ΜΕΤΑ: Εκδίκηση και δεσποτισμός της συγκυβέρνησης η μη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στο Ρωμανό Ψήφισμα αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό από 26 Κοινωνικά Ιατρεία - Φαρμακεία - M. Μπαρσέφσκι: «Ο Ρωμανός θυσιάζεται για τις αξίες του, αλλά θα είναι τραγικό να έχουμε θύμα» - Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, όπου νοσηλεύεται ο Νίκος Ρωμανός - Δίκτυο: «Ο Νίκος Ρωμανός δεν είναι μόνος του» - "Ο Νίκος Ρωμανός πρέπει να ζήσει και να σπουδάσει" - ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Υγείας Αττικής για τον Νίκο Ρωμανό 

 

Κυριακή 30/11

Πορεία αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό προς το «Γ. Γεννηματάς»

(Φωτογραφίες από τον @dromografos)

18.50  Από το Βερολίνο, πανό αλληλεγγύης

18.20  Μην αντέχοντας άλλο, ο Νίκος Ρωμανός αποχαιρέτησε τον κόσμο για να ξαπλώσει.  Συνεχίζουν προς Τζάνειο, στον απεργό πείνας Μιχαηλίδη, φωνάζοντας "Η δημοκρατία σας βρωμάει φασισμό, λευτεριά στο Νίκο Ρωμανό"

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης συμμετέχει στην απεργία πείνας σε συμπαράσταση προς τον Νίκο Ρωμανό που διεκδικεί τις εκπαιδευτικές του άδειες.

18.15   Μέχρι αυτήν την ώρα, κόσμος πηγαίνει ακόμα στη συγκέντρωση, περίπου 1500 οι αλληλέγγυοι

18.04  Μιλάει και αστειεύται με τον κόσμο ο Ρωμανός. "Όλη μέρα βλέπω εκπομπές μαγειρικής", είπε σύμφωνα με παρευρισκόμενους. Δήλωσε ακόμα πως είναι προς τιμήν των γιατρών του νοσοκομείου που αρνήθηκαν την αναγκαστική σίτιση

17.40  Πάνω από 1000 άτομα βρίσκοντα στη συγκένρωση αλληλεγγύης, η μοτοπορεία έφτασε πριν λίγο. Φωνάζουν "Ο Νίκος Ρωμανός είναι αδερφός μας". Ο Ρωμανός βγήκε ξανά στο παράθυρο, συγκίνηση από τον κόσμο

 
 

17.00  Η μοτοπορεία ξεκινά

Δυο πορείες στην Αθήνα

Μηχανοκίνητη πορεία αλληλεγγύης στο Νίκο Ρωμανό προγραμματίζεται για σήμερα Κυριακή.Σημείο συνάντησης τα Προπύλαια, στις 4.00 το απόγευμα.

Κεντρική πορεία στην Αθήνα για τον Νίκο Ρωμανό από τη Συνέλευση Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου στις 18.00, στο Μοναστηράκι.

Σάββατο 29/11:

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε χτες Σάββατο το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο απεργός πείνας Ν. Ρωμανός. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, για να «διασφαλιστεί ένα αυτονόητο δικαίωμα και να προστατευτούν η ζωή και η υγεία ενός νέου ανθρώπου. Την ίδια στιγμή, ζητά να τερματιστεί το σκηνικό αστυνομοκρατίας που έχει στηθεί στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς».

-"Δίνει μάχη για τα πιστεύω του, έχει το ψυχικό σθένος" λέει στο Κόκκινο η γιατρός του Λίνα Βεργοπούλου, μιλώντας για την κατάσταση της υγείας του μετά από 20 ημέρες απεργίας πείνας. Και χαρακτηρίζει "βασανιστήριο" την υποχρεωτική σίτιση". Στην 14η ημέρα απεργίας πείνας και ο αλληλέγγυος στο Ρωμανό, Γιάννης Μιχαηλίδης.  Σε οριακή κατάσταση η υγεία του Νίκου Ρωμανού  που συνεχίζει την απεργία πείνας και νοσηλεύεται στο «Γεώργιος Γεννηματάς» 

Παρασκευή 28/11:

Περίπου 300 αληλέγγυοι/ες συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής έξω από το Γ. Γεννηματάς, φωνάζοντας συνθήματα. 

«Νίκο γερά ως τη λευτεριά», το σύνθημα από τους συγκεντρωμένους αλληλέγγυους, στο οποίο ανταπέδωσε με υψωμένη γροθιά ο απεργός πείνας Ν. Ρωμανός.

Στη φωτογραφία ο Ν. Ρωμανός στο δωμάτιο-κελί του νοσοκομείου.

Embedded image permalink

Embedded image permalink

Φωτοραφίες:  

_______________

Ο δικηγόρος του, Φραγκίσκος Ραγκούσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή που εξέδωσε την Παρασκευή (28/11):


«O Nίκος Ρωμανός κρατούμενος και απεργός πείνας από τις 10 Νοεμβρίου δίνει στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς την πιο οδυνηρή μάχη απέναντι στην αναλγησία της κρατικής εξουσίας που τόσο πολέμησε ενάντιά της.
Με τους παλμούς της καρδιάς του να φτάνουν τους 170, η ανακοπή δυστυχώς είναι αναμενόμενη όπως κάποιοι ψιθυρίζουν, ενώ θα έπρεπε να το φωνάζουν.
Το κείμενο αυτό δεν έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, δεν θα ζητιανέψει εκφράσεις λύπης και συμπαράστασης. Δεν ταιριάζουν άλλωστε στον χαρακτήρα του Ρωμανού.
Είναι διαμαρτυρία και κάλεσμα. Ο Ρωμανός θα χάσει τη μάχη για τη ζωή όχι γιατί είναι αυτοκαταστροφικός, αλλά επειδή κάποιοι τον εξαναγκάζουν να διεκδικήσει μ΄αυτόν τον τρόπο δύο από τα πολυτιμότερα αγαθά του ανθρώπου: Την ελευθερία και τη Δικαιοσύνη.
Στην πολυήμερη και επικίνδυνη απεργία πείνας αντί για δικαίωση ήρθε η σκληρή εντολή από την εισαγγελέα των φυλακών για αναγκαστική σίτιση, παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και στοιχειοθετεί το αδίκημα του βασανισμού κρατουμένου, αφού από την πρώτη στιγμή με θάρρος και παρρησία ο Νίκος Ρωμανός δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη λήψη τροφής καθ’ οποιονδήποτε τρόπο και ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας έστω και αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του.
Προς τιμήν τους οι θεράποντες γιατροί ασκούν τα καθήκοντά τους με ποιότητα και ευαισθησία κάτω από την εποπτεία και το αμέριστο ενδιαφέρον του Διοικητή του Νοσοκομείου για να τον σώσουν και να τον στηρίξουν στη σκληρή αυτή δοκιμασία του».

Η γιατρός του Ν. Ρωμανού, Λ. Βεργοπούλου, στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Σήμερα 28 Νοεμβρίου 2014 επισκέφτηκα τον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό, απεργό πείνας από τις 10 Νοεμβρίου, στο νοσοκομείο Γεννηματάς όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος από αστυνομικές δυνάμεις. Δήλωσε ότι παραμένει σταθερός στην αρχική του θέση να συνεχίσει την απεργία πείνας ως το τέλος (αρνούμενος την υποχρεωτική σίτιση, πίνοντας μόνο νερό, χωρίς να παίρνει ενδοφλέβια υγρά και υποστηρικτική αγωγή με ορό). Θα συνεχίσει να «διεκδικεί το αίτημά του για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών από τη φυλακή, με οδόφραγμα το σώμα του και με πλήρη γνώση των κινδύνων για την υγεία και τη ζωή του, μέχρι να κερδίσει ανάσες ελευθερίας από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού».

Η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής στην οποία νοσηλεύεται, με ενημέρωσε ότι η υγεία του βρίσκεται μετά από 19 μέρες απεργία πείνας, σε επαπειλούμενη κατάσταση. 

Χωρίς να εκθέσω τις λεπτομερείς καταγραφές των εργαστηριακών ευρημάτων, τις οποίες ως αριθμητικές τιμές δεν έχει νόημα να τις αναφέρω, θέλω να τονίσω ότι σημαντικοί δείκτες του μεταβολισμού του ανθρώπινου οργανισμού μεταβάλλονται καθημερινά πέραν των φυσιολογικών ορίων, σαν απόρροια της παρατεταμένης ασιτίας. Αυτό σημαίνει ότι ο Ν. Ρωμανός κινδυνεύει να εμφανίσει άμεσα και ανεξέλεγκτα σοβαρές επιπλοκές που θα επηρεάσουν την καρδιακή, εγκεφαλική και νεφρική του λειτουργία, απειλώντας την ίδια του τη ζωή.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι με μια πρωτοφανή εισαγγελική εντολή, της 10/11/14, η ελληνική δικαιοσύνη αποποιείται των ευθυνών της, που προκύπτουν από την άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών στον Νίκο Ρωμανό, και μετακυλίει την ευθύνη για την τύχη του απεργού πείνας στους θεράποντες ιατρούς, υποδεικνύοντάς τους, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, την πρακτική της υποχρεωτικής σίτισης ή της φαρμακευτικής αγωγής ενάντια στη θέληση του ίδιου. 

Μία τέτοια τακτική παγιώνεται τον τελευταίο χρόνο προς τους πολιτικούς κρατούμενους απεργούς πείνας. Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιπ της γενικότερης κατασταλτικής πολιτικής του κράτους που από τον Ιανουάριο του ’14 εξαγγέλλει το νομοσχέδιο για τις φυλακές Γ΄ τύπου και τον Ιούλιο του ’14 το θεσμοθετεί.

Είναι γνωστό, τέλος, ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί ανά τον κόσμο καταγράφουν την υποχρεωτική σίτιση ως βασανιστήριο.»

_________________________

Ένα πολύ ακραίο και ανάλγητο τρόπο επιλέγει να ξεκαθαρίσει το σύστημα τους λογαριασμούς του με τους αναρχικούς και τις όποιες επιλογές τους. 

Η διαρκής τμηματική εκδίκαση παρόμοιων υποθέσεων με κατηγορούμενους τους ίδιους νεαρούς σε αλυσίδα δικών, που ακόμα και εφέτες εισαγγελείς και δικαστικοί αμφισβήτησαν αλλά και ο εξοπλισμός της ειδικής φυλακής με όπλα και συνθήκες «πολέμου»  φυλακών, δεν φαίνεται να αρκούν για το κράτος Δικαίου!

Τώρα παίζεται η ζωή ενός ανθρώπου κορώνα γράμματα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα που εξωθεί στα άκρα την όποια αίσθηση δικαίου. Ο νεαρός Νίκος Ρωμανός, αργοπεθαίνει επειδή δεν του επιτρέπουν να κάνει χρήση του νόμιμου δικαιώματός του να παραστεί στη σχολή του.

Αν έμπαιναν οι αρμόδιοι στον κόπο να διαβάσουν την αγόρευση του εισαγγελέα και του δικαστηρίου που τον καταδίκασε στη δίκη για τη ληστεία στο Βελβεντό θα σχημάτιζε ορθότερη εικόνα για το πόσο μη βίαια ήταν η ληστεία και πόσο μέσα από κείμενα, καταθέσεις αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις είναι σαφές ότι το κράτος δεν έχει απέναντί του ένα «επικίνδυνο μανιακό εγκληματία». Η αδυναμία και η απόλυτη απροθυμία του Υπουργείου να δώσει άμεσα λύση στο θέμα οδηγούν στο θάνατο ένα πολύ νέο άνθρωπο άσχετα από το αδίκημα του ή από το πόσο και το πώς έσφαλε.

Είναι λογικό να πεθαίνει κάποιος στην Ελλάδα το 2014 επειδή ζητάει ισονομία, επειδή ζητάει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του στη φυλακή;

Πριν είναι αργά και πριν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα ο Υπουργός οφείλει άμεσα, σήμερα κιόλας να δώσει λύση. 

Άντα Ψαρρά - Εφημερίδα των Συντακτών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)