to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:43 | 03.07.2014

Πολιτική

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις απάνθρωπες «Φυλακές Τύπου Γ'» - Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η ψηφοφορία

Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η ψήφιση επί της αρχής του σχεδίου νόμου - Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου


Ενημέρωση 18:00: Από τη «δοκιμασία» των αλλεπάλληλων ονομαστικών ψηφοφοριών θα… κληθεί να περάσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις» τη Δευτέρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ονομαστικές ψηφοφορίες σε όλες τις φάσεις συζήτησης του νομοσχεδίου, επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, είπε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίζεται δεν είναι προαπαιτούμενο της τρόικας, αλλά ιδεολογικό προαπαιτούμενο της κυβέρνησης για την αντιπαράθεση με τη Χρυσή Αυγή. Στόχος είναι, όπως κατήγγειλε, να ικανοποιηθεί το συντηρητικό και αντιδραστικό ακροατήριο και «η κυβέρνηση με τη συνεπικουρία του ΠΑΣΟΚ δουλεύει πάνω στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής, με προφανή στόχο να προσποριστεί μέρος του ακροατηρίου της και τις ψήφους της εν' όψει των εθνικών εκλογών». (ολόκληρη η ομιλία εδώ)

Ενημέρωση:

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε νωρίτερα το πρωί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητώντας να απορριφθεί η εισαγωγή του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις», ως απαράδεκτη και αντισυνταγματική, καθώς και προσβλητική για τον νομικό πολιτισμό και το κράτος Δικαίου.  Στην τοποθέτησή της η Ζ. Κωνσταντοπούλου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ό,τι πιο σκοτεινό και νοσηρό» έχει επιχειρηθεί ποτέ σε καιρό Δημοκρατίας στην χώρα. «Με αυτό που απαραδέκτως εισάγετε σε τμήμα διακοπής εργασιών ενώ αφορά την υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιχειρείται η τρώση, η άλωση του πυρήνα του κράτους δικαίου, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως κατοχυρώνονται συνταγματικά, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της διάκρισης εξουσιών», είπε, καταγγέλλοντας ότι με το νομοσχέδιο εισάγεται η δυσμενής διακριτική μεταχείριση κατηγορουμένων με βάση το αδίκημα και μάλιστα χωρίς διάκριση μεταξύ υποδίκων ή καταδικασθέντων. 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θεμελιώνει αντισυνταγματική πρακτική να επιφυλάσσεται εξαίρεση ανάλογα με το είδος αδικήματος και όχι την ποινή, ενώ χαρακτήρισε «κολαστήρια» τα καταστήματα κράτησης τύπου ΄γ που προβλέπονται στο νομοσχέδιο. Η ίδια έκανε λόγο για ανεπίτρεπτη διάκριση και παρέμβαση στις αρχές της Δικαιοσύνης και την εξατομίκευση της ποινής, καταγγέλλοντας παραβίαση του άρθρου του Συντάγματος για την ισότητα όλων απέναντι στο Σύνταγμα και διάκριση εξουσιών. 

Έκανε λόγο για «Γκουαντάναμο» που θέλουν να δημιουργήσουν όπου αόρατοι άνθρωποι δεν θα έχουν δικαίωμα σε άδεια, επικοινωνία, εφαρμογή του θεσμού ημιελεύθερης διαβίωσης κ.α. Κατήγγειλε διατάξεις που μιλούν για επιρροή επί το αυστηρότερον του τρόπου διαβίωσης μέσα στις φυλακές, κάνοντας λόγο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στηλίτευσε την τήρηση επ' αόριστον γενετικού υλικού και την μετατροπή του συνηγόρου υπεράσπισης σε εχθρό. 

Από την πλευρά του ο Κώστας Τριαντάφυλλος από το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μία ένσταση που δεν την έχουν γραπτώς μπροστά τους. «Πρέπει να λάβουμε γνώση της ένστασης για να τοποθετηθούμε», είπε, καταλογίζοντας στην κ.Κωνσταντοπούλου αποσπασματική αναφορά και υποκειμενική ερμηνεία του Συντάγματος.

Για απαραίτητες φυλακές υψίστης ασφαλείας μίλησε από την πλευρά της ΝΔ ο Βασίλης Υψηλάντης, αφού παρατήρησε ότι η κατάσταση έχει εκτραπεί στην κοινωνία και με ευθύνη κάποιων μέσα από τη Βουλή. Επιχείρησε δε να αποδομήσει την ομιλία της κ.Κωνσταντοπούλου, θυμίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή μίλησε για απόσυρση νομοσχεδίου, επικαλούμενη στην αρχή την απεργία πείνας στις φυλακές, αργότερα ζητώντας από την Επιτροπή να επισκεφθεί τις φυλακές και τέλος επιστρατεύοντας το Σύνταγμα, για να προσθέσει πως σε κανένα σημείο οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν προσβάλλουν το Σύνταγμα. Μιλώντας για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, υποστήριξε ότι θα έχουν τους κανόνες τους και πως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν τέτοιες διατάξεις, χωρίς πουθενά να έχει καταδικάσει τη λειτουργία τους το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Για «παλιά συνταγή», που καθιερώθηκε επί Κουτσόγιωρα, ο οποίος σε κάθε ρύθμιση προέβαλε θέμα αντισυνταγματικότητας μίλησε ο Αναστάσιος Νεράτζης. «Σέβομαι ότι διαφωνείτε. Αυτό δεν σημαίνει ντε και καλά ότι πρέπει μία διαφωνία να ενδυθεί συνταγματικό ιμάτιο», είπε, ενώ καταφέρθηκε και εναντίον χαρακτηρισμών τύπου «ανατριχιαστικό νομοσχέδιο» ή «γκουαντάναμο». Κατηγόρησε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για βαρύγδουπες αναλύσεις επί των άρθρων του Συντάγματος που δεν θεμελιώνουν την ένσταση, καθώς και για «θόρυβο» που γίνεται με μία «εκ του πονηρού ένσταση», προτείνοντας την απόρριψή της. 

Στο ίδιο μοτίβο, ότι «η επίκληση της αντισυνταγματικότητας δεν είναι συνταγή δια πάσα νόσο», είπε ο Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για επιχείρηση εντυπωσιασμού με ιδιαίτερη βιασύνη. «Δεν χρειάζεται να επικαλούμαστε μόνο τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τις παραβιάσεις, αλλά να βλέπουμε και τις πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών, που κανείς δεν μπορεί να τις κατηγορήσει για γκουαντανάμο και αλκατράζ», είπε.

Αντίθετα, για «προδήλως αντισυνταγματικές διατάξεις» μίλησε η Ραχήλ Μακρή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ ότι η ΔΗΜΑΡ στηρίζει την ένσταση αντισυνταγματικότητας είπε η Μαρία Γιαννακάκη, κάνοντας λόγο για παραβίαση δικαιωμάτων και ελευθεριών και για «λευκά κελιά»… 

Στα άρθρα του Συντάγματος αναφέρθηκε αναλυτικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. αναφερόμενος στο άθρο 72 είπε ότι επιτρέπει την συζήτηση νομοσχεδίων εκτελεστικών του συντάγματος νόμων για άσκηση δικαιωμάτων στο θερινό τμήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για ρύθμιση ατομικού δικαιώματος, αλλά δικαιωμάτων μίας κατηγορίας κρατουμένων που δεν μπορούν να έχουν ιδια δικαιώματα με τους ελεύθερους. 

Όσο για το άρθρο 25, υποστήριξε ότι εισήγαγε για πρώτη φορά την αρχή της αναλογικότητας, για το αν το μέτρο που παίρνουν είναι κατάλληλο και αναγκαίο για να ρυθμίσει μία κατάσταση. «Δεχόμαστε ότι είχαμε εισβολή εξωτερικών Αλβανών που επιτάθηκαν στα Τρίκαλα και απελευθέρωσαν άλλους και κατά την απελευθέρωση έχασαν άνθρωποι τη ζωή τους;», ρώτησε, διαβεβαιώνοντας ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι «πέρα για πέρα συνταγματικές» και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για δικολαβίστικες πρακτικές. 

Στην ψηφοφορία διεγέρσεως που ακολούθησε πάντως, η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε και η συζήτηση επί του νομοσχεδίου διεξάγεται κανονικά, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να έχει ήδη καταθέσει πλήθος νομοθετικών βελτιώσεων, δηλώνοντας «ανοιχτός» και για περαιτέρω αλλαγές αν χρειαστεί (πληροφορίες: real.gr).

Αφροδίτη Σταμπουλή: Εμπαιγμός βουλευτών και γιατρών από τις σωφρονιστικές αρχές των φυλακών! 

Μάνια Παπαδημητρίου: Δεν είναι αρκετά βάρβαρες οι φυλακές που έχουμε ήδη;

Νωρίτερα:

Ένσταση αντισυνταγματικότητας του σ/ν για τις φυλακές κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου:

Σημειώνεται, πως ύστερα από αίτημα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, το νομοσχέδιο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας και το σωφρονιστικό κώδικα θα συζητηθεί σε δύο συνεδριάσεις . Ο Θοδωρής Δρίτσας υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς περιλαμβάνει αλλαγές σε 7 κώδικες δικαίου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συζητηθεί σε μία συνεδρίαση. Από τη πλευρά του ο  υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου συμφώνησε με την πρόταση. Η δεύτερη συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)