to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:40 | 01.12.2023

Πολιτική

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις μετεγγραφές φοιτητών αδελφών σπουδαστών παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων

Με ερώτηση τους 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τους υπουργούς Παιδείας και Εθνικής Άμυνας να βρεθεί λύση καθώς από το 2020 έχει καταργηθεί το δικαίωμα μετεγγραφής φοιτητών με αδέλφια τους που σπουδάζουν στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων,


Το θέμα της κατάργησης από το 2020, του δικαιώματος μετεγγραφής φοιτητών με αδέλφια τους που σπουδάζουν στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, έφερε με Ερώτησή του προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Η ερώτηση που συνυπογράφεται από 15 συνολικά βουλευτές, επικαλείται τις επιστολές της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης προς τους συναρμόδιους υπουργούς και την έκκλησή της να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Η Ένωση εκτιμά ότι η παράλειψη της ως άνω κατηγορίας προπτυχιακών φοιτητών/σπουδαστών έγινε από αβλεψία και αστοχία και όχι από δόλια πρόθεση και ζητά να υπάρξει άμεση νομοθετική πρόβλεψη αλλά και ταχεία ρύθμιση με έκδοση σχετικής εγκυκλίου.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απαντώντας στη πρώτη επιστολή της Ένωσης τον περασμένο Αύγουστο, παρέπεμψε το θέμα, λόγω αρμοδιότητας, στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ωστόσο τρείς μήνες μετά, ούτε το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει κάποια απάντηση με αποτέλεσμα η Ένωση να αποστείλει πρόσφατα, στις 27/11/2023, δεύτερη επιστολή, προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, καλώντας τους και να λάβουν άμεσα μέτρα.

Κατόπιν τούτων και επικαλούμενοι λόγους ισότητας αλλά και κοινωνικούς, οι βουλευτές ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να δώσουν απάντηση και λύση στο αίτημα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Δράμας για συμπερίληψη στις μετεγγραφές φοιτητών και των αδελφών τους που σπουδάζουν όχι μόνο σε Τμήματα Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., τα οποία εδρεύουν σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα αλλά και στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.), στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.).

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
• Εθνικής Αμύντας
• Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Θέμα: «Μετεγγραφές φοιτητών αδελφών σπουδαστών παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων»

Με επιστολές της προς τα υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, έχει θέσει το πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάργηση των μετεγγραφών φοιτητών με αδέλφια στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Ζήτησε συγκεκριμένα να τροποποιηθεί η καταργηθείσα με το άρθρο 76 του ν.4692/2020 διάταξη του άρθρου 35 του ν.4609/2019, ώστε να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής και τα αδέλφια σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα, τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας.

Η Ένωση εκτιμά ότι η μη πρόβλεψη της ως άνω κατηγορίας προπτυχιακών φοιτητών/σπουδαστών έγινε από αβλεψία και αστοχία και όχι από δόλια πρόθεση και ζητά να υπάρξει άμεση νομοθετική πρόβλεψη αλλά και ταχεία ρύθμιση με έκδοση σχετικής εγκυκλίου.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απαντώντας στην πρώτη επιστολή της Ένωσης, τον περασμένο Αύγουστο, παρέπεμψε το θέμα, λόγω αρμοδιότητας, στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ωστόσο ,τρείς μήνες μετά, ούτε το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού έχει δώσει κάποια απάντηση, με αποτέλεσμα η Ένωση να αποστείλει πρόσφατα, στις 27/11/2023, και δεύτερη επιστολή, προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, καλώντας τους και να λάβουν άμεσα μέτρα.
Επειδή έχουν παρέλθει ήδη τρεις μήνες, χωρίς να έχει δοθεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα κάποια λύση ή απάντηση στο αίτημα της Ένωσης Στρατιωτικών Ξανθης.

Επειδή, για λόγους ισότητας αλλά και κοινωνικούς λόγους, πρέπει όλες οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα μετεγγραφών των παιδιών τους που σπουδάζουν σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να δώσουν απάντηση και λύση στο αίτημα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Δράμας για συμπερίληψη στις μετεγγραφές φοιτητών και των αδελφών τους που σπουδάζουν σε Τμήματα Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., τα οποία εδρεύουν σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία διαμένουν μόνιμα οι γονείς ή οι ίδιοι ή οι γονείς τους έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, καθώς και στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.), στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.);

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Αποστολάκης Ευάγγελος


Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Δούρου Ρένα

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Γιώτα

Χρηστίδου Ραλλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)