to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:28 | 27.03.2023

Πολιτική

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις εκδικητικές μετακινήσεις γιατρών από τη γαλάζια διοίκηση του «Ευαγγελισμού»

Δείγμα του κυβερνητικού αυταρχισμού στη δημόσια υγεία καταγράφεται με την εκδικητική μετακίνηση γιατρού του Ευαγγελισμού, τονίζουν οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


 

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, Ειδικευμένη Παθολόγος, κατετάγη πρώτη στην προκήρυξη θέσεων Επιμελητών Ιατρών Κλάδου ΕΣΥ, μετά από απόφαση του αρμοδίου Συμβουλίου Επιλογής, για τη θέση Επιμελητή Β’ Παθολογίας στον «Ευαγγελισμό». Η κ. Ερωτοκρίτου ήταν μέχρι πρότινος επικουρική ειδικευμένη Παθολόγος στην νοσοκομειακή μονάδα ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς».

 

Ακολούθως, εκδόθηκε το ΦΕΚ διορισμού της. Εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας η εν λόγω γιατρός παρουσιάστηκε (Δευτέρα 13/3/2023) στον «Ευαγγελισμό», ορκίστηκε και με απόφαση του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου τοποθετήθηκε στην Ε’ Παθολογική Κλινική.

 

Από αυτό το σημείο ξεκινά να λειτουργεί το επιτελικό κράτος. Την επομένη ημέρα (Τρίτη 14/3/2023) κι ενώ η γιατρός ήδη εργαζόταν, ο Διοικητής του νοσοκομείου κοινοποιεί νέα απόφασή του, αλλάζοντας αδικαιολόγητα και αυθαίρετα την αρχική τοποθέτηση της γιατρού. Αυτή τοποθετείται, πλέον, στην πρώην Πολυκλινική, όπου λειτουργεί μόνο τακτικό πρωϊνό παθολογικό ιατρείο με ραντεβού.

 

Σημειώνεται ότι οι θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ προκηρύσσονται ανά νοσοκομειακή μονάδα και το ΦΕΚ διορισμού αφορούσε την νοσοκομειακή μονάδα του Ευαγγελισμού και όχι αυτήν της Πολυκλινικής.

 

Για την αιφνιδιαστική απόφασή του ο διοικητής του Ευαγγελισμού επικαλείται αυξημένες επιγενόμενες ανάγκες. Είναι απορίας άξιον πώς αυτές προέκυψαν εντελώς αιφνίδια την ημέρα του αρχικού διορισμού και της τοποθέτησης της εν λόγω γιατρού στην Ε’ Παθολογική Κλινική του Ευαγγελισμού. Σημειώνεται ότι ο ίδιος Διοικητής, με προγενέστερη απόφασή του, είχε εντάξει την γιατρό στο πρόγραμμα εφημεριών της νοσοκομειακής μονάδας του Ευαγγελισμού, επικαλούμενος τις διαρκείς και μεγάλες ανάγκες του νοσοκομείου.

 

Πρόκειται για ένα  χαρακτηριστικό παράδειγμα διοικητικής αυθαιρεσίας και για μια απόφαση που στερείται ουσιαστικής και τυπικής νομιμότητας. Είναι απαξιωτικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη οι γιατροί, οι συνδικαλιστές γιατροί και οι γυναίκες γιατροί στο ΕΣΥ – κάτι που συμβαίνει κιόλας σε υγειονομικές μονάδες με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι συνάδελφοι της κ. Ερωτοκρίτου στάθηκαν από την αρχή στο πλάι της, αντιδρώντας έντονα στις απαράδεκτες πρακτικές της διοίκησης.

 

Το ζήτημα φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή που συνυπογράφουν Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας, και η Δώρα Αυγέρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης και αν. τομεάρχης Υγείας.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν μεταξύ άλλων τον αρμόδιο υπουργό Υγείας αν προτίθεται να ακυρώσει την απόφαση του διοικητή για τοποθέτηση της γιατρού σε άλλη νοσοκομειακή μονάδα από αυτή που περιγράφεται στην προκήρυξη της θέσης και στο ΦΕΚ Διορισμού. Ζητούν, επίσης, από τον υπουργό Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσει το πογκρόμ των εκδικητικών διώξεων (πειθαρχικές ή και δικαστικές) που έχει εξαπολυθεί στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και οι μεθοδευμένες εξωθήσεις σε παραίτηση εργαζομένων τους;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)