to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος στον Σχινιά

Στην ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδεικνύεται η παραβίαση των ευρωπαϊκών πολιτικών περιβάλλοντος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η υποκατάσταση του ΥΠΕΝ από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι οι σημαντικές αρνητικές συνέπειες σε προστατευόμενα ευαίσθητα οικοσυστήματα και στα δάση της χώρας μας


Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (Α.Κ.Ε.) προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Προστασίας του Πολίτη, κατέθεσαν τριάντα τέσσερις (34) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου, με θέμα: «Στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα συντελείται ακόμη ένα έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της προστασίας της βιοποικιλότητας».

Στην ερώτηση αναδεικνύεται η παραβίαση των ευρωπαϊκών πολιτικών περιβάλλοντος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η υποκατάσταση του ΥΠΕΝ από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη. Αποτέλεσμα αυτών των επιλογών είναι οι σημαντικές αρνητικές συνέπειες σε προστατευόμενα ευαίσθητα οικοσυστήματα και στα δάση της χώρας μας.

Το θέμα έχει ήδη αναδειχθεί από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και από έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι με πρόσχημα την πρόληψη πυρκαγιών, ήδη από τις 14-06-2021 εκτελούνται εργασίες καθαρισμού σε προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Πάρκου Σχινιά- Μαραθώνα, σε αντίθεση με τις προτάσεις του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης και χωρίς άδειες από τα Δασαρχεία Καπανδριτίου και Λαυρίου.

Ενδεικτικό της προχειρότητας και της έλλειψης γνώσης των περιοχών όπου λαμβάνουν χώρα οι εργασίες είναι ότι, τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται, η μέθοδος που ακολουθείται και η έκταση των εργασιών στερούν κάθε δυνατότητα αναγέννησης του προστατευόμενου δάσους Κουκουναριάς, ενώ εγείρονται σοβαρά ζητήματα μελλοντικής ζωτικότητας των δένδρων, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Φορέα Διαχείρισης. Σημειώνεται ότι το δάσος κουκουναριάς χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην αναπαραγωγή, γεγονός που απαιτεί ειδικούς κανόνες και μεθόδους κατά τη διαχείρισή του.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, είχε αποστείλει εγκαίρως στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη εγκεκριμένη Τεχνική Έκθεση με τα απαραίτητα μέτρα για την αντιπυρική προστασία όλης της περιοχής, η οποία λάμβανε υπόψη και την ευαισθησία του οικοσυστήματος. Η μεγάλη καθυστέρηση εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας να οργανώσει εγκαίρως την αντιπυρική προστασία των εν λόγω περιοχών, δεν μπορεί επ΄ ουδενί να δικαιολογήσει παρεμβάσεις που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο προστατευόμενο οικοσύστημα, οι οποίες μάλιστα παραβιάζουν πολλαπλώς τη δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)