to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:53 | 04.02.2018

Πολιτική

Συλλαλητήριο για το Μακεδονικό: Τα νούμερα δεν τους βγήκαν...

Στο συλλαλητήριο για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, όχι όμως το εκατομμύριο για το οποίο έκαναν λόγο τις προηγούμενες μέρες διοργανωτές και ΜΜΕ. Παρόντες οπαδοί και μέλη εθνικιστικών, ακροδεξιών και παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, συνοδεία συνδέσμων αποστράτων και χρυσαυγιτών. Δίπλα τους στελέχη της ΝΔ όπως ο Αντώνης Σαμαρας και ο Άδωνις Γεωργιάδης


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σύμφωνα με τους διοργανωτές του, το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, καθώς πλήθος κόσμου, από όλη την Ελλάδα, έδωσε δυναμικό παρών. Με κεντρικό σύνθημα «Ελλάδα ενωμένη ποτέ νικημένη» οι πολίτες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην ύπαρξη της λέξης Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Μια τεράστια ελληνική σημαία με εμβαδόν 150 τετραγωνικά μέτρα κάλυψε την πλατεία Συντάγματος προκειμένου να σταλεί το μήνυμα της ελληνικότητας της Μακεδονίας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Για την εκδήλωση έφτασαν στην Αττική 283 λεωφορεία, εκ των οποίων 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας.

Η αστυνομία με ανακοίνωσή της εκτιμά ότι οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο έφτασαν τις 140.000.


 

Το σχόλιο του γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρει:

Το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα.

Ο «σεισμός» και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι. Ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους.

Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες, ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία.

Γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και τη συνανάπτυξη.

Αυτή την στάση θα τηρήσει αταλάντευτα η ελληνική κυβέρνηση με πατριωτική ευθύνη γιατί κάθε άλλη μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει. 


Το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

Το σημερινό συλλαλητήριο διέψευσε πλήρως τις προσδοκίες των διοργανωτών του, οι οποίοι όλες τις προηγούμενες μέρες ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη της μαζικότητας, συνεπικουρούμενοι από μια μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, που λειτούργησαν ως χορηγός επικοινωνίας του.

Το εθνικιστικό και μισαλλόδοξο μήνυμα που εξέπεμψαν οι ομιλίες, η παρουσία σύσσωμης της Χρυσής Αυγής καθόρισαν το μήνυμά του. Επιπλέον, η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ανέδειξε την τυχοδιωκτική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο δεν διστάζει να τζογάρει σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ακροδεξιά για να διχάσει τον ελληνικό λαό και να εκμεταλλευτεί τις πατριωτικές ανησυχίες του. Η στάση του Κ. Μητσοτάκη στο ζήτημα αυτό αποτελεί μνημείο υποκρισίας και ανευθυνότητας, καθώς δεν τολμά να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο ξεκάθαρη θέση για το θέμα της ονομασίας, παρόλο που κατά το πρόσφατο παρελθόν το διαχειρίστηκε η ΝΔ ως κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος χώρας. Η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, η ασφάλεια και η σταθερότητα στα Βαλκάνια αποτελεί το ισχυρότερο εχέγγυο για την εξασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και εκφράζει το αίτημα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για ένα μέλλον πέρα από αδιέξοδους και ανώφελους απομονωτισμούς.


Διαβάστε αναλυτικότερα εδώ για τη συγκέντρωση:

Ένταση προκλήθηκε στο Συλλαλητήριο με ομάδα ακροδεξιών με ελληνικές σημαίες να πετά πέτρες στα ΜΑΤ, προσπαθώντας να σπάσουν το αστυνομικό κλοιό. Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, το επεισόδιο σημειώθηκε μετά τη συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια και ενώ οι συγκεντρωθέντες είχαν ήδη αποχωρήσει και απομακρύνονταν.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του στο συλλαλητήριο στην Αθήνα έκανε την εξής δήλωση: «Αυτή η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Και ελπίζω να καταλάβουν όλοι». «Είσαι συγκινημένος;», τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι και εκείνος απάντησε: «Ποιος δεν είναι..;».

Το έργο «ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις ή θα καταφέρει να "καπελώσει" το συλλαλητήριο» παίχτηκε στην πλατεία Συντάγματος, καθώς οι οργανώσεις, οι ομάδες και τα κόμματα που, είτε άμεσα είτε εμμέσως, έδωσαν το «παρών» βρίσκονται στο φάσμα από το γαλάζιο ώς το βαθύ μαύρο.

Η χρυσαυγίτες εισήλθαν «ηγεμονικά» στο Σύνταγμα 

Το νεοναζιστικό μόρφωμα έκανε επίδειξη δύναμης. Η υπόδικη ηγεσία στην κεφαλή.

«Μίκη, αλλάζεις την Ιστορία» φώναζε το πλήθος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μουσικοσυνθέτη.

Μετά τον Μίκη Θεοδωράκη, τον λόγο πήρε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο, διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης στην ομιλία του τόνισε: «Υπάρχει πολιτική απόφαση να δώσουν την ταυτότητά μας σε ξένο λαό». Συνεχίζοντας είπε ότι: «Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι "χειροπόδαρα" συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Όχι. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο "ναι" στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του».

«Η Ελλάδα εδώ», συνέχισε, «είναι ολόκληρη και λέει "όχι" στη δουλεία από το 2010. Όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους. Όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Τότε και η Τουρκία θα έπρεπε να λέγεται Ιονία και η Σικελία μεγάλη Ελλάδα. Ας μου φέρει ένας διεθνολόγος ένα όνομα να μην έχει καμία σχέση με την Ιστορία του λαού του».

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών και εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό θα απευθύνει η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη.

Η εξέδρα των ομιλητών είχε στηθεί στην αρχή της οδού Ερμού και όπως έγινε γνωστό τα έξοδα της διοργάνωσης για την εξέδρα, τις ηχητικές εγκαταστάσεις κ.ά. θα καλυφθούν με την υποστήριξη οργανώσεων Μακεδόνων από την Ελλάδα και την ομογένεια, καθώς και από ενισχύσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων που στηρίζουν την προσπάθεια.


Ποιοι ήταν οι διοργανωτές

Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, των οποίων ηγείται η Νίνα Γκατζούλη, έχουν βασική συνιστώσα την «Παμμακεδονική Α.Ε.» (Pan-Macedonian Association Inc.) των ΗΠΑ, οργάνωση που ιδρύθηκε το 1947 στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου για την καταπολέμηση του εσωτερικού εχθρού στους κόλπους της ομογένειας.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπό της διά χειρός Γκατζούλη, κομβικό ρόλο στη σύστασή της διαδραμάτισε «ο πατήρ Θωμάς Δανιήλ, ιερέας της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ουάσινγκτον» – ένας ακροδεξιός ιερωμένος και φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή που, όπως αποκαλύπτουν τα αρχεία του Τρούμαν, ρουφιάνευε στον Λευκό Οίκο τα φρονήματα συμπολιτών του και διπλωματών του ελληνικού κράτους.

Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές της εποχής δίνουν, πάντως, διαφορετική εικόνα για τους ιδρυτές της. Αυτό για το οποίο δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία είναι, ωστόσο, η ενθουσιώδης υποστήριξη που η Παμμακεδονική πρόσφερε στη χούντα του Παπαδόπουλου, υμνώντας ποικιλότροπα το εθνοσωτήριο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου (βλ. αναλυτικά «Εφ.Συν.» 24/4/2016).

Εξίσου ένθερμη υπήρξε, προ δεκαπενταετίας, η υποστήριξή της στην απρόκλητη εισβολή του Μπους στο Ιράκ. Για την ιδεολογία των ηγετών της, αποκαλυπτική είναι μία επιστολή του Δ.Σ. που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» (31/7/2004), συνυπογράφεται από την Γκατζούλη ως «Υπατη Αντιπρόεδρο» και κλείνει με την ιαχή: «Ζήτω το όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!»


Ο ρόλος της ΝΔ

Η ΝΔ από την αρχή επιχείρησε να αξιοποιήσει το ζήτημα παρουσιάζοντας την εκδήλωση ως γενικότερα «αντικυβερνητική». Ταυτόχρονα, προσπάθησε να γεφυρώσει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της, την ώρα που η κυβέρνηση την εγκαλεί για τις παλινωδίες στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αλλά και για την «ομηρία» Μητσοτάκη από την «σκληρή» πτέρυγα του κόμματος.

Παράλληλα, η ΝΔ προσπαθεί να οχυρωθεί απέναντι στον κίνδυνο δημιουργίας νέου κόμματος στα (ακρο)δεξιά της, κίνδυνος που φάνηκε να αποκτά διαστάσεις με την εμφάνιση του Φρ. Φραγκούλη (και της ακραίας, επίκίνδυνης ρητορικής του) στο συλλαλήτήριο της Θεσσαλονίκης.

Σε ρόλο συγκεντρωσιάρχη της Ν.Δ. για το συλλαλητήριο ο Σαμαράς, ενώ η κυβέρνησή του το 2012-14 τάχθηκε υπέρ της σύνθετης ονομασίας 5 φορές!

Ο Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος την Παρασκευή στη λειτουργία της Υπαπαντής στην Καλαμάτα δήλωσε: «Την Κυριακή θα είναι μία μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα».

«Εκτός από την κυβέρνηση Καραμανλή, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε τουλάχιστον 5 φορές υπέρ της σύνθετης ονομασίας, επιβεβαιώνοντας πως οι κ. Σαμαράς και Μητσοτάκης ουδόλως ενδιαφέρονται για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά μονάχα για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας, καλεί τον κόσμο να βρεθεί στο συλλαλητήριο της Κυριακής «ειρηνικά και ενωτικά, αλλά πάντως εμφατικά».


Την ίδια στιγμή, ακόμα και κόμματα της Αριστεράς, όπως η ΛΑ.Ε. και όχι μόνο, (βλέπε την Πλεύση Ελευθερίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου), επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά δηλώνοντας τη στήριξή τους στο συλλαλητήριο, στο οποίο δίνουν επίσης αντικυβερνητικό περιεχόμενο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μ. Παπαδοπούλου, ερωτηθείσα την Τετάρτη αν υπάρχει αντίφαση «οι ΑΝΕΛ να στηρίζουν την κυβέρνηση και να συμμετέχουν σε συλλαλητήρια με αντικυβερνητικό χαρακτήρα», είπε ότι «τα συλλαλητήρια αυτά δεν πρέπει να ερμηνεύονται κατά το δοκούν, γιατί αποτυπώνουν την έκφραση των Ελλήνων ανεξαρτήτως ιδεολογικού φάσματος για ένα εθνικής σημασίας ζήτημα σχετικά με τη χρήση του όρου "Μακεδονία" από το γειτονικό κράτος. Δεν είναι αντικυβερνητική διαδήλωση. Ως αντικυβερνητική διαδήλωση θέλει να το εμφανίζει η ΝΔ η οποία έχει μια αλλοπρόσαλλη στάση», καθώς «πριν από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν κατά των συλλαλητηρίων, όταν όμως είδε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, ξαφνικά μετατοπίστηκε απροκάλυπτα για ψηφοθηρικούς λόγους».


​Με ...έφεδρους καταδρομείς θα «περιφρουρήσουν» το συλλαλητήριο οι οργανωτές

Κάλεσμα - ανακοίνωση που έχει κυκλοφορήσει σε ακροδεξιές ιστοσελίδες του διαδικτύου, περί περιφρούρησης του συλλαλητηρίου της Κυριακής.

Σε ακροδεξιές ιστοσελίδες του διαδικτύου διακινείται κείμενο που αναφέρει:

«Αγαπητοί συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Στα πλαίσια του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου 2018, η Πατριωτική Ένωση-Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωσις «ΕΛ.ΛΑ.Σ», κατόπιν συνεννοήσεως με τους Οργανωτές θα αναλάβει την περιφρούρηση της εκδήλωσης.

Η επιτυχία του συλλαλητηρίου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας στους απανταχού της Γης Έλληνες και Φιλέλληνες, ότι η Ελλάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι όρθια στον αέναο αγώνα της για το Ωραίο, το Μεγάλο και το Αληθινό.

Δια του παρόντος κάνουμε έκκληση σε φίλους και γνωστούς να συμμετάσχουν χωρίς κομματική ταυτότητα παρέχοντας την βοήθειά τους στην εύρυθμη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου.

Ήδη η Ομάδα εφέδρων καταδρομέων «ΟΔΕΥΩ» (ΟΜΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΕΞΟΡΜΗΣΕΩΝ ΥΨΙΣΤΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ) και μέλη της «Ασπίδας Εθνικής Σωτηρίας» θα συμμετάσχουν στην περιφρούρηση του Συλλαλητηρίου.

Σχετικές Οδηγίες για όσους πρόκειται να συμμετέχουν θα αποσταλούν τα επόμενα 24ωρα.

Για τη συγκρότηση των ομάδων περιφρούρησης απαιτείται η άμεση αποστολή των ονομάτων και τηλεφώνων σας.

Ο τελικός συντονισμός των ομάδων επιτήρησης θα γίνει έξωθι του Παναθηναϊκού Σταδίου στις 11.30 της 4ης Φεβρουαρίου

Για τυχόν πληροφορίες απευθυνθείτε στα παρακάτω τηλέφωνα».


«Μία σφαίρα για τον εχθρό, δύο για τους προδότες, αν χρειαστεί και τρεις...»

Η πρόεδρος του ακροδεξιού μορφώματος «Ελλήνων Πολιτεία», Λίνα Παυλίδου, σε βίντεο μέσω facebook  καλεί στο συλλαλητήριο της Κυριακής, αναφέροντας: «Πάμε να τους αποτελειώσουμε. Μία σφαίρα για τον εχθρό, δύο για τους προδότες, αν χρειαστεί και τρεις...».

Mε αναφορά της στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μ. Γιαννακάκη ζητεί να διερευνηθούν τυχόν κολάσιμες πράξεις από το βίντεο.



Στροφή 180 μοιρών από Ιερώνυμο: Παρούσα η Εκκλησία στο συλλαλητήριο

Tη συμμετοχή της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο της Αθήνας, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος συναντήθηκε την Τρίτη με τους εκπροσώπους των Παμακεδονικών Ενώσεων και διοργανωτές του συλλαλητηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο αρχιεπίσκοπος είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Μετά τη συνάντηση, η αρχιεπισκοπή με ανακοίνωση της, είχε καλέσει σε εθνική συναίνεση και συνεννόηση, ενώ είχε ταχθεί εναντίον των συλλαλητηρίων.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μάλιστα, είχε τονίσει ότι «αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».

Από την άλλη, ξεκάθαρη θέση ενάντια στη συμμετοχή της Εκκλησίας στα συλλαλητήρια "για τη Μακεδονία" πήρε πρόσφατα ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Σε κείμενό του αναλύει διεξοδικά το σκεπτικό του, κάνοντας λόγο για άγνωστους διοργανωτές και συγκεντρώσεις που εξυπηρετούν σκοπιμότητες, ενώ αφήνει αιχμές για τους ιεράρχες που, "σπάζοντας" την επίσημη γραμμή της Εκκλησίας, συμμετέχουν στα συλλαλητήρια, μιλώντας για προσπάθεια ανέλιξης και ικανοποίησης προσωπικών επιδιώξεων και οραματισμών (διαβάστε αναλυτικά). 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)