to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:56 | 05.11.2015

Πολιτική

Στη Λέσβο με τον Μ. Σουλτς ο Αλ. Τσίπρας: «Το ζήτημα είναι να μη χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες, είτε από πνιγμό είτε από νάρκες» (ενημέρωση-βίντεο)

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφτηκαν τη Λέσβο και τα κέντρα ταυτοποίησης και υποδοχής προσφύγων στο νησί - Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η ιδέα του να πέσει ο φράχτης στον Εβρο μονομερώς , φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Έβρουυπάρχουν νάρκες. Άρα το δίλλημα για εμάς δεν είναι εάν θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου»- Πάνω από 15.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο λιμάνι, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου


 
 
«Ήρθαμε σήμερα σε μια δύσκολη μέρα, αλλά δεν θέλαμε να κρύψουμε τίποτα. Θέλαμε να δούμε την πραγματική, σκληρή εικόνα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Μυτιλήνη, η Λέσβος και τα άλλα νησιά της Ελλάδος. Τα νησιά της πρώτης γραμμής των προσφυγικών ροών», ανέφερε ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσκεψή του με τον Μ. Σουλτς στο κέντρο της Μόριας.
 

Μεταξύ άλλων τόνισε:

 

Γα την απεργία στα πλοία:  «Ηρθαμε σε μια δύσκολη μέρα, γιατί η απεργία των ναυτεργατών έχει δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση, όπου πάνω από 10.000 πρόσφυγες που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, έχουν περάσει, δηλαδή, από τις πρώτες υπηρεσίες υποδοχής και έχουν ταυτοποιηθεί και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο λιμάνι με το εισιτήριο στο χέρι για να περάσουν στην ενδοχώρα, δεν μπορούν να φύγουν»

 
 

«Δίνουμε μία μάχη που υπερβαίνει τις δυνατότητες μας και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό  από όλους»: «Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε με τον πρόεδρο Σούλτς πόσο δύσκολες είναι οι καθημερινές προσπάθειες των ανθρώπων, των Αρχών εδώ στη Μυτιλήνη, των εθελοντών που εργάζονται ακούραστα, ακατάπαυστα, προκειμένου να διευκολύνουν αυτούς τους ανθρώπους, να τους δώσουν ένα πιάτο φαγητό, ένα ζεστό ρούχο. Νομίζω ότι δίνουμε μία μάχη που υπερβαίνει τις δυνατότητες μας και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό  από όλους.

«Εγκλημα από τους διακινητές»: «Είχαμε όμως και την ατυχία να δούμε με τα μάτια μας, μία αυτοσχέδια βάρκα να έρχεται γεμάτη από πρόσφυγες και πράγματι συνειδητοποιήσαμε ότι εδώ πρόκειται για μια διαδικασία εγκληματική από την πλευρά των διακινητών. Στοιβάζουν δεκάδες ανθρώπους όχι σε βάρκες, αλλά σε αυτοσχέδιες σαμπρέλες. Σήμερα, ευτυχώς, η θάλασσα είναι σχετικά ήρεμη. Μπορεί οποιοσδήποτε να αντιληφθεί ότι με μία απλή θαλασσοταραχή αυτές οι βάρκες δεν μπορούν να αντέξουν τους ανθρώπους. Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ένα έγκλημα. Ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει».

Embedded image permalink
 

«Αμεσα συμφωνία με την Τουρκία»: «Ρωτάτε πώς θα σταματήσει αυτό το έγκλημα», προσθέσε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Κατ'αρχάς αυτό που είναι απαραίτητο και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να έρθουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να αποτραπούν οι ροές, μέσα από το χτύπημα των διακινητών.  Οι άνθρωποι αυτοί εγκληματούν. Προκειμένου να κερδίσουν κάποια «μαύρα» χρήματα, οδηγούν ανθρώπους στον θάνατο. Και βεβαίως εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε για να φτιάξουμε τις καλύτερες δυνατές δομές υποδοχής αυτών των ανθρώπων, στα νησιά μας και στην ενδοχώρα, αλλά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνο εάν συμφωνήσουμε με την Τουρκία, αυτές οι δομές να είναι στην απέναντι πλευρά, έτσι ώστε να γίνεται η μετεγκατάσταση από τις τουρκικές ακτές, ώστε να μην διακινδυνεύει κανένας να χάσει τη ζωή του στα κρύα νερά του Αιγαίου».

 

Σουλτς-Τσίπρας στη Μόρια, διακρίνεται το πλακάτ διαδηλωτών

«Η ιδέα του να πέσει ο φράχτης στον Έβρο, φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση»: «Τέλος θέλω να πω, ότι σε σχέση με διάφορες ερωτήσεις σας για τα σύνορα, για τον φράχτη: το όνειρο, το όραμα το δικό μας, είναι να έχουμε μία Ευρώπη δίχως τείχη, δίχως φράχτες, δίχως σύνορα. Η Ευρώπη όμως έχει σύνορα με άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Η Τουρκία σήμερα δεν είναι στην Ευρώπη. 

Η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο, φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Έβρου, μέχρι να φτάσουν δηλαδή στον Έβρο αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχουν νάρκες. Άρα το δίλλημα για εμάς δεν είναι εάν θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου. Το ζήτημα για εμάς είναι να μην χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες. Συνεπώς, η σωστή διαχείριση του προβλήματος είναι η σωστή προετοιμασία των υποδομών στην ελληνική πλευρά και η συνεργασία με την Τουρκία ώστε να σταματήσουνε οι ροές».

 
Embedded image permalink
 

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν «η Ευρώπη είναι τόσο ανοιχτή στην Ελλάδα, όσο αλληλέγγυα θα θέλατε ή περιμένατε να είναι στο ζήτημα αυτό;», ο πρωθυπουργός απάντησε: «Η Ευρώπη έχει πολλά πρόσωπα. Έχει το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της κατανόησης, έχει και το πρόσωπο της αδιαφορίας, των υπερσυντηρητικών δυνάμεων που υψώνουνε τείχη, το πρόσωπο της βίας. Εμείς προσπαθούμε να δουλέψουμε σκληρά, για να οικοδομήσουμε το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Αυτή είναι η δική μας προσπάθεια».

(περισσότερες φωτογραφίες εδώ)

Νωρίτερα:

Στη Λέσβο έφτασαν το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πρόσφυγες (πάνω από 15.000 σύμφωνα  με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου) παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της ΠΝΟ που κρατά δεμένα τα πλοία χωρίς εξαίρεση για τους πρόσφυγες.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη διαθρησκειακή προσευχή στη μνήμη των αδικοχαμένων προσφύγων, στο πλαίσιο του τριημέρου πένθους που κήρυξε ο Δήμος Λέσβου για τους δεκάδες νεκρούς που πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επισκέφθηκε την Τετάρτη το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Γαλάτσι. Ο Μ. Σουλτς ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με ενήλικες και παιδιά που διαμένουν προσωρινά εκεί. 

Νωρίτερα την Τετάρτη, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μ. Σουλτς, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι παράλογες οι απαιτήσεις για άρση της προστασίας της α' κατοικίας, την ώρα που ζητείται από την Ελλάδα να παρέχει στέγη στους πρόσφυγες. «Τα αιτήματά σας είναι δίκαια, τα συζητώ με τον επίτροπο Μοσκοβισί και άλλους συνομιλητές μου» απάντησε ο Μάρτιν Σουλτς, ωστόσο επισήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της έναντι των θεσμών.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη αναχώρησαν για Λουξεμβούργο οι πρώτοι 30 πρόσφυγες. Πρόκειται για έξι οικογένειες που μετεγκαθίστανται από την Ελλάδα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Συγκεκριμένα, ταξίδεψαν στο Λουξεμβούργο έξι οικογένειες με μικρά παιδιά, από τους οποίους οι τέσσερις οικογένειες είναι από τη Συρία και οι δύο από το Ιράκ. Τους πρόσφυγες συνόδευσαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μάρτιν Σουλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν, o επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Σε κατάληψη του  Δημαρχείου Μυτιλήνης προχώρησαν αλληλέγγυοι/ες, σύμφωνα με το lesvosnews.net

Με πανό διαμαρτυρίας περιμένουν Τσίπρα και Σουλτς στη Μυτιλήνη - ΦΩΤΟ

Την ίδια στιγμή, με αφορμή την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα και του Μ. Σουλτς, διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μόρια:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)