to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:32 | 23.02.2021

Πολιτική

Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ για Δ. Κουφοντίνα: Η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια ψήφισε

Να σταματήσει άμεσα η παραβίαση νόμιμων δικαιωμάτων του απεργού πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα ζητούν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ


Παρέμβαση για την άμεση εφαρμογή των νόμων και το τέλος της πρωτοφανούς εκδικήτικής συμπεριφοράς προς τον καταδικασμένο και φυλακισμένο Δημήτρη Κουφοντίνα έκανε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τις Εθνικές Επιτροπές Προσβασιμότητας, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Βιοηθικής και Τεχνοηθικής. Ενώ στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναρτούν δηλώσεις του υπέρ της τήρησης του κράτους δικαίου.

N. Βούτσης: Το κράτος δικαίου δεν μπορεί να μετατραπεί στη χώρα μας

«Το κράτος δικαίου δεν μπορεί να μετατραπεί στη χώρα μας και δεν θα επιτευχθεί ακόμα αν είναι και συνειδητή ακόμα η προσπάθειά σας -αφήνω ένα ερωτηματικό-σε ένα κράτος αυταρχικό, αστυνομοκρατίας, σε ένα κράτος εκδικητικό» ανέφερε για την υπόθεση του απεργού πείνας Δ. Κουφντίνα στη Βουλή ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε:

«Είναι πάρα πολλά τα συμβάντα όλους τους τελευταίους μήνες και τα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.

v Και είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ και στο ζήτημα που αναφέρθηκαν και άλλοι συνάδελφοι και στο οποίο κωφεύετε επί μέρες τώρα. Υπάρχουν ανακοινώσεις, παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜΕΡΑ25, του ΚΚΕ για το ζήτημα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Μία υπόθεση η οποία οδηγείται σε δραματική εξέλιξη για τη ζωή του κρατουμένου, καταδικασθέντος για εγκληματικές πράξεις τρομοκρατίας.

v  Με την διάθεση που εκδηλώνετε δια της σιωπής και της μη λήψης μέτρων για να υπάρξει μια εμβληματική, εκδικητικού τύπου πράξη, στο πρόσωπο του συγκεκριμένου κρατουμένου

v  Τι ζητάει; Να εφαρμοστεί ο νόμος της ΝΔ, που εσείς και όχι εμείς, ψηφίσατε. Ο νόμος είναι σαφής, εφόσον αρθεί το καθεστώς στις αγροτικές φυλακές ο κρατούμενος επιστρέφει στη φυλακή από την οποία είχε μεταταχθεί. Αυτό το απλούστατο αίτημα, για το οποίο έχουν ήδη τοποθετηθεί διεθνείς παράγοντες, εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Κώστας Γαβράς και δεκάδες άλλοι. Είναι αδιανόητο αυτό που κάνετε

v  Και τι απαντήσατε στα ερωτήματα που σας έθεσε ο Συνήγορος του Πολίτη; Επιφυλαχθήκατε να απαντήσετε. Απαράδεκτο, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις ανεξάρτητες αρχές κατά το δοκούν

v  Το Δικαιακό μας σύστημα είναι προοδευτικό. Πριν 2 βδομάδες αφέθηκε ελεύθερος μετά από 7 χρόνια, χωρίς δημόσιες διαμαρτυρίες, καταδικασμένος για 2,1 εκατ τόνους ηρωίνης, για την γνωστή υπόθεση του Noor 1.  Αφέθηκε ελεύθερος. Σκεφτείτε πόσους θανάτους έχει επιφέρει η πράξη του καταδικασθέντος. Κι όμως κατά το ισχύον δικαιακό μας σύστημα αφέθηκε ελεύθερος.

v  Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αίτημα αφορά την εφαρμογή του νόμου. Τίποτε άλλο. Και φυσικά σημειώνω την σύντομη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη. Αν δεν είχε τις αντιλήψεις που έχει, θα ήταν η τελευταία από την οποία θα ζητούσε κανείς μία δήλωση για το θέμα. Και απάντησε ότι ο νόμος ισχύει για όλους τους Έλληνες»

Έ. Αχτσιόγλου: Κανένας άνθρωπος σε ένα κράτος δικαίου δεν επιτρέπεται να πεθαίνει στις φυλακές 

«Κανένας άνθρωπος σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου δεν επιτρέπεται να πεθαίνει στις φυλακές, όσο ειδεχθή κι αν είναι τα εγκλήματα για τα οποία έχει καταδικαστεί. Καμία σύγχρονη δημοκρατία δεν πρέπει και δεν έχει αφήσει έναν απεργό πείνας να πεθάνει» έγραψε η Έφη Αχτσιόγλου στο Facebook.

Ν. Ηλιόπουλος: Να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας

«Σε ένα κράτος δικαίου ο νόμος ισχύει για όλους» τονίζει σε tweet του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος για την υπόθεση του απεργού πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα. Και συνεχίζει «Αυτή είναι η δύναμη της δημοκρατίας. Να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας».

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Το κράτος δικαίου δεν εκδικείται - Σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο καταδικάζει εδώ και πάνω από 40 μέρες , και κάθε μέρα, έναν ήδη καταδικασμένο κρατούμενο, αλλά πλέον δεν την ενδιαφέρει αν θα λερώσει τα χέρια της με το αίμα του», σημειώνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της σχετικά με την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται, ο Δ. Κουφοντίνας (αναλυτικά).

Γ. Ραγκούσης: Θα έχουμε ή κράτος δικαίου ή κράτος Κουφοντίνα, κράτος δηλαδή που δεν δίνει σημασία ούτε στο νόμο, ούτε στην ανθρώπινη ζωή

Τι είπε ο Ραγκούσης στη Βουλή:

«Χωριζόμαστε πράγματι σε δύο πλευρές.

Όμως, δεν είναι αυτές οι δύο πλευρές αυτές που είπε ο κ. Πλεύρης, αλλά είναι, πρώτον, η πλευρά που υπερασπίζεται τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου από τη μια πλευρά, η πλευρά που θέλει ο νόμος να εφαρμόζεται αδιακρίτως για όλους, όπως συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και από την άλλη πλευρά, δεύτερον, εκείνοι οι οποίοι θέλουν το κράτος δικαίου στην πραγματικότητα να το μετατρέψουν σε ένα «κράτος Κουφοντίνα».

Το κράτος το οποίο περιγράψατε προηγουμένως, κύριε Πλεύρη, είναι το «κράτος Κουφοντίνα», είναι το κράτος που δεν σέβεται τον νόμο.

Είναι ακόμη και τώρα που υπάρχουν αυτές οι οριακές στιγμές το κράτος που δεν σέβεται την ανθρώπινη ζωή.

Μα, αυτό έκανε ο Κουφοντίνας!

Για τον Κουφοντίνα, πριν καταδικαστεί για αυτές τις απάνθρωπες δολοφονίες που έκανε, αυτά τα δύο πράγματα ήταν ο βασικός οδηγός της ζωής του, να μην σέβεται το νόμο και να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή.

Αυτό που κάνετε εσείς, θέλοντας να μετατρέψετε το κράτος δικαίου στην Ελλάδα σε ένα «κράτος Κουφοντίνα», παραβιάζοντας τον νόμο που εσείς οι ίδιοι ψηφίσατε και αδιαφορώντας με αυτό τον κυνικό και απαράδεκτο τρόπο για την ανθρώπινη ζωή». (περισσότερα εδώ)

Κ. Αρβανίτης: Η Δημοκρατία δεν εκδικείται

Εύρυθμη είναι η πολιτεία που έγκαιρα φροντίζει τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου προλαβαίνοντας διλήμματα, συγκρούσεις και αδιέξοδα.

Ακόμη όμως κι αν το σημείο αυτό ξεπεραστεί, η Δημοκρατία δεν φτάνει σε καμία περίπτωση να εκδικείται.

Δ. Παπαδημούλης: Ο νόμος πρέπει να ισχύει για όλους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)