to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:54 | 09.10.2022

Κοινωνία

Τουλάχιστον 11 μετασεισμοί στον Κορινθιακό - Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Μετασεισμούς της τάξης των 4 - 4,2 Ρίχτερ περιμένουν οι σεισμολόγοι στην περιοχή, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα


Ισχυρός σεισμός «ξύπνησε» λίγο μετά τη μία τη νύχτα τις περιοχές γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο, από τη Φωκίδα, μέχρι την Αττική και την Άμφισσα. Ο σεισμός 5,1 της κλίμακας ρίχτερ είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. από την επιφάνεια της Γης και συνοδεύτηκε από έντονο βουητό, ενώ το επίκεντρό του ήταν 26,1 χλμ. νοτιοανατολικά της Άμφισσας, κάτω από τη θάλασσα του κόλπου της Ιτέας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι σημειώθηκε προσεισμός μεγέθους 1,3 ρίχτερ πριν τη μεγάλη σεισμική δόνηση, με άλλους 11 μετασεισμούς από 0,8 έως 1,9 ρίχτερ να ακολουθούν ύστερα από αυτή.

Ο συγκεκριμένος σεισμός οφείλεται στο τεκτονικό ρήγμα που περνάει κάτω από τον Κορινθιακό, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα σεισμογενή τη γύρω περιοχή, που είναι συνηθισμένη εδώ και χρόνια σε τέτοιου είδους σεισμική δραστηριότητα. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν ο σεισμός των 5,1 βαθμών ήταν ο κύριος και χρειάζονται τουλάχιστον δύο μέρες για να διαπιστωθεί το σύνολο της μετασεισμικής δραστηριότητας που ίσως προκύψει..

Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας» γράφει σε ανάρτησή του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκηs Τσελέντης.

«Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων, επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή» προσθέτει και συμπληρώνει «Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο».

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη «για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει «μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δε βλέπουμε. Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει. Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς».

Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε στο OPEN ότι «δεν μπορεί να απαντηθεί εάν είναι ο κύριος σεισμός εάν δεν περάσουν κάποιες ώρες ακόμα, για να δούμε πως θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία».

«Είχαμε να κάνουμε με έναν σεισμό της τάξης των 5,1 βαθμών, ταρακούνησε όλη την περιοχή, έγινε αισθητός στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ένας σεισμός σε μια περιοχή που έχει αυξημένη σεισμικότητα, έχει δώσει πολλούς σεισμούς στο παρελθόν και είναι σεισμοί που ουσιαστικά συνδέονται με τον Κορινθιακό Κόλπο», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Στη συνέχεια, επεσήμανε την ανάγκη αναμονής προκειμένου να εξαχθούν περαιτέρω συμπεράσματα, εκτιμώντας ότι το επόμενο διάστημα θα σημειωθούν μετασεισμοί. «Είναι ως ένα βαθμό φυσιολογικό, απλά πρέπει να υπάρχει πίστωση χρόνου να δούμε πως θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία. (…) Περιμένουμε μετασεισμούς. Και θα δούμε πως εξελίσσεται η δραστηριότητα για να έχουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους, δεν υπάρχουν ζημιές. Οπότε πρέπει να περιμένουμε και να προσέχουμε λιγάκι τις επόμενες ώρες. Πρέπει να υπάρχουν μετασεισμοί, ενδεχομένως να υπάρξει και ένας μετασεισμός της τάξης 4-4,2 Ρίχτερ. Αλλά αυτά είναι υποθέσεις» είπε καταλήγοντας.

«Έχουμε την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη», επισήμανε ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, εξηγώντας ότι τέτοια φαινόμενα «γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται» στην περιοχή.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκάλης, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ορατές ζημιές ούτε και επικράτησε πανικός και αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων στη διάρκεια της νύχτας, ενώ αυτοψίες στα σχολεία της πόλης αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)