to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 07.08.2013

Οικονομία

Στα ύψη οι τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια

Σε ιστορικά χαμηλά βρέθηκε τον Ιούλιο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔτΚ), καταγράφοντας μείωση 0,7% έναντι μείωσης 0,4% που είχε σημειώσει τον Ιούνιο, παρά τις αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής και ενεργειακά προϊόντα


Σε μέσα επίπεδα έτους, μετά και το αποτέλεσμα του Ιουλίου, διαμορφώνεται στο -0,25%, τη στιγμή που τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ αναμένουν το μέσο ετήσιο ΔτΚ στο 0,8% για το 2013. Το παραπάνω σημαίνει ότι για τους επόμενους πέντε μήνες θα πρέπει να αναμένουμε αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς, ώστε να προσεγγίσει, αν όχι να επιτύχει, τον ετήσιο στόχο.

Στις εκθέσεις τους για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού μνημονίου οι δύο διεθνείς οργανισμοί έχουν εκφράσει κατ' επανάληψη τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι οι μεγάλες μειώσεις που έχουν γίνει στους μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν ακολουθούνται και από μειώσεις τιμών στα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Σε απάντησή τους και παρά το αρνητικό πρόσημο του γενικού δείκτη για πέμπτο συνεχή μήνα (η πτώση ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο), η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) καταγράφει για άλλο ένα μήνα αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Και αυτό τη στιγμή που το εισόδημα των νοικοκυριών βαίνει συνεχώς μειούμενο, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με έρευνα της ICAP Group, που επικαλείται τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., στο διάστημα 2009-2012 το εισόδημα των νοικοκυριών εμφανίζει αθροιστικά συρρίκνωση περί το 27%.

Συγκεκριμένα, η υποχώρηση την περίοδο 2009-2010 διαμορφώνεται στο 8,1% και ακολουθεί περαιτέρω πτώση την επόμενη χρονιά στο 8%, μεταξύ του 2010 και του 2011.

Η κατάσταση δεν βελτιώνεται ούτε και το 2012, αφού το εισόδημα βάλλεται ακόμα περισσότερο, με το ποσοστό της μείωσης να διαμορφώνεται στο 11%.

Αναπόφευκτα η εξέλιξη αυτή έχει επηρεάσει την καταναλωτική συμπεριφορά, περιορίζοντας σε αντίστοιχο βαθμό -ή και υψηλότερο- τη ζήτηση σε όλα τα είδη. Και αυτό το παραδέχονται όλοι οι φορείς της αγοράς.

Διαβάστε περισσότερα στη Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)