to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:25 | 10.03.2023

Κοινωνία

Στα όριά τους επιζήσαντες και οικογένειες θυμάτων με την αδιαφορία κράτους και εταιρείας

Την πλήρη αδιαφορία κράτους και της Hellenic Train βιώνουν από τη στιγμή της τραγωδίας οι άνθρωποι που βρέθηκαν ανάμεσα στα χαλάσματα του φονικού δυστυχήματος στα Τέμπη, περιγράφοντας έως και ειρωνικά τηλεφωνήματα, όπου οι αρμόδιοι δεν είναι εξαφανισμένοι τελείως.


Τα όρια της αντοχής των οικογενειών των θυμάτων, αλλά και όσων επέζησαν του δυστυχήματος δοκιμάζουν οι κρατικές αρχές, ο ΟΣΕ και η Hellenic Train με σωρεία καταγγελιών, που συχνά αφορούν τελείως διαφορετικά ζητήματα, να έρχονται στο φως, μαρτυρώντας χάος και παγωμάρα, αν όχι αδιαφορία για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο επίκεντρο της τραγωδίας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από χθες Πέμπτη (9/3) υπάρχουν επίσης και  σοβαρότατες καταγγελίες για αλλοίωση των ηχητικών δεδομένων που δημοσιοποιούνται για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και μάλιστα ενώ ακόμη κάπνιζαν τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας με τις σορούς θυμάτων να μην έχουν ανασυρθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενηδούνιας, έκανε λόγο για κοπτοραπτική «δείχνοντας» τον ΟΣΕ.

Σημεία και τέρατα

Κρύβουν τις δικογραφίες

Όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την εκπροσώπηση των οικογενειών των θυμάτων αν και οι ανακριτικές αρχές έχουν τελειώσει το έργο τους πολύ γρήγορα και ορθά, η δικογραφία για άγνωστο λόγο δεν τους έχει παραδοθεί.

Άκρως σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και από το γεγονός ότι ακόμα και μέχρι σήμερα οι διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ έχουν θεωρητικά παραιτηθεί αφού παραμένουν στα γραφεία και υπογράφουν αποφάσεις καθώς με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμα αντικατασταθεί.

Μάλιστα, εκφράζονται και από τις οικογένειες των θυμάτων φόβοι ακόμα και για καταστροφή αρχείων και κρίσιμων στοιχείων και γι' αυτό ζητούν να γίνει έφοδος από τους εισαγγελείς για να ανακτηθούν στοιχεία κρίσιμα για τη δικαστική διερεύνηση του δυστυχήματος.

Επισημαίνεται ότι τη διάσταση αυτή είχε βάλει στο δημόσιο διάλογο ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, είχε βάλει στο δημόσιο διάλογο αμέσως μετά τη γνωστοποίηση ότι οι επικεφαλής του ΟΣΕ και του ΕΡΓΟΣΕ παρέμεναν στη θέση τους αν και παραιτηθέντες

«Οκτώ μέρες δε με έχει καλέσει κανείς – Έλαβα μόνο ένα ειρωνικό τηλεφώνημα απ’ τη Hellenic Train»

Ο Αλέξανδρος Μουτσιάνος, φοιτητής στην Αθήνα και επιζών στη μοιραία αμαξοστοιχία γυρνούσε στη Θεσσαλονίκη για να δει τους δικούς του ανθρώπους. Συγκλονισμένος ακόμη, μιλάει στην ΕΡΤ3 και την Ελένη Καμπάκη για τη δική του εμπειρία.

«Έχουμε χάσει παιδιά από την περιοχή μου, εγώ μένω στο Πανόραμα και σε ό,τι αφορά αυτό το κομμάτι, το μετά ήταν πολύ πιο δυστυχές απ’ την ίδια εκείνη τη στιγμή. Λόγω της αδρεναλίνης, η ταραχή δεν ήταν τόσο μεγάλη εκείνη τη στιγμή σε σχέση με το μετά και όλα αυτά, που ακούμε και γίνονται μετά από αυτό το δράμα. Δεν μπορώ να φανταστώ τη θλίψη των ανθρώπων αυτών, που χάθηκαν όταν στις ειδήσεις ακούγονται συγκεκριμένα πράγματα, συγκεκριμένες δηλώσεις και μάλιστα από στελέχη της κυβέρνησης εμάς μας φαίνεται ντροπή αυτό το πράγμα.

Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τη θλίψη των ανθρώπων, δεν τους δίνει κανένας, καμία μα καμία σημασία. Αυτή τη στιγμή, όχι από την κυβέρνηση, ούτε από την ίδια την εταιρία, κανείς δεν έχει επικοινωνήσει μαζί τους. Το διαβεβαιώνω εγώ γιατί εμένα δε με έχει καλέσει κανένας, έλαβα μόνο ένα τηλεφώνημα, έχουν περάσει οκτώ μέρες απ’ το δυστύχημα, έχω λάβει ένα τηλεφώνημα απ’ τη Hellenic Train, το οποίο ήταν ειρωνικό τουλάχιστον . Το τηλεφώνημα αυτό ενημέρωνε απλά ότι σε περίπτωση, που έχετε χάσει αποσκευές, να ξέρετε ότι οι αποσκευές βρίσκονται στο ΑΤ Ευαγγελισμού και να σας δώσουμε ένα τηλέφωνο επικοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μας έβαλαν στο λεωφορείο και από τότε «ούτε φωνή ούτε ακρόαση»

Οπως καταγγέλλει στον ρ/σ Στο Κόκκινο και στην ΑΥΓΗ ένας από τους επιβάτες που επιβίωσε της σύγκρουσης, από εκείνη την ημέρα βίωσε την παντελή αδιαφορία του κράτους αλλά και της ιδιωτικής εταιρείας Hellenic Train.

Σύμφωνα με όσα λέει, «ανέβαινα στη Θεσσαλονίκη για να δω την κόρη μου. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πέρασα από το κυλικείο - σας το λέω και τρέμω. Χάθηκαν τα ρούχα μας και οι βαλίτσες μας. Φύγαμε με τα λεωφορεία μετά το ατύχημα και από τότε δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος του κράτους ή της εταιρείας για να επικοινωνήσει με τους επιζώντες και να δει αν είμαστε καλά. Κανονικά θα έπρεπε να μας παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη. Δεν συνέβη τίποτα από όλα αυτά».

Παράλληλα, ο επιβάτης του τρένου αναφέρει ότι έχει προσπαθήσει ο ίδιος να επικοινωνήσει με την Hellenic Train, ωστόσο δεν τα έχει καταφέρει. «Η οικογένειά μου είναι σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση γιατί ένιωσε ότι θα μπορούσα να είμαι και εγώ ένα από τα θύματα» αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμψηφιστεί ο θάνατος τόσων νέων ανθρώπων με οποιαδήποτε άλλη δυσκολία.

Τα στοιχεία του επιβάτη, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, βρίσκονται στη διάθεση της ΑΥΓΗΣ και του ρ/σ Στο Κόκκινο.
___

Υπενθυμίζεται ακόμα, πως εχθές πως ο αδερφός του αδικοχαμένου Βάιου Βλάχου, κατήγγειλε την πρακτική της άρον-άρον κάλυψης της περιοχής του δυστυχήματος με άσφαλτο.

_
Πηγές: ΕΡΤ, Κόκκινο, Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)