to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:17 | 05.07.2012

left.gr

Κοινωνία

Στα φαρμακεία ξαναγυρίζει το βρεφικό γάλα

Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επικαλείται κινδύνους βλάβης της υγείας των ανήλικων


Για τους επόμενους έξι μήνες μόνο τα φαρμακεία θα μπορούν να πωλούν  βρεφικές τροφές (για παιδιά μέχρι 6 μηνών), σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επικαλείται κινδύνους βλάβης της υγείας των ανήλικων.

Η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε από το ΣτΕ μετά από προσφυγή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ζητώντας να ακυρωθεί και να ανασταλεί η υπουργική απόφαση του Δεκεμβρίου του 2011, η οποία ουσιαστικά επέτρεπε να διατίθενται τα συγκεκριμένα παρασκευάσματα από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Δ' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 307/2012 απόφασή τους ανέστειλαν τη διάθεση εκτός φαρμακείων λόγω αυξημένων κινδύνων βλάβης της υγείας των ανήλικων αυτών.

«Η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη πρώτης βρεφικής ηλικίας (έως 6 μηνών) εκτός φαρμακείων μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους δυσεπανόρθωτης ή και ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας της εν λόγω ιδιαίτερα ευαίσθητης και ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού, ιδίως σε περιπτώσεις που η διάθεση των ως άνω παρασκευασμάτων εκτός φαρμακείων, χωρίς καθοδήγηση και εποπτεία ειδικού επιστήμονος υγείας, όπως ο φαρμακοποιός, συνδυασθεί με ακατάλληλη πρακτική σίτισης ή πλημμελή συντήρηση των εν λόγω τροφίμων, δηλαδή με καταστάσεις ικανές να προκαλέσουν αύξηση της νοσηρότητας ή και θνησιμότητας των βρεφών», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  η απόφαση αναστολής θα ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της βασικής (κύριας) αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Δεκεμβρίου του 2011 καταργούσε προγενέστερη, του 2008, η οποία όριζε τα φαρμακεία ως τόπους αποκλειστικής διάθεσης παρασκευασμάτων για βρέφη.


Πηγή: alterthess.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)