to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:35 | 12.06.2016

Πολιτική

Στ. Θεοδωράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ σκότωσε την ελπίδα και έκανε τους νέους να μισήσουν την πολιτική

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ


«Το Ποτάμι δεν καπελώνει την κοινωνία. Αυτές είναι συνήθειες των παλιών κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως. Το σύνθημα των διοργανωτών είναι «όχι κόμματα – μόνο πολίτες». Ας αφήσουμε λοιπόν λίγο χώρο στους πολίτες να αποφασίσουν μόνοι τους». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σχετικά με τις κινητοποιήσεις των πολιτών κατά της Κυβέρνησης στη συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Στη συνέχεια, ερωτώμενος από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Μιχαήλ για το ενδεχόμενο συνεργασίας του Ποταμιού με το ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του Κινήματος είπε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που σκότωσε την ελπίδα. Έκανε τους νέους να μισήσουν την πολιτική. Κρατισμός – λαϊκισμός είναι η ιδεολογία τους. Πώς θα συνεργασθούμε μαζί τους;».

 

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι πραγματοποιεί ανέφερε ότι αυτές είναι κυρίως νέοι φόροι, νέες εισφορές και τώρα τελευταία κάποιες αποκρατικοποιήσεις, «δηλαδή τις συμφωνίες που οι προηγούμενοι έκαναν χωρίς καμία αλλαγή ή βελτίωση», ενώ τόνισε ότι στην παιδεία, στο δημόσιο, στη δικαιοσύνη, στην αποκέντρωση η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα ή «μάλλον τα κάνει όλα λάθος».

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παράλληλα τάχθηκε κατά της δημιουργίας Οικουμενικής κυβέρνησης λέγοντας ότι αυτές είναι λύσεις του «μέσου όρου», και τόνισε ότι η χώρα θέλει μεγάλες αλλαγές, τολμηρούς πολιτικούς και «ένα new deal έτσι ώστε οι μεγάλες αλλαγές να προχωρήσουν γρήγορα με την πλειοψηφία της κοινωνίας να τις υπερασπίζεται».

 

Στο ερώτημα γιατί το Ποτάμι δεν ζητάει εκλογές όταν έχουμε να κάνουμε με μια τόσο κακή κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης πρόταξε την σταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας πριν από τις μικροπολιτικές του καθενός και σημείωσε ότι: «Έχουμε καταντήσει περίγελος του κόσμου. Εκλογές - μνημόνια, εκλογές - μνημόνια. Και η κρίση ...κρίση. Και η φτώχεια ... φτώχεια. Μήπως να σκεφθούμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος;».

 

Τέλος, σχετικά με την πρωτοβουλία του Ποταμιού στις διεργασίες του Κεντρώου χώρου ανέφερε ότι: «Εμείς, αλλά νομίζω και οι περισσότεροι κεντρώοι προοδευτικοί πολίτες, αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργηθεί μια νέα μεγάλη παράταξη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης».

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη:

 

Κατηγορούσατε τον κ. Τσίπρα τόσο καιρό ότι δεν προχωράει στις αποκρατικοποιήσεις. Τώρα που δόθηκε και το λιμάνι και τα αεροδρόμια και το Ελληνικό τι έχετε να πείτε;

 

Ο χρόνος στην πολιτική, όπως άλλωστε και στην ιατρική, είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Αν καθυστερήσεις να δώσεις το φάρμακο στον ασθενή, πέθανε. Το ίδιο συμβαίνει και στην ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί παντού. Μόνο για τους νέους φόρους αποφασίζει γρήγορα.

 

Η κυβέρνηση πάντως απαντά ότι έστω και με καθυστέρηση κάνει τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησε κανείς να κάνει.

 

Το μέτρο σύγκρισης το δικό μας δεν είναι τι έκαναν οι άλλοι στο παρελθόν αλλά τι έχει ανάγκη η κοινωνία. Οι μεταρρυθμίσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι κυρίως νέοι φόροι, νέες εισφορές και τώρα τελευταία κάποιες αποκρατικοποιήσεις. Υπογράφει δηλαδή τις συμφωνίες που οι προηγούμενοι έκαναν χωρίς καμία αλλαγή ή βελτίωση. Στην παιδεία, στο δημόσιο, στη δικαιοσύνη, στην αποκέντρωση δεν κάνει τίποτα. Ή μάλλον τα κάνει όλα λάθος.

 

Θα συμμετέχετε την Τετάρτη στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα που έχει ως αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης;

 

Το Ποτάμι δεν καπελώνει την κοινωνία. Αυτές είναι συνήθειες των παλιών κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως. Το σύνθημα των διοργανωτών είναι «όχι κόμματα – μόνο πολίτες». Ας αφήσουμε λοιπόν λίγο χώρο στους πολίτες να αποφασίσουν μόνοι τους.

 

Υπάρχουν πάντως βουλευτές σας που ήδη έχουν πει ότι θα πάνε στο Σύνταγμα.

 

Και βουλευτές μας και φίλοι μας θα πάνε στη συγκέντρωση αλλά τα κόμματα ας κρατηθούν μακριά.

 

Θα συμμετέχετε στον διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου;

 

Μα μπορεί ένα κόμμα να μην μετέχει καν στο διάλογο; Εμείς έχουμε παρουσιάσει μια πλήρη πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ας ανοίξουν και οι υπόλοιποι τα χαρτιά τους και ας σταματήσουν τα μεσοβέζικα "ναι μεν αλλά".

 

Δεν αποκλείετε δηλαδή να ψηφίσετε τον εκλογικό νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση;

 

Νομίζω ότι βιάζεστε πολύ. Ούτε που ξέρουμε τι έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση. Η κοινωνία είναι καχύποπτη μαζί της. Και δικαίως. Πάνε από ψέμα σε ψέμα και από αυταπάτη σε αυταπάτη. Ας πουν τι θέλουν και μετά συζητάμε.

 

Επιμένετε στην άποψη σας ότι οι εκλογές δεν βοηθούν αυτή τη στιγμή τη χώρα;

 

Σε αυτά τα θέματα είναι καλό να είσαι συγκεκριμένος. Εκλογές πότε; Τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο; Εμείς λέμε όχι. Μέχρι να τελειώσουν οι αξιολογήσεις και χρηματοδοτηθεί η οικονομία, η χώρα δεν μπορεί να μπει στην περιπέτεια των εκλογών.

 

Δεν είναι όμως οξύμωρο να λέτε ότι «αυτή είναι μια κακή κυβέρνηση» και από την άλλη να μην ζητάτε εκλογές;

 

Καθόλου οξύμωρο. Αυτό είναι δημοκρατία. Και αυτό είναι Ευρώπη. Η αντιπολίτευση κρίνει – ο λαός αποφασίζει. Όλα στην ώρα τους όμως. Έχουμε καταντήσει περίγελος του κόσμου. Εκλογές - μνημόνια, εκλογές - μνημόνια. Και η κρίση ...κρίση. Και η φτώχεια ... φτώχεια. Μήπως να σκεφθούμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος;

 

Ποιος είναι αυτός ο δρόμος; Η Οικουμενική;

 

Ποτέ δεν πρότεινα οικουμενική. Αυτές είναι λύσεις του «μέσου όρου», της μετριότητας δηλαδή. Η χώρα θέλει μεγάλες αλλαγές. Θέλει τολμηρούς πολιτικούς. Και θέλει ένα new deal έτσι ώστε οι μεγάλες αλλαγές να προχωρήσουν γρήγορα με την πλειοψηφία της κοινωνίας να τις υπερασπίζεται.

 

New deal με τη Νέα Δημοκρατία; Ή new deal με τον Σύριζα;

 

«Πιπεράτο» ερώτημα αλλά εκτός θέματος. Το new deal δεν είναι μια συμφωνία κορυφής. Είναι αυτό που έσωσε τις άλλες χώρες από τα μνημόνια. Αυτοί έκαναν συμφωνίες εμείς κάναμε εμφύλιο. Το ποιος έχασε είναι φανερό. Ρωτήστε και τους Κύπριους.

 

Να επιμείνω όμως. Υπάρχει περίπτωση να συνεργασθείτε με την Νέα Δημοκρατία ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που σκότωσε την ελπίδα. Έκανε τους νέους να μισήσουν την πολιτική. Κρατισμός – λαϊκισμός είναι η ιδεολογία τους. Πώς θα συνεργασθούμε μαζί τους;

 

Με τη Νέα Δημοκρατία;

 

Η ΝΔ είναι ένα συντηρητικό κόμμα. Και δεν είναι αθώα του αίματος. Η Ελλάδα χρεοκόπησε με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το ότι υπήρξαν πολιτικοί που έκαναν το σωστό ανά εποχές και σε κάποιους τομείς, δεν αλλάζει την ιστορία. Το «κόμμα – κράτος», κοινή ιδεολογία όλων των παλιών κομμάτων, σπατάλησε τις δυνάμεις της κοινωνίας. Κάποιοι πλούτισαν αλλά η πατρίδα ναυάγησε.

 

Με αυτά που λέτε μήπως κλείνετε τις πόρτες για μελλοντικές συνεργασίες;

 

Αν όσοι κυβέρνησαν δεν κάνουν έμπρακτη αυτοκριτική δε θα δουν ποτέ ξανά εξουσία. Και είναι αυτό που ζητάει και ο κόσμος. Να παραδεχθούν τα λάθη τους. Να μην κάνουν τους ανήξερους. Να σταματήσουν να ωραιοποιούν την ιστορία. Το ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διαλύουν τα πάντα δεν σημαίνει ότι όλα πριν ήταν μια χαρά.

 

Να υποθέσω μετά από όλα αυτά που λέτε, ότι το σχέδιο να ενώσετε τις δυνάμεις σας με το ΠΑΣΟΚ δεν προχωράει.

 

Μα δεν υπήρξε ποτέ αυτό το σχέδιο. Μην απλουστεύετε τα πράγματα. Εμείς, αλλά νομίζω και οι περισσότεροι κεντρώοι προοδευτικοί πολίτες, αυτό που θέλουμε είναι να δημιουργηθεί μια νέα μεγάλη παράταξη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης.

 

Και με το ΠΑΣΟΚ;

 

Με το ΠΑΣΟΚ, με την ΔΗΜΑΡ, με την Δράση, με τους Οικολόγους, με τις Κινήσεις Πολιτών, με τους ανένταχτους υποψιασμένους… Με όλους όσοι πιστεύουν στις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές. Προσέξτε! Όχι σε νεφελώματα αλλαγών αλλά σε συγκεκριμένες προτάσεις που μας πάνε μπροστά. Να συναντήσουμε επιτέλους το μέλλον και όχι να γυρίσουμε πίσω.

 

Οι μεταρρυθμίσεις όμως που επαγγέλλεσθε είναι πιθανό να φοβίζουν τον κόσμο. Σου λέει «πόσο ακόμη να σφίξω το ζωνάρι».

 

Μα οι μεταρρυθμίσεις δεν σημαίνουν περικοπές, ούτε νέους φόρους. Η πρόταση μας για περιορισμό των κομματικών στελεχών στην κορυφή του κράτους, επιστρέφει λεφτά στην κοινωνία. Η πρόταση μας για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αποκέντρωση μειώνει το κράτος των Αθηνών, δεν το αυξάνει. Είναι, δηλαδή, λαϊκές μεταρρυθμίσεις υπέρ των πολλών.

 

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι οι απόψεις σας δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία. Το Ποτάμι κινδυνεύει να είναι εκτός Βουλής στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

 

Κάνετε ένα λάθος. Οι απόψεις μας έχουν μεγάλη απήχηση στην κοινωνία. Και γι' αυτό κατά εποχές πολλοί κλέβουν νερό από το Ποτάμι. Παίρνουν τις ιδέες μας και τις εμφανίζουν ως δικές τους. Αλλά και αυτό καλό είναι. Αρκεί να ποτίζεται η κοινωνία. Αν τώρα εννοείτε τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, ναι έχετε δίκιο. Δεν πάμε καλά. Αλλά η πολιτική είναι μαραθώνιος, δεν είναι αγώνας ταχύτητας.

 

Αν οι συνεννοήσεις στον χώρο του κέντρου αποδώσουν καρπούς, θα είστε υποψήφιος για την αρχηγία του νέου φορέα;

 

Υποψήφιους θα βρείτε πολλούς, το θέμα είναι να βρούμε και ψηφοφόρους.

(γέλια)

 

Τι εννοείτε;

 

Σκοπός είναι η εκλογή ενός ηγέτη από τη βάση να συγκινήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, όλη την προοδευτική παράταξη και όχι μόνο τους κομματικούς μηχανισμούς. Αυτό είναι το στοίχημα μας. Αν το πετύχουμε, θα έχουμε κερδίσει, ανεξαρτήτως αν εκλεγώ εγώ ή κάποιος άλλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)