to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:07 | 08.02.2019

Πολιτική

Στ. Πούλαδος: Αναπτέρωσε το ηθικό των ομογενών η επίσκεψη του πρωθυπουργού

«Ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη, η οποία και αναπτερώνει το ηθικό των ομογενών εκεί και δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της Ελλάδας προς αυτούς», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών, Στέλιος Πούλαδος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.


Ο κ. Πούλαδος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην κατάσταση, σήμερα, στην Ίμβρο, στην οποία έγινε αναφορά και στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την ομογένεια, στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ σήμερα σε σχέση με το παρελθόν.
«Κάποια στιγμή είχαμε φτάσει να ζουν εκεί μόνο 150 ομογενείς προχωρημένης ηλικίας, αλλά σε συνέχεια πολλών προσπαθειών που έγιναν από πολλές πλευρές, καταφέραμε και ανοίξαμε και τις τέσσερις βαθμίδες των σχολείων και υπάρχουν αυτή τη στιγμή 47 μαθητές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πούλαδος. 
«Έχει αλλάξει άρδην η εικόνα κι αυτή τη στιγμή οι ομογενείς στην Ίμβρο είναι γύρω στους 550, με την πλειοψηφία τους να είναι πολύ νεότεροι άνθρωποι», τόνισε και πρόσθεσε πως το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε γεννήσεις στην Ίμβρο, κάτι που είχε σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια και τα παιδιά που ξεκίνησαν φέτος νηπιαγωγείο στην Ίμβρο είναι γεννημένα στο νησί. 
«Εγώ είχα πάει πρώτη τάξη στην Ίμβρο και μετά αναγκαστικά στην Κωνσταντινούπολη», επισήμανε ο κ. Πούλαδος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επαναλειτουργίας των ελληνικών σχολείων στο νησί ύστερα από 50 χρόνια.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς σήμερα στο νησί, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών σημείωσε: «Είναι ένα μικρό νησί. Ό,τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των μικρών νησιών στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της Ίμβρου και πρώτα απ' όλα σε ό,τι αφορά τις συγκοινωνίες. Ένα άλλο σοβαρό θέμα που θα παίξει ρόλο στην παραμονή των ομογενών εκεί είναι το εργασιακό. Δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες δουλειάς και είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Υπάρχει κάποιος τουρισμός που αναπτύσσεται σιγά σιγά μεν, αλλά απευθύνεται αποκλειστικά σε εσωτερικό τουρισμό. Αγροτικά πράγματα δεν μπορούν να γίνουν πάρα πολλά. Εκεί θα μπορούσε απλώς να γίνει κάτι ως προς τις βιολογικές καλλιέργειας, να ασχοληθεί κάποιος με το μέλι ή την ελαιοκομία για την παραγωγή ελαιόλαδου ή ελιάς».
Τέλος είπε ότι, σήμερα, μια μερίδα ανθρώπων από την ομογένεια που διαβιεί στο νησί ασχολείται με τον τουρισμό, κάποιοι άνθρωποι με την κτηνοτροφία και κάποιοι που δουλεύουν ως υπάλληλοι, είτε στα σχολεία είτε αλλού, αλλά όλα αυτά «δεν είναι αρκετά» γι' αυτό και «όσο βελτιώνεται η συνολική κατάσταση του νησιού τόσο θα αυξάνονται οι ευκαιρίες για δουλειά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)