to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 05.07.2018

Πολιτική

Στ. Κούλογλου: Ο Μητσοτάκης θέλει να μας κάνει Αλβανία

«Η στάση της ΝΔ είναι θλιβερή και δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση των συναδέλφων εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αναγκάζονται να υποστηρίξουν θέσεις ενάντια στα συμφέροντα της χώρας αντί να ζητούμε περισσότερα»


«Η ΝΔ διψάει για εξουσία και συμπεριφέρεται σαν να είμαστε κάποια τριτοκοσμική χώρα. Είμαι μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διμερών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία. Κάθε φορά που πηγαίνουμε εκεί, προσπαθούμε να τους πείσουμε να προχωρήσουν σε αλλαγές ώστε να ενισχυθούν οι σχέσεις με την ΕΕ και να λάβουν βοήθεια. Αυτό συμφέρει την χώρα. Όμως η αντιπολίτευση βάζει εμπόδια για να μην πιστωθεί η κυβέρνηση την επιτυχία. Έτσι και ο κ. Μητσοτάκης. Με την στάση του θέλει να μας οδηγήσει στο αλβανικό πολιτικό σύστημα, που στο κάτω-κάτω είναι ένα νεαρό πολιτικό σύστημα χωρίς δημοκρατική παράδοση», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και στην Λώρα Ιωάννου και συμπλήρωσε: «Είμαστε Ευρώπη ή δεν είμαστε; Εάν οι Ευρωπαίοι μιλούν υπέρ της Ελλάδος, εμείς δεν πρέπει να πλειοδοτούμε υπέρ της χώρας μας;»


«Η στάση της ΝΔ είναι θλιβερή και δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση των συναδέλφων εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αναγκάζονται να υποστηρίξουν θέσεις ενάντια στα συμφέροντα της χώρας αντί να ζητούμε περισσότερα. Εάν ο κ. Μοσκοβισί αφήνει περιθώρια για να μην κοπούν οι συντάξεις, εμείς θα έπρεπε σύσσωμοι να τον υποστηρίξουμε. Όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Η ΝΔ κατηγορεί τους διεθνείς θεσμούς γιατί δεν εξυπηρετούν τους μικροκομματικούς της σκοπούς και ενοχλήθηκε από αυτά που είπε ο Επίτροπος Οικονομικών ότι η χώρα πάει καλά, ότι βγαίνει από τα μνημόνια και ότι μπορεί να μην χρειαστεί να περικοπούν οι συντάξεις. Ο κ. Χατζηδάκης τον εγκάλεσε λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων, εννοώντας την αντιπολιτευτική τακτική της. Σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών γράφει, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές από το Βερολίνο, ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και στην κα Μέρκελ να ‘μην διανοηθούν να αλλάξουν στάση στο θέμα των συντάξεων’. Πηγαίνει στο εξωτερικό και κάνει λόμπινγκ υπέρ της περικοπής των συντάξεων για να μην το πιστωθεί αυτό η σημερινή κυβέρνηση! Κανονικά η ΝΔ θα έπρεπε να πάρει το παραθυράκι που αφήνει ο κ. Μοσκοβισί και να το κάνει μεγάλο παράθυρο. Αλλά, μάλλον, θέλουν μνημόνιο και περικοπή των συντάξεων», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι «η χώρα βγαίνει από το αδιέξοδο και η ΝΔ λέει ότι είμαστε ακόμη στον βούρκο. Είναι απαράδεκτη εθνική στάση. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον όρο προδοσία, αλλά εάν κάτι θα ήταν προδοσία δεν είναι η υπογραφή διεθνών συνθηκών, που αναβαθμίζουν την εικόνα της χώρας, αλλά η υπονόμευση των θέσεων της».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο εκλογών ύστερα από μια πιθανή αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο Στέλιος Κούλογλου παρατήρησε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν κυβερνήσεις μειοψηφίας. «Η σύγχρονη τάση είναι η απομάκρυνση από την παντοκρατορία των κομμάτων. Θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας συνασπισμός από κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές που θα στηρίζει την κυβέρνηση στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Δεν γίνεται να είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που μιλάει για εκλογές αενάως».

Ακούστε την συνέντευξη στον Αlpha:

Άρθρο του Στέλιου Κούλογλου στο Tvxs.gr: Λύπηση στο Ευρωκοινοβούλιο

Eίναι μερικές φορές που λυπάσαι για τη θέση που βρίσκονται συνάδελφοί σου, ακόμη και όταν αυτοί ανήκουν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Κάτι τέτοιο συνέβη χθες στο Στρασβούργο, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση για το τέλος «του τρίτου ελληνικού προγράμματος », όταν ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί, «φωτογραφίζοντας» στην ομιλία του τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον χαρακτήρισε 2-3 φορές ψεύτη.

Γιατί μπορεί στην Ελλάδα να αραδιάζεις στους ιθαγενείς διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Ότι  δηλαδή ο (συντηρητικός) πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ και ο (σοσιαλδημοκράτης) Μοσκοβισί σχεδόν στρατολογήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, τα έχουν βρει με τον Τσίπρα και  για αυτό επιμένουν ότι τα μνημόνια τελείωσαν, ενώ έχουν βαλθεί να υπονομεύσουν τη ΝΔ. Να πιστεύεις ότι τα φιλικά sites και δήθεν « σοβαρές » εφημερίδες θα θάψουν τη δήλωση-καταπέλτη κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως πράγματι συνέβη. Αλλά στο Ευρωκοινοβούλιο πως να επαναλάβεις τις μπαρούφες, όταν ξέρεις ότι μπορεί βάλουν τα γέλια;

Πώς να αντιδράσεις όταν ακόμη και ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει η ΝΔ, εκθειάζουν την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «καμία χώρα του ΟΟΣΑ δεν έχει υλοποιήσει τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα»; Απλώς κάνεις σαν να μην άκουσες ούτε αυτούς ούτε τα περί  «ψεύτη» του Μοσκοβισί και τον κατηγορείς, όπως έκανε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ότι ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία στην Αθήνα  «ως υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεκδικώντας τη θέση του κ.. Γιούνκερ».

Πώς θα εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν ο Μοσκοβισί, ακόμη και αν τελικώς εξασφαλίσει το «χρίσμα» των Σοσιαλιστών, όταν οι τελευταίοι βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση  και ενώ είθισται πρόεδρος της Κομισιόν να αναλαμβάνει ο υποψήφιος της μεγαλύτερης σε δύναμη πολιτικής ομάδας, όπως έγινε με τον Γιούνκερ το 2014; Kαι γιατί να ξεκινήσει ο Γάλλος επίτροπος την όποια εκστρατεία του από την Αθήνα, όταν οι τοπικοί «σύντροφοί» του έχουν πάρει σχεδόν διαζύγιο από την ευρωπαϊκή σοσιαλιστική ομάδα, υιοθετώντας τις απόψεις της ΝΔ περί τετάρτου μνημονίου και άλλων λιμών και καταποντισμών, τις οποίες επανέλαβε -αν και αυτό δεν έχει σημασία- η κυρία Καιλή;

Δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα: όλοι οι θεσμοί και τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν, από τον Μοσκοβισί μέχρι τον πρόεδρο του eurogroup Μ. Σεντένο και όλες οι πολιτικές ομάδες, δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί πλην της ακροδεξιάς, να επαναλαμβάνουν με μια φωνή ότι μια χώρα βγαίνει από τη κρίση, έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές και σταδιακά ανακάμπτει. Και μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση της υπό κρίση χώρας να επιμένει ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Να αφήνουν οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι περιθώριο ώστε να μην εφαρμοστούν παραπέρα μέτρα λιτότητας, όπως η περικοπή των συντάξεων, και να τους κατηγορεί η αντιπολίτευση για τροφοδότες -κατά τον κ. Βενιζέλο-  του «πολιτικού τυχοδιωκτισμού και του ακραίου εθνικολαϊκισμού». Κάτι παρόμοιο δεν έχει  πράγματι ξανασυμβεί. Γιατί ποτέ ευρωπαϊκή αντιπολίτευση δεν έχει πέσει τόσο χαμηλά.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)