to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:55 | 20.06.2013

Διεθνή

Το Spiegel για το διακύβευμα της «πλατείας Ταξίμ»

Με εκτενές άρθρο για τα πρόσφατα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί και την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης η γερμανική επιθεώρηση Spiegel καταγράφει μια σειρά από «διδάγματα» που κληροδότησε η 18ημερη σύγκρουση των διαδηλωτών με την τούρκικη αστυνομία.


«Οι διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ χαιρετίστηκαν ως μια αντανάκλαση της σύγχρονης Τουρκίας. Ενωμένο από ένα κοινό στόχο, ένα ετερόκλητο πλήθος διαδηλωτών εξέφρασε την οργή του απέναντι στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σημειώνει το άρθρο του γερμανικού περιοδικού, ανταποκριτής του οποίου μίλησε με Τούρκους που έζησαν από πρώτο χέρι τις συγκρούσεις με την αστυνομία.

Ορισμένοι διαδηλωτές ισχυρίζονται πως η κατάληψη της πλατείας Ταξίμ εκπλήρωσε ένα σημαντικό σκοπό: την λαϊκή αφύπνιση και τον εκφοβισμό της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Ήρθε η ώρα οι Τούρκοι να ξυπνήσουν επιτέλους», λέει στο Spiegel ο Γιοοσούφ, κουρδικής καταγωγής. Συμμετείχε στις ομάδες περιφρούρησης του καταυλισμού των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ, ενός αυτοσχέδιου μικρού χωριού που ονομάζεται περιπαικτικά «Capulcu», η λέξη με την οποία χαρακτήρισε ο Ερντογάν τους διαδηλωτές και σημαίνει «πλιατσικολόγος». «Ο καταυλισμός αυτός ήταν ο σπόρος του νέου τούρκικου κινήματος αντίστασης. Πολλά άλλαξαν αυτές τις μέρες, τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο με πριν, γιατί συνέβη κάτι πολύ σημαντικό: γκρεμίσαμε τον φόβο που ένιωθαν οι άνθρωποι [απέναντι στη κυβέρνηση] και πλέον γνωρίζουν πως μπορούν όχι μόνο να πουν τη γνώμη τους θαρραλέα, αλλά και να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους», λέει ο 29χρονος προγραμματιστής υπολογιστών. «Εμείς δεν είμαστε πλιατσικολόγοι, είμαστε ο λαός, αλλά ακόμη δεν έχουμε κερδίσει αυτή τη μάχη. Προσωπικά δεν ήμουν διατεθειμένη να αποχωρήσω από τον καταυλισμό και δεν φοβάμαι για τη ζωή μου», προσθέτει η δασκάλα Φατμά Ντογκάν.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, έκανε ό,τι μπορούσε για να παρεισφρήσει στον καταυλισμό. Αστυνομικοί που παρίσταναν τους τουρίστες ήταν ακροβολισμένοι παντού και έβγαζαν φωτογραφίες - δήθεν «τουριστικές» - αλλά γίνονται εύκολα αντιληπτοί. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ο Γιούσεφ κάποια στιγμή εντόπισε δυο ασφαλίτες με πολιτικά. Πήγε και τους ρώτησε ευθέως για ποιο λόγο τραβάνε φωτογραφίες. Στον ισχυρισμό τους πως είναι τουρίστες, ο 29χρονος ήλεγξε τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει: ελάχιστες έδειχναν γενικές απόψεις, σχεδόν όλες έκαναν «ζουμ» πάνω στα πρόσωπα των διαδηλωτών - ένα στοιχείο αρκετά ενοχοποιητικό ώστε να τους κατασχέσει τη κάρτα μνήμης με τις ψηφιακές φωτογραφίες και να τους διώξει κακήν κακώς από τον καταυλισμό.

«Ο στόχος μας επετεύχθη: ο Ερντογάν έχει φοβηθεί», ισχυρίζεται ο Γιούσεφ, που θεωρεί τους καταληψίες «θεματοφύλακες της δημοκρατίας».

Πηγή: alterthess.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)