to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:33 | 02.03.2015

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Σπάνια είδη, οι ήρωες της Disney που «γεννήθηκαν» στην Κροατία

Ντόναλντ, Γκούφυ, Μίκυ Μάους, Πλούτο και Χιονάτη είναι μερικοί από του πολλούς αγαπημένους ήρωες κινουμένων σχεδίων που λάτρεψαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.


Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ότι παιχνίδια με τους χαρακτήρες αυτούς κατασκευάζονταν τη δεκαετία του ’60 στο εργοστάσιο «Biserka» στο Ζάγκρεμπ; Λεπτομέρειες για το εργοστάσιο και την... τύχη που είχαν παιχνίδια της «Biserka» έφερε στο «φως» τηλεγράφημα τού κροατικού πρακτορείου ειδήσεων «Hina».

Όπως επισημαίνεται, η εταιρεία ήταν η μοναδική στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που είχε άδεια από τη Disney για να κατασκευάζει παιχνίδια και μπάλες έφεραν τυπωμένους  χαρακτήρες της Disney.
 

 
 

«Το εργοστάσιο έκλεισε τη δεκαετία του ’90 και τα παιχνίδια της “Biserka” με τους χαρακτήρες της Disney  είναι, πλέον, σπάνια είδη που αξίζει να  συλλέξει κάποιος», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ο Τόνι Πολιτέο, σχεδιαστής, καλλιτέχνης και κάτοχος εκατοντάδων παιχνιδιών «Biserka» στη συλλογή του.

Ορισμένα από τα παιχνίδια που κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο προσφέρονται μέσω του eBay. Για παράδειγμα, μια σπάνια - εκλεκτής ποιότητας - εικόνα του Αϊ - Βασίλη, που κατασκευάστηκε στο κροατικό εργοστάσιο το 1970 μπορεί να αγοραστεί για 80 δολάρια ή ένα vintage παιχνίδι από καουτσούκ με τον Ντόναλντ Ντακ – της ίδιας προέλευσης - προσφέρεται στην τιμή των 15 δολαρίων.
 

 

Τόνι Πολιτέο

Ο κ. Πολιτέο τόνισε ότι ορισμένα από τα παιχνίδια που μοιάζουν με χαρακτήρες της Disney, όπως ο Μίκι Μάους, ο Πλούτο, ο Γκούφυ ή ο Ντόναλντ Ντακ είναι μοναδικά, καθώς βρίσκονται σε «καταστάσεις» όχι τόσο συνηθισμένες: για παράδειγμα, βρέθηκε ένας καουμπόι Γκούφυ. Ο ίδιος, σημείωσε πως είναι λυπηρό ότι η Κροατία δεν προχώρησε στην ίδρυση Μουσείου με παιχνίδια από το εργοστάσιο «Biserka».
 

 

Φωτογραφία από τη δεκαετία του '60 στο εργοστάσιο «Biserka» στο Ζάγκρεμπ.

Ο πρώην διευθυντής του εργοστασίου, Μάρκο Μπογκντάνοβιτς, θυμάται ότι το εργοστάσιο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1946 ως συνεταιρισμός για την παραγωγή διχτυών, στην οδό Ιλίτσα. Αργότερα, ξεκίνησε την παραγωγή παιχνιδιών και το 1962 απέκτησε την άδεια της Disney για παραγωγή παιχνιδιών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)