to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:24 | 21.06.2013

Κοινωνία

ΣΟΣ για το Κέντρο Υγείας Κανδάνου στην Κρήτη

Αφορμή για το εν λόγω κείμενο που δημοσιοποιείται στα Χανιώτικα Νέα είναι η έλειψη προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Κανδάνου που καθιστά τη λειτουργία του αν όχι αμφίβολη τουλάχιστον επισφαλή.



Το Κ.Υ. Κανδάνου καλύπτει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης του μεγαλύτερου τμήματος του νότιου μέρους του Νομού ενώ παράλληλα αποτελεί και κέντρο Εφημεριών.

Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων σημειώθηκε ένα περιστατικό που ήταν η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι. Συντελείται προσπάθεια απόσπασης ειδικευμένου ιατρού που κατέχει οργανική θέση στο Π.Ι. Κουντούρας στο Νοσοκομείο με πρόφαση υπηρεσιακές ανάγκες. Πρόταση η οποία δεν έγινε δεκτή από τη διεύθυνση του Κ.Υ.Κανδάνου μιάς και η μονάδα είναι υποστελεχομένη στο σύνολό της. 

Σημειωτέον στο Κ.Υ.Κανδάνου υπάρχει ιστορικό αποσπάσεων , καθώς 2 ειδικευμένοι ιατροί με οργανική θέση στο Κ.Υ. οι οποίοι επίσης κατέχουν διευθυντική θέση έχουν ήδη αποσπαστεί στο Νοσοκομείο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τις 6 προβλεπόμενες θέσεις ειδικών(4 Γενικής Ιατρικής, 2Παιδιάτρων) οι 3 είναι κενές , οι 2 αποτελούν αποσπάσεις στο Γ.Ν.Χανίων και απομένει μόνο μία θέση η οποία μεχρι πρόσφατα κατεχόταν από τη Διευθύντρια του Κ.Υ.

Λόγω των εξελίξεων , των πιέσεων, των διαφόρων προβλημάτων που αφορούν το Κ.Υ. καθώς και της αδιαφορίας της Διοίκησης του Νοσοκομείου να βρεί λύση στα προβλήματα, η Διευθύντρια παραιτήθηκε με συνέπεια το Κ.Υ. να μείνει χωρίς πρωινή κάλυψη από ειδικό ιατρό. 

Η τωρινή πραγματικότητα είναι ότι οι 4 Γενικοί ιατροί που κατέχουν θέσεις Π.Ι. μετακινούνται στο Κ.Υ. για κάλυψη πρωινού ιατρείου, αφήνοντας τα Ιατρεία τους ακάλυπτα, ενώ αδυνατούν να καλύψουν όλο το πρόγραμμα των εφημεριών (Πλαφον εφημεριών που αποζημιώνονται 7 ανα μήνα).

Όπως γίνεται αντιληπτό, δημιουργείται σοβαρότατο κώλυμα της σωστής λειτουργίας του Κ.Υ. Κανδάνου και κίνδυνος για την αντιμετώπιση και διεκπεραίωση των επειγόντων περιστατικών που προσέρχονται στο Κ.Υ. καθώς οι αγροτικοί ιατροί υποχρεωνόμαστε να εφημερεύουμε χωρίς την παρουσία κανενός γενικού ιατρού του ΕΣΥ. 

Θεωρούμε ότι με την υπάρχουσα κατάσταση το πρόγραμμα εφημεριών των ειδικευμένων ιατρών δεν είναι πλήρες, δεν εντάσσεται εξ’ ολοκλήρου στην ισχύουσα νομοθεσία και καθιστά επισφαλή την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Η υποστελέχωση αφορά και τα Π.Ι. που υπάγονται στο Κ.Υ.Κανδάνου (13 Π.Ι εκ των οποίων τα 6 είναι ακάλυπτα ). Στα πλαίσια της γενικότερης μείωσης μισθών , του δυσπρόσιτου της περιοχής και της έλειψης κινήτρων δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για την κάλυψη τους από αγροτικούς ιατρούς. 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εκτός του ότι έχουν μείνει χωρίς γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλές απομακρυσμένες περιοχές με σημαντικό πληθυσμό αναφοράς(π.χ. η Παλαιόχωρα με πληθυσμό 2.000 μόνιμους κατοίκους, ο οποίος το καλοκαίρι τριπλασιάζεται ), οι ήδη υπάρχοντες αγροτικοί αναγκάζονται να καλύπτουν κατά τις συνθήκες τις ανάγκες και άλλων ιατρείων καθώς και του Κ.Υ.

Λόγω της έλλειψης προσωπικού ανακύπτουν και άλλα προβλήματα με το πρόγραμμα εφημεριών. Συγκεκριμένα πολλές φορές εφημερεύουν ένας ειδικευμένος και ένας αγροτικός ιατρός. Σε περίπτωση διακομιδής στο ΓΝΧ (η οποία λόγω απόστασης διαρκεί κατά μέσο όρο 2,5 ώρες) που κατά κανόνα γίνεται με συνοδεία ιατρού σημαίνει ότι στο Κ.Υ. παραμένει ένας ιατρός, μιας και δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό στην εφημερία παρά μόνο στο πρωινό ωράριο. Επιπλέον δυνατότητα ασθενοφόρου υπάρχει μόνο μετά τις 15.00μμ λόγω έλλειψης οδηγών με συνέπεια σε περίπτωση ανάγκης διακομιδής επειγόντων περιστατικών να καλείται το ΕΚΑΒ από τα Χανιά και να χάνεται πολύτιμος χρόνος τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο και για άλλα επείγοντα περιστατικά καθώς η απόσταση του Κ.Υ. από τα Χανιά είναι 70Κ.μ
Αξίζει να αναφερθούν και οι έλλειψεις αναλώσιμων υλικών οι οποίες αυξάνονται μέρα με τη μέρα και καθιστούν ανεπαρκή την παροχή ιατρικών υπηρεσιών.

Καθιστούμε ηθικά και νομικά υπεύθυνους, όλους αυτούς που δεν φρόντισαν την έως τώρα στελέχωση του Κ.Υ. Κανδάνου για όλο το χρόνο με ειδικούς γενικούς ιατρούς, αλλά αρκούνται στο να βρίσκουν «εφήμερες» λύσεις.Θεωρουμε ότι το κέντρο υγείας Κανδανου αποτελεί μια δομή υγείας που καλύπτει ούτως η αλλως μια άγονη και απομακρυσμένη περιοχή και ζητάμε από τους υπεύθυνους να δείξουν την αυτονόητη ευαισθητοποιηση και υπευθυνότητα τοσο για την καλυψη των αναγκων του πληθυσμου,οσο και για το στοιχειωδη σεβασμο στο προσωπικο του ΚΥ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)