to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:45 | 03.03.2018

Διεθνή

Ελεύθεροι και οι 7 ύποπτοι για τη δολοφονία του Κούτσιακ, χιλιάδες Σλοβάκοι στους δρόμους

Εκατοντάδες άνθρωποι στην κηδεία του δολοφονημένου δημοσιογράφου -Οι αρχές της Σλοβακίας άφησαν ελεύθερους τουλάχιστον και τους επτά υπόπτους που είχαν συλλάβει


Εκατοντάδες άνθρωποι παρέστησαν σήμερα στο Στιάβνικ, στη βόρεια Σλοβακία, στην κηδεία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, που δολοφονήθηκε ενώ ερευνούσε μια υπόθεση διαφθοράς, η οποία φέρεται να σχετίζεται με την ιταλική μαφία, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο 27χρονος δημοσιογράφος κηδεύτηκε με το κοστούμι του γάμου του. Μια ημέρα πριν τελέστηκε στο Γκρεγκορόβτσε (ανατολικά) η κηδεία της αρραβωνιαστικιάς του Μαρτίνας Κουσνίροβα, που δολοφονήθηκε μαζί του και την οποία κήδεψαν με το νυφικό της.

The cross over the grave before the funeral of investigative journalist Jan Kuciak in Stiavnik, Slovakia, on Saturday, March 3, 2018. Kuciak an investigative journalist shot dead in Slovakia last week was working on a story about the activities of Italian mafia in his country and their links to people close to Prime Minister Robert Fico. (AP Photo/Bundas Engler)

Η τελετή στην μικρή εκκλησία του Στιάβνικ ξεκίνησε με την ανάγνωση ενός ποιήματος το οποίο ο Γιαν Κούτσιακ είχε γράψει στην αγαπημένη του ενόψει του γάμου τους, που επρόκειτο να γίνει τον Μάιο.

Απευθυνόμενος στους οικείους του εκλιπόντος, μεταξύ αυτών οι συνάδελφοί του στον ιστότοπο aktuality.sk, ο αρχιεπίσκοπος της Μπρατισλάβας Στάνισλαβ Ζβολένσκι μίλησε για μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας της χώρας.

«Εάν ο δολοφόνος πίστεψε ότι κατάφερε να κάνει τον Γιαν να σωπάσει, έκανε λάθος. Έκανε το αντίθετο. Μια επίθεση εναντίον ενός δημοσιογράφου είναι μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας της χώρας μας, δεν θα το επιτρέψουμε» επισήμανε ο αρχιεπίσκοπος.

Ελεύθεροι οι ύποπτοι

Οι αστυνομικές αρχές της Σλοβακίας άφησαν ελεύθερους και τους επτά Ιταλούς που είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος πραγματοποιούσε μια έρευνα για τη διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια της χώρας του, σε μια υπόθεση που φέρεται ότι σχετιζόταν με την ιταλική μαφία.

Στην ανακοίνωση της αστυνομίας δεν αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία των συλληφθέντων, μόνο τα μικρά τους ονόματα και η ηλικία τους. Σύμφωνα με σλοβακικά μέσα ενημέρωσης, βασικός ύποπτος ήταν ο Ιταλός επιχειρηματίας Αντονίνο Βαντάλα, 42 ετών, ενώ αρκετοί από τους υπόλοιπους είναι συγγενείς του.

Ο 27χρονος Γιαν Κούτσιακ που εργαζόταν για τον aktuality.sk έκανε δημοσιογραφική έρευνα για εγκλήματα επιχειρηματιών, μερικοί από τους οποίους είχαν σχέσεις με πολιτικούς.

Οι δολοφονίες συγκλόνισαν τη Σλοβακία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή στις σλοβακικές αρχές με την οποία ζητεί πληροφορίες για τις αποκαλύψεις του δημοσιογράφου, ο οποίος εξέφρασε υποψίες για την υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων στη Σλοβακία.

 

Χιλιάδες στους δρόμους της Μπρατισλάβα και άλλων πόλεων

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Μπρατισλάβα και σε άλλες πόλεις της Σλοβακίας την Παρασκευή για να αποτίσουν φόρο τιμής στον δολοφονημένο δημοσιογράφο, αξιώνοντας από τις αρχές να προχωρήσουν ταχέως στην ανάληψη μέτρων ως απάντηση στη δολοφονία που προκάλεσε σοκ στη χώρα και συγκλόνισε την κυβέρνηση. 

Ο Κούτσιακ και η αρραβωνιαστικιά του Μαρτίνα Κουσνιρόβα, οι οποίοι σκόπευαν να παντρευτούν τον Μάιο, βρέθηκαν νεκροί από σφαίρες στο σπίτι τους το περασμένο Σαββατοκύριακο, προτού εκείνος προλάβει να τελειώσει το άρθρο του. Το άρθρο δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό τους από σλοβακικά και διεθνή ΜΜΕ. Ένας από τους άνδρες που κατονομάστηκαν στο ρεπορτάζ του Κούτσιακ φέρεται να είχε κατά το παρελθόν δεσμούς με ανθρώπους οι οποίοι κατόπιν εργάστηκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Demonstrators said they've had 'enough' of their prime minister [Bundas Engler/Associated Press]

Ο θάνατος του Κούτσιακ πυροδότησε την οργή της κοινής γνώμης με φόντο τις καταγγελίες εκτενών φαινομένων διαφθοράς στην ευρωπαϊκή χώρα και προκάλεσε τριγμούς στην κυβέρνηση συνασπισμού της Σλοβακίας. Κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών και απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια.

«Επικρατεί ένα βρόμικο χάος εδώ… και εμείς οι απλοί πολίτες πρέπει να το ανεχτούμε» δήλωσε ένας εκ των διαδηλωτών, ο 58χρονος Γιόζεφ Μπελόβιτς, μαζί με το πλήθος των περίπου 10.000- 15.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στην πορεία αψηφώντας τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο πρόεδρος Αντρέι Κίσκα.

Ένα μεγάλο πανό ήταν ορατό ανάμεσα στον κόσμο. Σε αυτό αναγραφόταν το σύνθημα «Μια επίθεση εναντίον δημοσιογράφων= μια επίθεση εναντίον όλων μας». Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες των δύο θυμάτων, άλλοι αναμμένα κεριά.

Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε περισσότερες από 10 πόλεις της χώρας αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Πράγα στη διαδήλωση συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, ενώ πορείες αναμένονται μεταξύ άλλων στο Λονδίνο και τη Χάγη.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)