to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σκωτία: Η πρώτη τηλεμαχία έγειρε την… πλάστιγγα κατά της απόσχισης

Πρώτη τηλεμαχία στη Γλασκόβη, ενόψει του δημοψηφίσματος επί της απόσχισης της Σκώτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Νόμισμα και οικονομία προκάλεσαν έντονους διαξιφισμούς ανάμεσα στον πρωθυπουργό Σάλμοντ και τον Ντάρλινγκ, ηγέτη της «Κίνησης Καλύτερα Μαζί» (με τους Άγγλους). Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, τις εντυπώσεις φαίνεται πως έκλεψε ο Ντάρλινγκ.


Το δημοψήφισμα που θα κρίνει την τύχη της αυτόνομης τώρα Σκωτίας έχει οριστεί για την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου.

Σαράντα τρεις μέρες πριν, έγινε στο Βασιλικό Ωδείο της Γλασκόβης η πρώτη τηλεμαχία ανάμεσα στον υπέρμαχο της απόσχισης και του «Yes Scotland» (Ναι Σκωτία), πρωθυπουργό Άλεξ Σάλμοντ, και τον επικεφαλής της Κίνησης «Better Together» (Καλύτερα Μαζί), Άλιστερ Ντάρλινγκ, ο οποίος απορρίπτει την ανεξαρτησία.

Πριν τελειώσει ο μήνας, θα γίνει άλλη μια τηλεμαχία, αυτή τη φορά στα στούντιο του BBC.

Κι επειδή, όπως λέμε συχνά, «συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες», πολλοί ήταν οι θεατές που διαμαρτυρήθηκαν όταν, λόγω τεχνικών προβλημάτων, διακόπηκε το ζωντανό, online streaming της τηλεμαχίας.

7-8-14decide

Φυσικά, όπως γίνεται συνήθως, καθεμιά από τις δύο πλευρές, μέσω των επιτελείων τους, πως αυτή επικράτησε, ωστόσο δημοσκόπηση των μέσων ενημέρωσης αμέσως μετά το ντιμπέιτ έδειξε ότι ο Ντάρλινγκ τα πήγε καλύτερα κατά 56%, έναντι του πρωθυπουργού που ικανοποίησε μόνο το 44% των θεατών.

Ωστόσο φαίνεται πως έπεισε περισσότερο τους αναποφάσιστους σχετικά με την ανεξαρτησία.

Βασική θέση του Σάλμοντ είναι ότι κανείς δεν θα κάνει καλύτερη δουλειά για τη λειτουργία της Σκωτίας από τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σ’ αυτή τη χώρα, και όχι από το μακρινό Λονδίνο.

Από πλευράς του ο Ντάρλινγκ επισημαίνει ότι έχουν ήδη δοθεί στη Σκωτία ειδικές εξουσίες και σημαντικός βαθμός αποκέντρωσης, ιδίως σχετικά με το φόρο εισοδήματος και την κοινωνική ασφάλιση, όπως έχουν υποσχεθεί οι ηγέτες των τριών κομμάτων της Αγγλίας.

Μέσα στην ένταση της δίωρης αντιπαράθεσης, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι «κραύγαζε συνεχώς και κουνούσε το δάκτυλο, δεν είναι αυτός ο τρόπος να κερδίζεις εκλογές ή δημοψηφίσματα».

Θύμισε μάλιστα και μια ατάκα της διάσημης Ζαζά Γκαμπόρ, που αναπαρήγαγαν όλα τα media: «Ο αληθινός άντρας δεν υπερβάλλει» (‘macho men ain’t mucho’).

Για τον Ντάρλινγκ πάντως, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας έδειξε πως «ο αληθινός άντρας ήταν λίγος».

7-8-14scot_2109463b

Ο υποστηρικτής του «Όχι» σχολίασε απλώς ότι ο Σάλμοντ απέτυχε να απαντήσει σε καίριες ερωτήσεις.

Ούτε μία ούτε δύο, είκοσι μία φορές ερωτήθηκε ο Ντάρλινγκ αν συμφωνεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον, που είπε πως η Σκωτία θα ήταν δυνατόν να είναι μια «επιτυχημένη ανεξάρτητη χώρα».

Οι επανειλημμένες ερωτήσεις του Ντάρλινγκ προς τον Σάλμοντ, αν έχει κάποιο σχέδιο για ανεξάρτητο σκωτσέζικο νόμισμα προκάλεσαν ομοβροντία μηνυμάτων απ’ όλα τα θέματα που συζητήθηκαν, με περισσότερα από 2.000 tweets.

Συνολικά στάλθηκαν 186.267 tweets κατά τη δίωρη αντιπαράθεση.

Ο Ντάρλινγκ, πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Γκόρντον Μπράουν, θεωρεί πως υπάρχουν τρία ενδεχόμενα για το νόμισμα της Σκωτίας: να κρατήσει τη βρετανική στερλίνα,  να υιοθετήσει το ευρώ ή να κόψει δικό της νόμισμα, αλλά και οι 3 πιθανότητες κρύβουν σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους.

Μπορεί μεν η σκωτσέζικη κυβέρνηση να δείχνει πρόθυμη να διατηρήσει τη λίρα, ωστόσο το Λονδίνο έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Στον απόηχο του ντιμπέιτ ο πολιτικός συντάκτης του BBC Scotland, Μπράιαν Τέιλορ, σχολίασε το γούστο του Σάλμοντ: «Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ως έμπνευση μια σπουδαία μορφή του 20ού αιώνα. Ποιον; Μήπως τον Γκάντι; Ή τον Μαντέλα; Όχι, τη Ζα Ζα Γκαμπόρ»!

Όπως διαπιστώνει ο Τέιλορ, «οι εθνικιστές ξεμένουν πια από επιχειρήματα και δεν υπάρχει πλέον αρκετός καιρός για να φτιάξουν άλλα, αν και προσπαθούν να προσεταιριστούν τους αναποφάσιστους».

Και ο βρετανικός Τύπος διαπιστώνει πως οι ψηφοφόροι δεν βγήκαν σοφότεροι από την αντιπαράθεση των δύο πλευρών.

«Μάτωσε η μύτη του Σάλμοντ» γράφει η σκωτσέζικη εκδοχή της Daily Mail προβάλλοντας τη… δεξιοτεχνία του Ντάρλινγκ να αναδείξει την έλλειψη Σχεδίου Β της κυβέρνησης.

Και οι Times δίνουν πόντο στον ηγέτη της καμπάνιας Καλύτερα Μαζί, καγχάζοντας για την αποτυχία του Σάλμοντ να εξηγήσει τι θα γινόταν αν αποδεικνυόταν αδύνατο να διατηρήσει η Σκωτία τη στερλίνα.

Ο Guardian, πάντως, σημειώνει πως υπήρξε μια παρηγοριά για την αποσχιστική παράταξη από μια ξεχωριστή δημοσκόπηση, πριν από το ντιμπέιτ, που δείχνει 4% άνοδο των υποστηρικτών του Ναι στην ανεξαρτησία.

Κι επειδή τίποτε δεν γίνεται χωρίς τους… σελέμπριτι, δημοσιεύτηκε ήδη μια ανοιχτή επιστολή 200 διασήμων που ζητούν να παραμείνει η Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μεταξύ των πιο γνωστών, ο Μικ Τζάγκερ, η Τζούντι Ντεντς, η Έλενα Μπόναμ-Κάρτερ, ο Στινγκ, αλλά και ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Από την άλλη, καλλιτέχνες όπως ο Σον Κόνερι και ο Μπράιαν Κοξ, και ο συγγραφέας Ίρβιν Γουέλς, στηρίζουν σταθερά την απόσχιση της Σκωτίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)