to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:23 | 27.04.2012

left.gr

Διεθνή

Σκηνικό ανατροπής σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η Δημοσκοπική επικράτηση του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ, σε συνδυασμό με την άνοδο της αριστεράς στην Ελλάδα και η κοινωνική αναταραχή που προκαλούν τα μέτρα λιτότητας σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία, οδηγούν σε αναδίπλωση τις Βρυξέλλες.



Ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται διατεθειμένος να καλέσει τους ηγέτες των κρατών- μελών στις 25 Μαΐου, σε έκτακτη σύνοδο κορυφής, υπό τη μορφή Δείπνου εργασίας και θέμα την παρατεταμένη οικονομική κρίση Και φαίνεται πως αυτή τη φορά το μενού δεν θα περιέχει μόνο μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά επιπλέον την πιθανή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών, των κρατών του νότου και την περιβόητη ρήτρα ανάπτυξης.


Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ το κλίμα αλλάζει η δημοσκοπική επικράτηση του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δείχνει να ενσωματώνει στον προεκλογικό του λόγο τη ρητορική του Μελανσόν και της Γαλλικής αριστεράς, η οποία διπλασίασε τη δυναμη της από τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές αγγίζοντας το 11%.


Οι Βρυξέλλες όμως παρουσιάζονται θορυβημένες για περισσότερους λόγους. Η δημοσκοπική επικράτηση των κομμάτων της αριστεράς στην Ελλάδα, δείχνει να εδραιώνεται λίγες μέρες πριν τις εκλογές, όπως δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις για τις οποίες εμφανίζονται κάποιες πληροφορίες τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο.


Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την πολιτική έκφραση της αγανάκτησης που ογκούται στη νότια Ευρώπη. Ο Ιταλός πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι κάλεσε την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία να διαμορφώσουν «Μέτωπο» εντός της ΕΕ που θα ανακόψει την νεοφιλελεύθερη Γερμανική επιρροή.


Και στην πλευρά του νεοφιλελεύθερου μπλόκ όμως παρατηρούνται πλέον σαφή ρήγματα. Συντηρητικά ΜΜΕ, όπως οι  Economist και Times μιλούν ανοιχτά πλέον για ευρω-ομόλογα και σχέδιο ανάπτυξης για το Νότο, ενώ και η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ κάνει λόγο για χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας και αύξηση της φορολόγησης.


Στην χώρα μας, χθές το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας από την προεκλογική του ομιλία στην Αλεξανδρούπολη επεσήμανε ξανά πως αυτό που φοβούνται στις Βρυξέλλες είναι η μεγάλη πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα με την επικράτηση της αριστεράς που θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη.


Οι ως τώρα εξελίξεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν την επιχειρηματολογία της αριστεράς πως τα μνημόνια σπρώχνουν τη χώρα στην χρεωκοπία και την Ευρώπη σε βαθιά κρίση ιστορικής σημασίας. Αντίθετα η αντιμνημονιακή αριστερή ψήφος φαίνεται να αποτελεί τη μόνη εγγύηση για ανάκαμψη της κοινωνίας και στήριξη της Ευρωπαϊκής ιδέας.


M.T.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)