to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:26 | 04.02.2021

Κοινωνία

Σκέφτονται απαγόρευση από τις 18.00 τα Σαββατοκύριακα, «κοκκινίζει» η Θεσσαλονίκη

Η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορωνοϊού σε συνδυασμό με την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα οδηγούν την Θεσσαλονίκη στην «κόκκινη» περιοχή του χάρτη. Την ίδια στιγμή φουντώνουν οι σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα.


Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη σύσκεψη της Πέμπτης οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν την αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου στο οποίο ανήκει η Θεσσαλονίκη τοποθετώντας τη στο Επίπεδο Β – Αυξημένος Κίνδυνος. Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι σήμερα καταγράφηκαν 87 κρούσματα στην πόλη, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ καταγράφεται αύξηση 50% του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης.

Έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα, όπου η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα ανιχνευόταν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων, οι αναλύσεις μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων από τις δύο τελευταίες δειγματοληψίες δείχνουν σημαντική αύξηση της τάξης του 50%, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, Νίκος Παπαϊωάννου.

Υπενθυμίζεται ότι στις «κόκκινες» περιοχές βρίσκεται ήδη η Αττική, με εξαίρεση ωστόσο στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα (ισχύει μετά τις 9 το βράδυ), ενώ την Παρασκευή αναμένεται, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, να εισέλθει και η Αχαΐα, όπου την Πέμπτη καταγράφηκαν 81 κρούσματα.

Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα με τις «κόκκινες» περιοχές, βρίσκονται επίσης η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Σημειώνεται ότι στις «κόκκινες» περιοχές εκτός από τα οριζόντια μέτρα που ισχύουν σε όλη τη χώρα, ισχύουν επιπρόσθετα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 18:00 έως 05:00 (εξαίρεση η Αττική)
Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25τ.μ.
Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές


Αττική: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα
Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι βρίσκεται η εισήγηση της Επιτροπής για απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στην Αττική από τις 6 το απόγευμα.


Όσον αφορά τις καθημερινές ο περιορισμός στην κυκλοφορία αναμένεται να μείνει ως έχει στο Λεκανοπέδιο (21:00-05:00), προκειμένου να αποφευχθεί συνωστισμός την ώρα επιστροφής από την εργασία.

Τί θα γίνει με τα σχολεία
«Αύριο δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση με τους ειδικούς για το θέμα των σχολείων, παρακολουθούμε βήμα - βήμα τις εξελίξεις, είμαστε σε τακτική επικοινωνία μαζί τους και πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις», ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας νωρίτερα σήμερα, στο ΜEGA.

tags: lockdown

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)