to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:13 | 14.02.2018

Διεθνή

Σκάνδαλο Oxfam: Η Βρετανία ζητά από τις ΜΚΟ μέτρα κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα ξεκαθαρίσει σήμερα στις οργανώσεις αρωγής ότι η χρηματοδότησή τους από το δημόσιο θα διακόπτεται εάν δεν αποδεικνύουν πως εμποδίζουν κάθε σεξουαλική κακοποίηση, στον απόηχο του σκανδάλου της Oxfam.


Η Βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Πένι Μόρντοντ ζήτησε σήμερα να αλλάξει ριζικά ο τρόπος λειτουργίας των μη κυβερνητικών οργανώσεων προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον ένα σεξουαλικό σκάνδαλο παρόμοιο με αυτό στο οποίο έχει εμπλακεί η Oxfam, υπό την απειλή της παύσης της χρηματοδότησής τους από το κράτος.

«Επιθυμούμε να αλλάξουν οι διαδικασίες (…) το προσωπικό να λογοδοτεί για τις ενέργειές του», τόνισε η Μόρντοντ από τη Στοκχόλμη όπου συμμετέχει σε ένα διεθνές συνέδριο για την προστασία των παιδιών.

Κάνοντας λόγο για «τρομακτικές κατηγορίες», ζήτησε από τις οργανώσεις αρωγής να διασφαλίσουν την προστασία όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται στις δραστηριότητές τους, ζήτησε να υπάρξει μια κουλτούρα διαφάνειας και έρευνας όλων των συμβάντων που καταγγέλλονται, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση θα πάψει να συνεργάζεται μαζί τους και να τις χρηματοδοτεί.

«Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις και η εκμετάλλευση είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουν όλοι οι αναπτυξιακοί τομείς», διαβεβαίωσε η Μόρντοντ.

Η Oxfam, μια ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου μετά την αποκάλυψη της ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς ορισμένων μελών της στο Τσαντ, το Νότιο Σουδάν και την Αϊτή.

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Oxfam Πένι Λόρενς παραιτήθηκε τη Δευτέρα, ενώ χθες η Βρετανίδα ηθοποιός Μίνι Ντράιβερ, που ήταν «πρέσβειρα» της ΜΚΟ, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τον ρόλο αυτό.

Επίσης ο Βέλγος Ρόλαντ φαν Χάουβερμεϊρον, 68 ετών, αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή της αποστολής της Oxfam στην Αϊτή και το Τσαντ, αφού παραδέχθηκε ότι είχε προσλάβει πόρνες. Το 2004 είχε γίνει εναντίον του 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)