to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:55 | 18.03.2016

Πολιτική

Σκα Κέλερ: Είναι απαράδεκτο η ΕΕ να αφήνει χώρες όπως η Ελλάδα μόνες τους στη διαχείριση του προσφυγικού

Η Σκα Κέλερ επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση οι πρόσφυγες δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, αλλά να προωθηθούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, όπως είπε, εκφράζοντας το θαυμασμό της για την αλληλεγγύη που επέδειξε ο ελληνικός λαός στην προσφυγική κρίση.


Ως «βαθιά ευρωπαϊκή κρίση» χαρακτήρισε το προσφυγικό η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σκα Κέλερ, σε εκδήλωση για την προσφυγική κρίση, την ενέργεια και την οικονομία την οποία διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι μαζί με την Ευρωομάδα των Πρασίνων στην Αθήνα.

Η Σκα Κέλερ διευκρίνισε ότι η κρίση αυτή δεν έχει να κάνει με τον υψηλό αριθμό αφίξεων, αλλά με την αδυναμία που έχει επιδείξει η ΕΕ σε ό,τι έχει να κάνει με την υποδοχή τους και την επίδειξη αλληλεγγύης. Μάλιστα ανέφερε ότι γίνονται συντονισμένες προσπάθειες μεταξύ άλλων και από πλευράς των Πρασίνων, αλλά και εκ μέρους του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου να αλλάξει το σύστημα της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, προκειμένου να καταστεί δικαιότερο τόσο προς τους πρόσφυγες όσο και προς τα κράτη-μέλη. Παρά τις έντονες αντιδράσεις από συγκεκριμένα κράτη, η κ. Κέλερ εκτίμησε συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις αρχές Απριλίου, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δικαιότερη κατανομή και εγκατάσταση των προσφύγων μεταξύ των 28 κρατών -μελών της ΕΕ.

«Είναι απαράδεκτο η ΕΕ να αφήνει χώρες όπως η Ελλάδα μόνες τους στη διαχείριση του προσφυγικού», είπε η κ. Κέλερ. «Πρέπει να είμαστε δίκαιοι σε σχέση με τα κράτη μέλη, αλλά και σε σχέση με τους ίδιους τους πρόσφυγες», δήλωσε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πιέζουμε τρίτες χώρες να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν η ίδια η Ευρώπη δεν τα υπερασπίζεται σθεναρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών και νόμιμων οδών διέλευσης, καθώς, όπως τόνισε, «είναι αδιανόητο άνθρωποι που απειλούνται από την τρομοκρατία να ρισκάρουν τις ζωές τους και στο Αιγαίο».

Πρότεινε μάλιστα την έκδοση ανθρωπιστικής βίζας και επανεγκατάσταση μεταναστών τόσο από την Τουρκία όσο και από τον Λίβανο και την Ιορδανία. Είναι χρέος μας να βοηθήσουμε τις χώρες αυτές στη διαχείριση του προσφυγικού, είπε, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα και πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων τόνισε ότι τίθεται και θέμα νομιμότητας της συγκεκριμένης πρακτικής, ενώ άσκησε και δριμεία κριτική σε μονομερείς ενέργειες όπως η αποστολή αστυνομικών δυνάμεων για τη φύλαξη των συνόρων ξένων κρατών.

Η κ. Κέλερ επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση οι πρόσφυγες δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, αλλά να προωθηθούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, όπως είπε, εκφράζοντας το θαυμασμό της για την αλληλεγγύη που επέδειξε ο ελληνικός λαός στην προσφυγική κρίση.

Για διασφάλιση πόρων από κοινοτικά κονδύλια έκανε λόγο η Βούλα Τσέτση, γενική γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, έτσι ώστε, όπως είπε, να γίνει ευκολότερη η ενσωμάτωση όσων ανθρώπων παραμείνουν στη χώρα μας.

Oι πρόσφυγες να καταγράφονται στην Τουρκία και να κατανέμονται στις χώρες της Ευρώπης ανάλογα με τον πληθυσμό τους, πρότεινε ο Γιώργος Δημαράς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τους Οικολόγους Πράσινους. Προσέθεσε δε, την ανάγκη ειδικής μέριμνας για τα παιδιά, ενώ εκτίμησε ότι τα μεταναστευτικά και τα προσφυγικά ρεύματα προς την Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν τα προσεχή χρόνια εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, ο Mιχάλης Μπάκας -εκπρόσωπος θεματικής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων και εκπρόσωπος του υπουργείου Μετανάστευσης- έκρινε ως κρισιμότερο ζήτημα το ασφαλές πέρασμα των προσφύγων, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν επικείμενη δημιουργία παράνομων δικτύων διακινητών στη χώρα μας, αλλά και στα Βαλκάνια γενικότερα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)