to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Σιωπητήριο ΑΑΔΕ για τα χρέη των πολιτών στην εφορία

Ερωτήματα σχετικά με τη μη δημοσιοποίηση των στοιχειών μέσα στο 2023 για τις οφειλές των πολιτών προς τις ΔΟΥ


Σιωπητήριο φαίνεται ότι έχει πέσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να μην δημοσιεύονται τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών. Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ φαίνεται να αποκρύπτει την εξέλιξη των χρεών προς το Δημόσιο, καθώς δεν έχει ανακοινώσει τα σχετικά στοιχεία στη διάρκεια του 2023. Ερώτημα παραμένει το αν έχει δοθεί σχετική οδηγία από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. να συμβεί κάτι τέτοιο προκειμένου να μην αποτυπωθεί το τεράστιο ποσό του ιδιωτικού χρέους, το οποίο, σύμφωνα με τα τελευταία καταγεγραμμένα στοιχεία, άγγιζε τα 260 δισ. ευρώ.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή πληροφορήθηκε την εξέλιξη των χρεών του Ιανουαρίου και τον περασμένο Μάρτιο δημοσιοποίησε τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το σύνολο των χρεών προς την εφορία έφτασε στα 114,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022, αλλά και κατά 750 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022, που ήταν 113,75 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση που το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δεν είχε προχωρήσει σ’ αυτή τη δημοσιοποίηση, τότε δεν θα υπήρχε κανένα στοιχείο για το τι ίσχυε τον πρώτο μήνα του 2023, ενώ αποτελεί ερώτημα το τι συμβαίνει για τους υπόλοιπους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΥΓΗ απηύθυνε ερώτημα προς την ΑΑΔΕ για τα αίτια της μη δημοσιοποίησης, αλλά μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές τις γραμμές δεν υπήρξε απάντηση.

Η εικόνα

Όπως καταγράφεται στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν οφειλές στην εφορία, με περίπου 2 εκατομμύρια να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ήτοι κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενώ το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, όταν η τελευταία ανεπαρκής ρύθμιση χρεών πετάει εκτός 4 στις 5 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις των φορέων τους. Ακόμη, σε 1.412.322 έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις και πλειστηριασμοί), οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα φτάνουν τους 2.036.867, ενώ το 2022 επιβλήθηκαν 518.622 αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών (κατασχέσεις και πλειστηριασμοί), με τον αριθμό να καταγράφει αύξηση κατά 104,9% σε σχέση με το 2021 (253.083).

Οι λίγοι χρωστούν πολλά

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 114,5 δισ. ευρώ από το ποσό αυτό, τα 90,1 δισ. ευρώ, ή το 79,4%, των συνολικών χρεών οφείλονται από μόλις 9.022 ΑΦΜ, με μέσο ποσό χρέους άνω των 10 εκατ. ευρώ έκαστος. Πρόκειται για την κατηγορία οφειλετών που έχουν χρέη προς την Εφορία ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ έκαστος, τα οποία λόγω του ύψους τους είναι αδύνατο να εισπραχθούν, ενώ παράλληλα ξεφεύγουν από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της ΑΑΔΕ καθώς και από φυλάκιση.

Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες είτε έχουν δηλώσει πτώχευση, είτε έχουν μεταβιβάσει σε τρίτους τα περιουσιακά τους στοιχεία, είτε με προσφυγές στα δικαστήρια και αναβολές κερδίζουν χρόνο, είτε έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και δεν τα αποπληρώνουν.

Στην πραγματικότητα, κάποια στιγμή τα συγκεκριμένα χρέη θα χαρακτηριστούν ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» και θα διαγραφούν, ενώ η ΑΑΔΕ θα συνεχίσει να κυνηγάει τα μικρότερα χρέη.

Ανεπίδεκτα είσπραξης

Επίσης, στην κατηγορία οφειλής από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ βρίσκονται 41.938 οφειλέτες, οι οποίοι χρωστούν συνολικά 11,4 δισ. ευρώ, ποσό που επίσης δεν θα αποπληρωθεί ποτέ.

Δηλαδή οι 50.960 οφειλέτες με χρέη άνω των 100.000 ευρώ έκαστος χρωστούν συνολικά 102,3 δισ. ευρώ στην εφορία και οι υπόλοιποι 3.980.650 φορολογούμενοι χρωστούν 12,2 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ποσοστό 23% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 26,3 δισ. ευρώ, αφορά οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης.

Κατά συνέπεια, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή το συνολικό υπόλοιπο μετά την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης υπολοίπου, ανέρχεται την 1η.2.2023 στα 88,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 245 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Πρόστιμα

Με βάση την ποιοτική διάρθρωση του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, διαπιστώνεται ότι μόνο το 52% αυτού, που αντιστοιχεί σε 45,8 δισ. ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης). Το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, σ’ αυτές περιλαμβάνονται τα πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά), τα οποία αποτελούν το 27,3% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, καθώς αγγίζουν τα 24,1 δισ. ευρώ, και οι μη φορολογικές οφειλές (δάνεια, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κ.τ.λ.), οι οποίες αποτελούν το 20,7% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 18,2 δισ. ευρώ.

Πηγή: Εφημερίδα Η ΑΥΓΗ

tags: ΑΔΑΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)