to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:27 | 05.02.2022

Διεθνή

Σινορωσικό «τείχος» απέναντι στις νατοϊκές βλέψεις - Ακόμη 10.000 σε ετοιμότητα - Αντίδραση και για τη γκάφα του Blooomberg

Επικίνδυνη η ένταση που προκαλούν οι καθημερινές επιθετικές δηλώσεις, λέει το Κρεμλίνο σχολιάζοντας τη λανθασμένη αναγγελία «ρωσικής εισβολής» από το Bloomberg. Ακόμη 10.000 στρατιώτες σε ετοιμότητα θέτει η Ρωσία. «Οι καλύτερες σε όλη την ιστορία» οι σημερινές σχέσεις Μόσχας και Πεκίνου, λέει ο Λαβρόφ. Πιέσεις Στόλτενμπεργκ σε Μακρόν (;)


«Είναι απίθανο να ήταν προβοκάτσια, δεν χρειάζεται εδώ να υπερβάλλουμε», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σχολιάζοντας λανθασμένη δημοσίευση με τίτλο «η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του και κατόπιν απέσυρε το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

O Ρώσος εκπρόσωπος επεσήμανε ότι το ίδιο το πρακτορείο ζήτησε συγγνώμη για τη λανθασμένη είδηση, ωστόσο δεν παρέλειψε να ειρωνευτεί το αμερικανικό ΜΜΕ λέγοντας ότι «αν και το Bloomberg φυσικά είναι συνολικά ένα τόσο σοβαρό μέσο, μάλλον θα μπορούμε πλέον να λέμε όχι fake news, αλλά Bloomberg news, κάτι που θα είναι δικαολογημένο».

«Αυτό αποτελεί τέλεια απόδειξη του πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση που προκαλείται από τις ατελείωτες επιθετικές δηλώσεις που ακούμε από την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», επισήμανε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

Όπως είχε νωρίτερα γίνει γνωστό, το πρακτορείο Bloomberg εξήγησε ότι ετοιμάζει «τίτλους για ποικιλία σεναρίων» και ο τίτλος για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημοσιεύθηκε τυχαία. Η ηγεσία του πρακτορείου διέταξε έρευνα και θα διευκρινίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η λανθασμένη δημοσίευση, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ακόμη 10.000 στρατιώτες σε ετοιμότητα

Κι όλα αυτά ενώ η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων συνεχίζεται, εντείνοντας τους φόβους περί άμεσης ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Σύμφωνα με τους New York Times, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ρωσία έχει αναπτύξει επιπλέον δύναμη 10.000 στρατιωτών στη χερσόνησο της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων πεζικού και αερομεταφερόμενων δυνάμεων, ενώ έχει θέσει κάποιες διοικήσεις στο ανώτατο επίπεδο ετοιμότητας, σύμφωνα με στρατιωτική έκθεση.

Σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, εκτός από την ανάπτυξη δυνάμεων σε ουκρανικά σύνορα και Λευκορωσία, η Ρωσία συγκεντρώνει ομάδες μάχης άνω των 1.000 στρατιωτών, αλλά τεθωρακισμένα, πυροβολικό και οπλισμό στην περιοχή - όπου ήδη σταθμεύουν στρατιώτες, από το 2014 οπότε και προσαρτήθηκε από την Ουκρανία. (Με πληροφορίες από CNN/New York Times)

Επικοινωνία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ με τον Ε. Μακρόν 

Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, είχε ο Γενικός Γραμαμτέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ «σχετικά με τη μαζική ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία» όπως ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ με ανάρτησή του στο τουίτερ.

«Επιδοκιμάζω την προσωπική του δέσμευση στη διττή προσέγγιση του ΝΑΤΟ για αποτροπή/άμυνα και διάλογο. Η ενότητα του ΝΑΤΟ είναι το κλειδί σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή» προσέθεσε ο ΓΓ της Συμμαχίας.

Σι Τζιπίνγκ: Οι σινορωσικές σχέσεις «κάπου ξεπερνούν και τις συμμαχικές σχέσεις»

Οι συνομιλίες των προέδρων Κίνας και Ρωσίας επιβεβαίωσαν τη γραμμή, που οι ίδιοι καθόρισαν αρκετά χρόνια πριν και προσβλέπει στη «σταθερή ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσεις σε όλους τους τομείς: οικονομία, ενέργεια, ανθρωπιστικές και πολιτιστικές σχέσεις, στρατιωτική και τεχνική-αμυντική συνεργασία», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι για ακόμη μια φορά οι σημερινές σχέσεις Μόσχας και Πεκίνου χαρακτηρίστηκαν ως «οι καλύτερες σε όλη την ιστορία των σχέσεων Ρωσίας και Κίνας», ενώ ο πρόεδρος της Κίνας υπογράμμισε ότι «κάπου ξεπερνούν και τις συμμαχικές σχέσεις».

Ως προς τη διεθνή κατάσταση, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι ιδιαίτερη σημασία δόθηκε κατά τις συνομιλίες των δύο ηγετών «στην ένταση, που ενσυνείδητα τροφοδοτεί η Δύση γύρω από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την ΛΔ Κίνας», ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέθεσε για άλλη μια φορά τη ρωσική θέση ως προς τις συνομιλίες με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ «για την αναγκαιότητα να εκπονηθούν σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο» και ο πρόεδρος της Κίνας «επιβεβαίωσε την υποστήριξη της γραμμής της Ρωσίας στο ζήτημα αυτό και υπογράμμισε ότι αντανακλά τις δίκαιες προσδοκίες του ρωσικού κράτους και λαού».

Πούτιν και Σι συμφώνησαν, κατά τον Σ. Λαβρόφ, «να συντονίζουμε στενά τις ενέργειές μας στη διεθνή σκηνή, μεταξύ άλλων να αντιμετωπίζουμε τις προσπάθειες να υποσκαφθεί ο ΟΗΕ (θεμέλιο του γενικής ισχύος διεθνούς δικαίου) και να συγκαλούνται "λέσχες ενδιαφερόντων", οι οποίες μόνο διαχωριστικές γραμμές θα δημιουργούν στις διεθνείς υποθέσεις». «Με συνέπεια αγωνιζόμαστε εναντίον αυτού, υπερασπιζόμενοι το σύστημα των διεθνών σχέσεων, που έχει κατοχυρωθεί στους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού του ΟΗΕ», παρατήρησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ρωτήθηκε από Ρώσους δημοσιογράφους εάν «θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις για τη Δύση μετά τη σημερινή συνάντηση Πούτιν-Σι».

«Δεν είμαι εγώ που θα μαντεύω με τι οι δυτικοί συνάδελφοί μας μπορούν να εκπλαγούν υπό τις σημερινές συνθήκες. Το κάνουν αυτό με αιτία και χωρίς (κυρίως χωρίς), είτε για λόγους που μόνοι τους επινοούν», απάντησε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)