to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:08 | 25.12.2016

Διεθνή

Οργισμένο το Ισραήλ μετά το ψήφισμα-κόλαφο του ΣΑ του ΟΗΕ

Σκληρή στάση υιοθετεί το Ισραήλ μετά το ψήφισμα που ενέκρινε (την Παρασκευή) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο καταδικάζει την πολιτική της εποικιστικής δραστηριότητας της χώρας. Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία και να μη θέσει βέτο όπως συνήθιζε να κάνει μέχρι σήμερα


Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του για το γεγονός, προτού ανακοινώσει ότι αλλάζει η πολιτική της χώρας απέναντι στον ΟΗΕ και πριν εξαπολύσει πυρά κατά της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα. «Η απόφαση που ελήφθη είναι προκατειλημμένη και επαίσχυντη, όμως εμείς θα την υπερπηδήσουμε… Αυτό θα πάρει χρόνο ωστόσο αυτή η απόφαση θα ακυρωθεί», είπε αρχικά ο Νετανιάχου, για να συμπληρώσει πως το Ισραήλ θα επανεξετάσει τις σχέσεις του με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Έδωσα εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ολοκληρώσει σε διάστημα ενός μήνα την επαναξιολόγηση όλων μας των επαφών με τα Ηνωμένα Έθνη, μεταξύ αυτών την χρηματοδότηση από το Ισραήλ των οργάνων του ΟΗΕ και την παρουσία αντιπροσώπων του ΟΗΕ στο Ισραήλ», συμπλήρωσε, ανακοινώνοντας πως έδωσε εντολή να μειωθεί κατά 30 περίπου 7,5 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση από το Ισραήλ πέντε σωμάτων του ΟΗΕ που είναι «ιδιαίτερα εχθρικά» προς το Ισραήλ.

Εξάλλου, κατηγόρησε την «κυβέρνηση Ομπάμα» πως κατάφερε στο Ισραήλ «ένα επαίσχυντο πλήγμα στα Ηνωμένα Έθνη». Υποστήριξε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ «παραβίασε τη δέσμευση που είχαν αναλάβει οι ΗΠΑ από την εποχή του προέδρου Τζίμι Κάρτερ να μην «υπαγορεύονται οι όροι της ειρήνης στο Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε της απόφασής του να απέχει από την ψηφοφορία. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, τόνισε πως οι ΗΠΑ «έστελναν ιδιωτικά και δημοσίως ένα μήνυμα ότι οι εποικισμοί πρέπει να σταματήσουν εδώ και περίπου πέντε δεκαετίες... η διαρκής εποικιστική δραστηριότητα υπονομεύει σοβαρά την ασφάλεια του Ισραήλ... Κανείς δεν μπορεί ταυτόχρονα να στηρίζει την επέκταση των εποικισμών του Ισραήλ και να στηρίζει την λύση των δύο κρατών που θα έδιναν ένα τέλος στην σύγκρουση. Κάποιος έπρεπε να επιλέξει μεταξύ εποικισμών και διαχωρισμού».

Το ψήφισμα και οι αντιδράσεις

Με τις ΗΠΑ να δηλώνουν αποχή από την ψηφοφορία, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του σχεδίου απόφασης που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το ψήφισμα κατατέθηκε προς ψήφιση στο 15μελες ΣΑ από την Νέα Ζηλανδία, την Μαλαισία, την Βενεζουέλα και την Σενεγάλη, μια μέρα μετά την αναβολή της διαδικασίας ψηφοφορίας επί του σχεδίου, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ασκούν πιέσεις η Ουάσινγκτον να ασκήσει βέτο.

Οι ΗΠΑ "εγκατέλειψαν το Ισραήλ", δήλωσε υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στον Νετανιάχου, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης χαρακτήρισε "κόλαφο" για το Ισραήλ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Το σχέδιο υιοθετήθηκε με 14 ψήφους υπέρ, με τους αντιπροσώπους να καλωσορίζουν με χειροκροτήματα την ψήφιση του.

Πρόκειται για το πρώτο ψήφισμα που υιοθέτησε το ΣΑ σχετικά με το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους εδώ και περίπου οχτώ χρόνια.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον, σχολιάζοντας την αποχή των ΗΠΑ δήλωσε πως "χωρίς αμφιβολία" η νέα αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο νέος Γενικός Γραμματέας των ΗΕ θα οδηγήσουν με νέα περίοδο τις αμερικανοισραηλινές σχέσεις.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα ΗΕ Σαμάνθα Πάουερ δήλωσε πως η άρνηση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο συνάδει με την πολιτική των ΗΠΑ και έγινε καθώς η το σχέδιο αντανακλά τα γεγονότα επί του πεδίου. "Δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει τις εποικιστικές δραστηριότητες και την λύση των δύο κρατών", δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε πως η αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία ήταν "απολύτως επαίσχυντη" , χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα "πλήγμα για την ειρήνη".

 

O Tραμπ έσπευσε να δηλώσει πως τα πράγματα θα αλλάξουν μόλις αναλάβει πρόεδρος των ΗΠΑ

Η υιοθέτηση την Παρασκευή από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μιας απόφασης η οποία απαιτεί να σταματήσει ο εποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών από μέρους του Ισραήλ θα καταστήσει «πολύ πιο δύσκολες» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, έκρινε χθες Σάββατο σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο εκλεγμένος πρόεδρος των

size="2" face="Constantia">ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ.

   Η απόφαση αυτή είναι «πολύ κακή, αλλά θα τα καταφέρουμε όπως κι αν έχει!» έγραψε ο Τραμπ, μετά την αποχή των ΗΠΑ στην ψηφοφορία, αντί της χρήσης του βέτο που διαθέτει η Ουάσινγκτον, κάτι εκ διαμέτρου αντίθετο με την πάγια πρακτική της αμερικανικής κυβέρνησης.  Πριν καν συζητηθεί το σχέδιο απόφασης, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποστηρίξει δημόσια, επίσης μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, πως η Ουάσινγκτον έπρεπε να προβάλει βέτο.

   Κατ' αυτόν, η υιοθέτηση της απόφασης αποτέλεσε «μια μεγάλη ήττα (...) για το Ισραήλ» η οποία θα καταστήσει «πολύ πιο δύσκολες» τις συνομιλίες για την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. «Τα πράγματα θα είναι αλλιώς μετά την 20ή Ιανουαρίου», την ημέρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο, διεμήνυσε ο Τραμπ την Παρασκευή αναφερόμενος στονΟΗΕ, επίσης μέσω Twitter.

Για πολλούς ειδικούς, η απόφαση του Ομπάμα να επιτρέψει την ψήφιση αυτής της απόφασης εν μέρει οφείλεται στην κακή σχέση του απερχόμενου προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, κι εν μέρει αποτελεί αντίδραση στις θέσεις του Τραμπ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της ανέγερσης ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα.

 

Σχετικές εξελίξεις:

**************

Την Πέμπτη η Αίγυπτος –που κατήρτισε το σχέδιο σε συνεργασία με τους Παλαιστίνιους– ανέβαλε τη διαδικασία ψηφοφορίας επί του σχεδίου, αφού τόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησαν η Ουάσινγκτον να ασκήσει βέτο

Σε μία από τις πλέον σκληρές προσωπικές επιθέσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι ο Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι βρίσκονται πίσω από αυτό το «επαίσχυντο» σχέδιο απόφασης.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο ΥΠΕΞ Κέρι βρίσκονται πίσω από αυτή την επαίσχυντη κίνηση ενάντια στο Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη» τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Η αμερικανική κυβέρνηση κατέστρωσε μυστικά με τους Παλαιστίνιους ένα ακραίο ψήφισμα που στρέφεται ενάντια στο Ισραήλ το οποίο θα ενθαρρύνει τρομοκράτες και εμπορικούς αποκλεισμούς», πρόσθεσε.

Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το σχέδιο.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, επικεφαλής της υποεπιτροπής της Γερουσίας που είναι υπεύθυνη για την οικονομική συνεισφορά των ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ, απείλησε σήμερα να αποσύρει την οικονομική στήριξη προς τον διεθνή οργανισμό αν ψηφίσει υπέρ του σχεδίου και προς όποια κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στηρίξουν το σχέδιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)