to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:14 | 13.06.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

Σήμερα η δίκη για τη βίλα Ιόλα

Εκδικάζεται σήμερα στο 28ο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση του ιδιοκτήτη της βίλας Ιόλα, λεηλατημένης από το 1987 που πέθανε ο συλλέκτης, με την οποία ο Σπύρος Γεωργίου ζητεί από το ΥΠΕΚΑ την άρση του τροποποιημένου ρυμοτομικού σχεδίου που προέβλεπε τον χαρακτηρισμό του χώρου ως "Κέντρου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων".


Η βίλα, που φιλοξένησε έργα Γουόρχολ, Νταλί, Ερνστ, Πικάσο, Μιρό και πολλά άλλα, δωρίστηκε από τον Ιόλα το 1985 στο δήμο Αγίας Παρασκευής και το υπουργείο Πολιτισμού, μαζί με όλα τα ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης της συλλογής του, προκειμένου να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα. Αντ' αυτού τα έργα διαμοιράστηκαν σε κληρονόμους και με άνομους τρόπους σε άγνωστα χέρια. Και το υπουργείο Πολιτισμού αδιαφόρησε τελείως και τα τρία τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνει ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη, Θεόδωρος Κωνσταντόπουλος, δεν απάντησε στα αιτήματά του για συνάντηση.

Την ώρα της δίκης ο Δήμος Αγίας Παρασκευής διοργανώνει κινητοποίηση φορέων, συλλόγων, πολιτών και ανθρώπων της τέχνης, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την ολιγωρία της πολιτείας και να ζητήσει την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των πολιτών.

Το κτήριο έχει κηρυχθεί διατηρητέο νεώτερο μνημείο από το 1998, ενώ το 2000 εκδηλώθηκε η πρόθεση του δήμου να το μετατρέψει σε Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και Κέντρο Πολιτισμού με προϋπολογισμό 5,87 εκατ. ευρώ. Το 2002 αποφασίστηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση με κοινή απόφαση των υπουργών Πολιτισμού, Οικονομίας και ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και δύο χρόνια αργότερα γίνεται συμβιβασμός στο ποσό των 9,1 εκατομμυρίων ευρώ. Τον Ιούλιο του 2004, καθώς το ακίνητο δεν προλάβαινε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, ανακαλείται η αναγκαστική απαλλοτρίωση και ανακινείται από το υπουργείο Πολιτισμού ξανά διαδικασία απ’ ευθείας αγοράς του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)