to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:27 | 05.10.2019

Αθλητισμός

Σήμερα η αυλαία του Α1 ανδρικού πρωταθλήματος πόλο: Η «ακτινογραφία» των 12 ομάδων

Αφιέρωμα στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών. Πολλές και σημαντικές αλλαγές χαρακτηρίζουν το 34ο πρωτάθλημα της Α1 υδατοσφαίρισης ανδρών, η «αυλαία» του οποίου ανοίγει σήμερα Σάββατο


Αλλαγές που έχουν να κάνουν, τόσο με τις ριζικές διαφοροποιήσεις στο ρόστερ των περισσότερων ομάδων (συμπεριλαμβανομένου του επί επτά συναπτά έτη πρωταθλητή Ολυμπιακού), όσο και με την εφαρμογή των νέων κανονισμών της FINA, που έχουν τεθεί σε καθολική ισχύ από το καλοκαίρι. Επιπρόσθετα, σημαντική καινοτομία θα αποτελέσει (εφόσον εφαρμοστεί) η κάλυψη επιλεγμένων αγώνων μέσω live streaming και live scoring, την οποία έχει προαναγγείλει η ΚΟΕ.

Παρά την αποχώρηση πέντε παικτών, ο Ολυμπιακός είναι και πάλι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, με τους «ερυθρόλευκους» να στοχεύουν σε ένα νέο σερί νικών. Το προηγούμενο σταμάτησε στο απίστευτο νούμερο των 163 αγώνων, με την ήττα στον δεύτερο τελικό των περσινών πλέι-οφ από τη Βουλιαγμένη. Η τελευταία παραμένει η επικρατέστερη για τη δεύτερη θέση, ενώ από εκεί και πέρα τα ζητούμενα είναι σαφώς περισσότερα από τα δεδομένα, καθώς είναι άγνωστο πόσο θα επηρεάσουν τις ομάδες οι αλλαγές που συντελέστηκαν. Ο Απόλλων Σμύρνης φαίνεται να έχει το προβάδισμα για να κρατήσει την τρίτη θέση που κατέκτησε πέρυσι, ο Υδραϊκός μοιάζει ενισχυμένος (αλλά με πολλά νέα πρόσωπα), ο ΠΑΟΚ είναι ερωτηματικό, ενώ ο Εθνικός και -κυρίως- η Γλυφάδα εμφανίζονται αποδυναμωμένοι. Ο νεοφώτιστος Πανιώνιος μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη της σεζόν, καθώς ενισχύθηκε σημαντικά, Χανιά και Παλαιό Φάληρο θα επιδιώξουν πρωτίστως να αποφύγουν τα πλέι-άουτ, ενώ η επιστροφή του Παναθηναϊκού στη μεγάλη κατηγορία δεν συνδυάστηκε με κινήσεις αντίστοιχες του μεγέθους του συλλόγου. Η Χίος, τέλος, συγκρότησε με το... ζόρι ομάδα και ξεκινά τη χρονιά ως το πρώτο φαβορί για να υποβιβαστεί -για πρώτη φορά από καταβολής Α1 και δύο χρόνια αφότου κατέλαβε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα!

Μία ιδιαιτερότητα της χρονιάς είναι ότι προβλέπεται μία διακοπή... δύο μηνών, μετά το πέρας του α΄ γύρου της κανονικής περιόδου (30/11), λόγω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος νέων στο Κουβέιτ (Δεκέμβριος) και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανδρών στη Βουδαπέστη (Ιανουάριος). Η κανονική περίοδος θα ολοκληρωθεί στις 11/4/2020, ενώ τα πλέι-οφ θα αρχίσουν στις 22 Απριλίου και θα τελειώσουν το αργότερο στις 24 Μαΐου.

Στο σύστημα διεξαγωγής δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Στα πλέι-οφ θα μετάσχουν οι πρώτοι έξι της κανονικής περιόδου, με τον 1ο και τον 2ο να περνούν κατευθείαν στα ημιτελικά. Στην Α΄ φάση θα αναμετρηθούν ο 3ος με τον 6ο και ο 4ος με τον 5ο και οι νικητές των σειρών αυτών θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχα τον 2ο και τον 1ο της κανονικής περιόδου. Όλες οι σειρές των πλέι-οφ, συμπεριλαμβανομένου του «μικρού» τελικού, θα κριθούν στις δύο νίκες, ενώ οι τελικοί στις τρεις.

Ο έβδομος και ο όγδοος της κανονικής περιόδου καταλαμβάνουν τις αντίστοιχες θέσεις της τελικής κατάταξης, ενώ οι τελευταίοι τέσσερις παίζουν πλέι-άουτ (9-12 και 10-11) στις τρεις νίκες, συνυπολογιζομένων των νικών στην κανονική περίοδο. Οι ηττημένοι των αγώνων αυτών υποβιβάζονται στην Α2 κατηγορία. Στην προκήρυξη προβλέπονται επίσης μονοί αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5-6 (οι ηττημένοι της Α΄ φάσης των πλέι-οφ) και 9-10 (οι νικητές των πλέι-άουτ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)