to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:23 | 12.01.2021

πηγή: naftemporiki

Οικονομία

Σήμερα η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 645.054 δικαιούχους

Σήμερα, Τρίτη 12 Ιανουαρίου, πληρώνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης τον μήνα Δεκέμβριο. Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, σήμερα θα πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή τον Δεκέμβριο του 2020.


Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 325,7 εκατ. ευρώ και αφορά 645.054 δικαιούχους, σε 168.199 επιχειρήσεις. Όπως έγραψε η «Ν», αυτήν τη φορά και σε αντίθεση με τον Νοέμβριο, πληρώνονται μαζί εργαζόμενοι κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης από επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή είναι περίπου 240.000, ενώ οι μισθωτοί σε αναστολή από επιχειρήσεις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ περίπου 400.000. Όλοι θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε μια κοινή πληρωμή σήμερα, με βάση το ποσό των 534 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες αναστολής.

Αναλογικά

Όπως παγίως συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας, το ύψος της αποζημίωσης κάθε εργαζόμενου εξαρτάται από τις ημέρες της αναστολής. Για κάθε ημέρα αναστολής, ο μισθωτός αποζημιώνεται από το κράτος με 17,8 ευρώ. Όπως είχε συμβεί και τον Νοέμβριο, οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ που εντός Δεκεμβρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ήταν πληττόμενες και για το υπόλοιπο του μήνα ήταν κλειστές με κρατική εντολή, έπρεπε να έχουν υποβάλει ξεχωριστό έντυπο-δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία.

Νέα ευκαιρία

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας για την υποβολή δηλώσεων αναστολών από εργοδότες και εργαζόμενους στο σύστημα «Εργάνη» για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Στη διαδικασία αυτή επιτρέπονται οι αρχικές δηλώσεις μόνο για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί καθόλου αρχική δήλωση, καθώς και οι ορθές επαναλήψεις για αύξηση και μόνο των διαστημάτων αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Η προθεσμία για τις υπεύθυνες δηλώσεις και τις ορθές επαναλήψεις Οκτωβρίου έληξε χθες, ενώ σήμερα, Τρίτη 12 Ιανουαρίου, ανοίγει εκ νέου το σύστημα για τις τελευταίες δηλώσεις του Νοεμβρίου, οι οποίες θα μπορούν να υποβάλλονται στην «Εργάνη» έως και 14 Ιανουαρίου. Κατ’ εξαίρεση για τον μήνα Νοέμβριο δίνεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις-εργοδότες υπέβαλαν λανθασμένα τα δεδομένα του προσωπικού τους στο Ειδικό Έντυπο για τη δήλωση της ανάκλησης αναστολής, να προβούν σε ορθή επανάληψη από 12 έως 14 Ιανουαρίου. Νέα ευκαιρία δίνεται και για τις δηλώσεις των αναστολών Δεκεμβρίου, από 15 έως 18 Ιανουαρίου.

Μετά τη δήλωση της αναστολής από την επιχείρηση στο «Εργάνη», οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ). Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Μονομερείς δηλώσεις

Υπενθυμίζεται πως έχει δοθεί εκ νέου δυνατότητα υποβολής μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς. Ειδικότερα από 07/1/2021 έως 15/1/2021, οι επαγγελματίες της τέχνης, εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr έως και τις 20/10/2020, καθώς οι ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μπορούν να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Δώρο Χριστουγέννων

Στο μεταξύ, εκτός από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, οι μισθωτοί που έχουν χρόνο αναστολής τον Δεκέμβριο θα λάβουν εντός Ιανουαρίου και έως το τέλος του μήνα και ένα δεύτερο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων από το κράτος. Πρόκειται για την αναλογία της αναστολής από 1ης έως 31 Δεκεμβρίου.

Όσοι ήταν σε αναστολή εργασίας ολόκληρο τον Δεκέμβριο θα λάβουν 73 ευρώ. Οι υπόλοιποι θα λάβουν αναλογία. Συνεπώς, το τελευταίο τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων που πληρώνεται τον Ιανουάριο θα είναι έως 73 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στις 21 Δεκεμβρίου το κράτος πλήρωσε σε 1.060.434 εργαζόμενους το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας για την περίοδο 1 Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου.

Αναδρομικά κληρονόμων

Μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταβολή των αναδρομικών των κληρονόμων. Οι κληρονόμοι θανόντων συνταξιούχων -που ήταν δικαιούχοι αναδρομικών- οι οποίοι έχουν υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση και έχουν επισυνάψει και τα δικαιολογητικά, αναμένεται να λάβουν έως 20 Ιανουαρίου τα αναδρομικά που δικαιούνται ανάλογα με το κληρονομικό τους δικαίωμα.

Επιδόματα ανέργων

Το επόμενο 20ήμερο καταβάλλονται επίσης οι έξτρα μήνες επιδότησης σε χιλιάδες ανέργους το δικαίωμα των οποίων έληξε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα καταβάλλεται ο πρώτος έξτρα μήνας (400 ευρώ) σε ανέργους το δικαίωμα επιδότησης των οποίων έληξε τον Δεκέμβριο και ο δεύτερος μήνας επιδότησης (400 ευρώ) σε ανέργους το δικαίωμα επιδότησης των οποίων έληξε τον Νοέμβριο. Οι παρατάσεις πληρώνονται κάθε Παρασκευή.

Για παράδειγμα: Άνεργος με λήξη της 12μηνης επιδότησης στις 15/11, θα λάβει 400 ευρώ στις 15/1. Στο μεταξύ εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ που λήγουν εντός Ιανουαρίου 2021, στο πρότυπο του μέτρου που έχει ισχύσει τους τελευταίους μήνες. Αυτό που εξετάζεται είναι να επεκταθούν για δύο μήνες (400+400 ευρώ) όλα τα επιδόματα που λήγουν εντός Ιανουαρίου.

Επίδομα παιδιού

Τελευταία ευκαιρία για το Επίδομα Παιδιού του 2020 δίνει ο ΟΠΕΚΑ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου στους τελευταίους αιτούντες - δικαιούχους, καθώς μετά κλείνει οριστικά η πλατφόρμα Α21 για τις αιτήσεις του 2020. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΠΕΚΑ καλεί όλους όσοι δεν έχουν υποβάλει ή δεν έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους να το πράξουν άμεσα και πάντως έως τις 15/1/2021 προκειμένου να τους χορηγηθεί το επίδομα του 2020. Σημειωτέον ότι για τις αιτήσεις του έτους 2021 η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει τον Μάρτιο του 2021.

Εφάπαξ ενίσχυση επιστημόνων

Εντός Ιανουαρίου και πάντως σίγουρα προς το τέλος του μήνα (αν όχι τον Φεβρουάριο) δεν αποκλείεται να πληρωθεί και η εφάπαξ επιδότηση των 400 ευρώ στους δικαιούχους - επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, υγειονομικούς, γεωτεχνικούς, δικαστικούς επιμελητές κ.ά.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα περιλαμβάνει αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει τα επόμενα 24ωρα, ενώ εκτός της επιδότησης μένουν οι αυτοαπασχολούμενοι που εργάζονται παράλληλα ως μισθωτοί. Η τύχη των εισοδηματικών κριτηρίων θα κριθεί από το ενδιαφέρον των δικαιούχων και τις αιτήσεις που θα υποβληθούν καθώς το κονδύλι δεν ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Αναμένεται ωστόσο η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα προσδιορίζει όλες τις λεπτομέρειες. Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δικαιούνται μόνο όσοι έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)