to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 18.05.2018

Πολιτική

Σία Αναγνωστοπούλου: Η διαφθορά είναι ένα εκτεταμένο φαινόμενο που οδηγεί στην αποσταθεροποίηση της έννομης τάξης

«Η διαφθορά είναι ένα εκτεταμένο φαινόμενο που οδηγεί στην αποσταθεροποίηση της έννομης τάξης. Μια ελίτ που ξεκινάει από την οικονομική πυραμίδα και πιάνει πολιτικούς και πνευματικούς παράγοντες από τα ΜΜΕ, τους εξοπλισμούς και κυρίως την Υγεία και δημιουργεί τη νοοτροπία ότι πρόκειται για ένα σχεδόν φυσικό φαινόμενο» είπε η κ. Αναγνωστοπούλου


«Ιστορική» χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση, στη συζήτηση επί του πορίσματος της Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ έθεσε θέμα αλλαγής σημείων του άρθρου περί ευθύνης υπουργών. «Η διαφθορά είναι ένα εκτεταμένο φαινόμενο που οδηγεί στην αποσταθεροποίηση της έννομης τάξης. Μια ελίτ που ξεκινάει από την οικονομική πυραμίδα και πιάνει πολιτικούς και πνευματικούς παράγοντες από τα ΜΜΕ, τους εξοπλισμούς και κυρίως την Υγεία και δημιουργεί τη νοοτροπία ότι πρόκειται για ένα σχεδόν φυσικό φαινόμενο» είπε η κ. Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε: «Η διαφορά της δικής μας κυβέρνησης είναι ότι δεν θεωρούμε τη διαφθορά φυσικό φαινόμενο, αλλά ανωμαλία η οποία μπορεί να πλήξει βαθειά τα θεμέλια της Δημοκρατίας γιατί διαρρηγνύει τον δεσμό της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτική εξουσία».

«Προσπαθούμε να φέρουμε την ομαλότητα και αυτό από κάποιους ερμηνεύεται ως θεσμική εκτροπή» είπε και τόνισε: «Και μόνο το γεγονός ότι ο διευθυντής της Novartis επιβραβεύεται, γιατί κατόρθωσε και εν μέσω μνημονίων και περικοπών να κερδίσει η εταιρεία, αυτό δείχνει ότι κάτι γίνεται. Από την δικογραφία προκύπτει ότι έχουμε μια ηθική, πολιτική και ενδεχομένως ποινική ανωμαλία».

Ακολούθως, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «έλλειψη ηθικής και κυνισμό». «Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι πετάχτηκαν στο περιθώριο της κοινωνίας από τέτοιους είδους πολιτικές» ανέφερε. «Αυτή η κυβέρνηση θέλει να φέρει την ομαλότητα και θα την φέρει χρησιμοποιώντας ως όπλο τους θεσμούς και τους κανόνες της Δημοκρατίας, ώστε να κοπούν οι δίαυλοι αναπαραγωγής ενός διεφθαρμένου συστήματος με οικονομικούς, μιντιακούς παράγοντες και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αντιπολίτευσης. Μίλησαν για σκευωρία αλλά δεν αντιπαράθεσαν ένα άλλο σχέδιο αντιμετώπισης της διαφθοράς. Γι αυτό και προχώρησαν σε μηνύεις κατά του πρωθυπουργού και του κ. Παπαγγελόπουλου. Το επιχείρημα της σκευωρίας ήταν το καλύτερο μέσο για να δημιουργηθεί φόβος. Η μάχη του συστήματος είναι να προγράφεται η διαφθορά, αλλά να μη φθάνει για να χτυπηθεί» σημείωσε.

Αναφερόμενη στο άρθρο 86 του Συντάγματος για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών είπε ότι θα πρέπει να συζητηθούν οι πτυχές του που δημιουργούν πρόβλημα ρήξης της εμπιστοσύνης της κοινωνίας με το πολιτικό σύστημα.

«Δεν θεωρώ ότι τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία έχουν διαπράξει αδικήματα, ούτε ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση είναι βουτηγμένη στη διαφθορά. Οφείλει, όμως, το πολιτικό σύστημα μετά από μια τέτοια χρεοκοπία που έχει υποστεί η κοινωνία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πει ότι δεν θα αφήσουμε στη Βουλή τέτοια κρίσιμη απάντηση. Η δωροδοκία μπορεί να θεωρηθεί υπουργικό αδίκημα και να πηγαίνει στη Βουλή ή να πηγαίνει στη Δικαιοσύνη, όπως πηγαίνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες;» διερωτήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: «Τα τελευταία συνεχή παραδείγματα διαφθοράς εάν το πολιτικό σύστημα δεν πάρει την ιστορική απόφαση ότι το άρθρο 86 θα προστατεύει το πολιτικό σύστημα από διάφορα άλλα πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να δυσχεραίνουν τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, αλλά τα θέματα που άπτονται θεμάτων διαφθοράς θα πρέπει να τα εξετάζει η Δικαιοσύνη και να μην υπάρχει αυτή η σύντομη αποσβεστική προθεσμία.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)