to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:31 | 13.07.2023

Πολιτική

Σφοδρά πυρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το απόλυτο κυβερνητικό αλαλούμ με την πανεπιστημιακή αστυνομία (βίντεο)

«​Ασυνεννοησία, ερασιτεχνισμούς και έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας» καταλογίζει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο Στέργιος Καλπάκης με αφορμή το απόλυτο κυβερνητικό αλαλούμ με την πανεπιστημιακή αστυνομία


Η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιου Καλπάκη (13/7/23):

«Το απόλυτο κυβερνητικό αλαλούμ με την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Χθες, ο κ. Μηταράκης είπε ότι καταργείται. Προσχωρώντας έτσι στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον άδειασε και είπε ότι δεν καταργείται. Ενώ χθες τον είχε αδειάσει και για την έφιππη αστυνομία.

Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις.

​Ασυνεννοησία, ερασιτεχνισμοί, έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας».

Το αλαλούμ

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, αντιθέτως επανεξετάζουμε πως θα έχει τον καλύτερο ρόλο και τροπο λειτουργίας σε συνεργασία με όλη την ΕΛΑΣ», δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, συμπληρώνοντας ένα ακόμα «φάλτσο» στην έως τώρα -μάλλον όχι ομαλή- πορεία της νέας κυβέρνησης.

Ύστερα από το άδειασμα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χ. Φλωρίδη για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών, αλλά και τη διάψευση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση έφιππης αστυνομίας, το οποίο είχε επίσης ως «πρωταγωνιστή» τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, σήμερα ο Π. Μαρινάκης αδειάζει εκ νέου τον υπουργό και εμφανίζεται να επιχειρεί στροφή στο θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ειδικά αφού η κυβέρνηση δέχθηκε την αποδοκιμασία του πιο «σκληρού» της ακροατηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης ανακοίνωσε πως οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ, θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΙ ο υπουργός δήλωσε ακόμη πως ο ρόλος της Αστυνομίας σε σχέση με την επιτήρηση των πανεπιστημιακών χώρων, επανεξετάζεται. «Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για το θέμα, αλλά και για το άδειασμα όσον αφορά τα σχέδια για έφιππη αστυνομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι η ΟΠΠΙ δεν καταργείται, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για στροφή 180 μοιρών.

Ο Π. Μαρινάκης επίσης υποστήριξε ότι: «Δεν υπήρξε κανένα άδειασμα κανενός υπουργού, υπήρξε μία πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή για έφιππη αστυνομία».

Ενώ δήλωσε ότι γενικά η πολιτική της κυβέρνησης έχει απτά αποτελέσματα για τη διασφάλιση της ασφάλειας στα ΑΕΙ, υποστήριζοντας μεταξύ άλλων ότι «έχουν γίνει κινήσεις επαναφορά ασύλου στην πραγματική του έννοια, τώρα έχουμε αληθινό άσυλο» και ότι «απελευθερώθηκαν χώροι που τελούσαν υπό κατάληψη και δόθηκαν σε αυτούς που ανήκουν».

Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο Π. Μαρινάκης επανέλαβε «Ήμουν σαφής. Δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάργησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Επανεξετάζουμε τον τρόπο λειτουργίας της, για την αποτελεσματικότητα και αυτού του σώματος της Αστυνομίας και είναι σημαντικό αυτό να είναι σε συντονισμό με το σύνολο της Αστυνομίας».

Ντόρα Μπακογιάννη: Σε σωστή κατεύθυνση η κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Λίγο αργότερα η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, πως η απόφαση για την κατάργηση της ΟΠΠΙ βρίσκεται σε «σωστή κατεύθυνση», ενώ μετέφερε τις ευθύνες στα πανεπιστήμια.

«Για την πανεπιστημιακή αστυνομία νομίζω ότι είναι μια σωστή απόφαση η κατάργησή της και η ανάληψη της ευθύνης από τα πανεπιστήμια και από τα ιδρύματα, οι οποίοι έχουν υποχρέωση και βεβαίως από εκεί και πέρα καλούν την Αστυνομία όταν πρέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)