to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:39 | 23.10.2012

Οικονομία

ΣΕΒΕ Απότομο φρένο στις εξαγωγές

Σημαντική επιβράδυνση από 39% σε 12% καταγράφεται στον ρυθμό αύξησης των ελληνικών εξαγωγών φέτος, συγκριτικά με το 2011.


Η βασική αιτία, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), είναι η έλλειψη ρευστότητας, την οποία αποστερεί από τις επιχειρήσεις το ίδιο το κράτος, το οποίο οφείλει περί το ένα δισ. ευρώ από επιστροφές ΦΠΑ.

Το θέμα ετέθη από τη διοίκηση του ΣΕΒΕ κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή 19 Οκτωβρίου με τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα περιφερειακής πολιτικής Γιοχάνες Χαν.


Μάλιστα ζητήθηκε από τον επίτροπο να ασκηθούν πιέσεις ώστε οι αποπληρωμές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα να αποτελέσουν προτεραιότητα και τα δύο τρίτα από τα 24 δισ. ευρώ που θα δοθούν στις τράπεζες να δοθούν στην πραγματική οικονομία. Ο επίτροπος Χαν με τη σειρά του ανέφερε ότι η κατεύθυνση είναι να δοθεί έμφαση σε δράσεις όπως venture capital, start ups και μικροδάνεια για νέους επιχειρηματίες.


«ΚΟΒΟΥΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ»


Προς το παρόν, και λόγω της έλλειψης ρευστότητας, ανακόπτεται το «ράλι» των εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 39% από το 2010 στο 2011 αλλά συνέχισαν να αυξάνονται κατά 12% από το 2011 στο 2012. Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση στις εισαγωγές (13%) και για το α’ επτάμηνο 2012 σε επίπεδο ΕΕ-27. Η εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας είναι αρκετά βελτιωμένη σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ-27 στις περισσότερες βασικές αγορές στο εξεταζόμενο διάστημα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας μας στις δυναμικές αγορές των ΗΠΑ (αύξηση 48%), της Κίνας (αύξηση 44%) και της Ρωσίας (26%). Μείωση καταγράφηκε για τη χώρα μας στις αγορές της Νορβηγίας, της Νότιας Κορέας και της Βραζιλίας.


Πηγή: makthes.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)