to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:19 | 07.08.2018

πηγή: stokokkino

Κοινωνία

ΣΕΠΕ: 2.319 έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές, 525 πρόστιμα άνω των 2,2 εκ. ευρώ

Για τους ελέγχους των επιθεωρητών εργασίας σε τουριστικές περιοχές μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Παναγιώτης Κορφιάτης, σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος των παραβάσεων αφορά την υποδηλωμένη εργασία. Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στην αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που προχώρησαν σε καταγγελία στο ΣΕΠΕ, αλλά και στα ποσοστά παραβατικότητας κατά την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων που βαίνουν μειούμενα.


Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου στοχευμένων ελέγχων σε τουριστικούς προορισμούς και νησιά, Επιθεωρητές και Ειδικοί Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποίησαν για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2.319 ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και επιβλήθηκαν 525 πρόστιμα συνολικού ύψους 2.282.312,61 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Κορφιάτη, το μεγαλύτερο μέρος των παραβάσεων αφορά την υποδηλωμένη εργασία και σε αυτήν «προσπαθούμε να στοχεύσουμε την ελεγκτική μας δράση».


*Ακούστε το ηχητικό εδώ


Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανασφάλιστη εργασία σημειώνοντας πως «ενώ έχει γίνει σημαντική προσπάθεια να μειωθεί και έχει μειωθεί, συνεχίζει να παραμένει σε ένα ποσοστό 12,4% στους τομείς υψηλού ρίσκου που στην πλειοψηφία τους είναι και οι τομείς που δραστηριοποιούνται οι τουριστικές επιχειρήσεις». «Αυτό που κάναμε φέτος είναι ότι στοχεύσαμε τη δράση μας στην αρχή της τουριστικής περιόδου. Δώσαμε μία έμφαση να αρχίσουμε από αρχές Μάη- τέλη Απρίλη τους ελέγχους έτσι ώστε να προσεγγίσουμε τις επιχειρήσεις από την πρώτη στιγμή που θα ήταν σε λειτουργία, όποτε εκείνο το διάστημα η αδήλωτη εργασία ήταν πιο υψηλή από ότι προχωρώντας κανονικά η τουριστική σεζόν».

Σε σχέση με τις καταγγελίες εργαζομένων στο ΣΕΠΕ, ο κ. Κορφιάτης σημείωσε πως «αυτό το οποίο έχει παρατηρηθεί είναι ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, εξαιτίας και της δημοσιότητας του έργου του ΣΕΠΕ και της εμπιστοσύνης των εργαζομένων σε αυτό, έχει αυξηθεί ο αριθμός των καταγγελιών- το 2017 σε σχέση με το 2016 είχαμε μία αύξηση περίπου 50%» και υπενθύμισε πως όποιος εργαζόμενος το επιθυμεί μπορεί με διασφαλισμένη την ανωνυμία του να κάνει την καταγγελία του στο τηλεφωνικό κέντρο του ΣΕΠΕ, στο 15512.

«Η απορρύθμιση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια στην αγορά εργασίας ενθαρρύνει και την αδήλωτη εργασία, ενθαρρύνει και την παραβατικότητα εν γένει. Αυτό είναι μία γενική διαπίστωση από κει και πέρα τα φαινόμενα προφανώς είναι υπαρκτά και προφανώς τα ζουν και οι εργαζόμενοι και κοινωνία», σημείωσε και στην συνέχεια αναφέρθηκε στο πώς αντιμετωπίζεται , φέρνοντας ως παράδειγμα τα ποσοστά παραβατικότητας κατά την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. «Από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκε σε καθολική κλίμακα, εμείς αρχίσαμε να κάνουμε εκείνη την ημέρα συστηματικά ελέγχους» και «αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι στην αρχή το ποσοστό παραβατικότητας είναι πολύ υψηλό και η αναλογία προστίμων- ελέγχων ήταν περίπου στο 30%. Συστηματοποιώντας τη δράση μας και κάνοντας ελέγχους στο ΣΕΠΕ κάθε Κυριακή, από την τελευταία εικόνα που έχουμε την Κυριακή 15 Ιουλίου, το ποσοστό παραβατικότητας έχει πέσει περίπου στο 10- 15%. «Άρα η συστηματική δουλειά και ο συστηματικός έλεγχος σε κλαδικό επίπεδο μπορεί να φέρει αποτελέσματα», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για «οριζόντιες εκστρατείες σε συγκεκριμένους κλάδους, με συγκεκριμένη στόχευση για να υπάρχει μεγαλύτερο αποτύπωμα της ελεγκτικής δράσης του ΣΕΠΕ στην αγορά εργασίας».

tags: ΣΕΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)