to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:19 | 25.09.2015

Πολιτισμός

Σεμινάρια κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ από το Σχολείο του Σινεμά

Σεμινάρια σκηνοθεσίας κινηματογράφου και δημιουργίας ντοκιμαντέρ από το Σχολείο του Σινεμά


  1. Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2015-2016

Το Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2015-2016 που διοργανώνει το Σχολείο του Σινεμά, θα ξεκινήσει την τρίτη εβδομάδα Οκτωβρίου του 2015 θα πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα , η κάθε συνάντηση θα έχει διάρκεια 3 ώρες, ενώ η συνολική διάρκεια του θα είναι τετράμηνη.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει ένα θεωρητικό και ένα πρακτικό κομμάτι. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις για την ιστορία, την αισθητική, τα είδη, τους κώδικες , τις τεχνικές και τις μεθόδους του “δημιουργικού ντοκιμαντέρ” (κινηματογραφικής αισθητικής ντοκιμαντέρ). Και παράλληλα θα προχωρήσουν στη δημιουργία μιας ταινίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους διάρκειας έως 15 λεπτά.

Τα στάδια της δουλειάς στο πρακτικό κομμάτι, από το άλφα ως το ωμέγα, αφορούν την εύρεση του θέματος, την σύλληψη της ιδέας, την πραγματοποίηση της έρευνας, τη συγγραφή του σεναρίου, την προετοιμασία της παραγωγής, την υλοποίηση του γυρίσματος, την διεργασία του μοντάζ. Όλα μαζί αφορούν την δημιουργία μιας ταινίας ντοκιμαντέρ που παρέχει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα ανάγνωσης και κατανόησης της πραγματικότητας σε βάθος αλλά και παρέμβασης σε αυτήν και αλλαγής της.

Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στον κινηματογράφο.

Στο θεωρητικό κομμάτι μέσα από την προβολή αποσπασμάτων αντιπροσωπευτικών ταινιών ντοκιμαντέρ οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με την Ιστορία του Ντοκιμαντέρ αλλά και με τον τρόπο δουλειάς επιλεγμένων σημαντικών δημιουργών ντοκιμαντέρ, ελλήνων και ξένων. Επίσης θα γνωρίσουν τις πιο σημαντικές Σχολές Ντοκιμαντέρ και τις Μεθόδους που χρησιμοποιούν. Σε τακτά χρονικά διαστήματα (2 φορές το μήνα), θα προβάλλεται μια ταινία ντοκιμαντέρ και θα ακολουθεί συζήτηση, όχι κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά έξτρα.

Στους συμμετέχοντες παρέχονται ηλεκτρονικές σημειώσεις, δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας αφού το σεμινάριο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.

Στους συμμετέχοντες παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”.

Παρουσίαση Σεμιναρίου-Ανοιχτό Μάθημα

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 στις 12.00

 
 
 
 
 
  1. Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2015-2016


Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές της οπτικοακουστικής αφήγησης και τον τρόπο που λέγεται μια ιστορία με εικόνες και ήχους. Θα μάθουν να μετατρέπουν μια ιδέα σε ένα ολοκληρωμένο σενάριο και θα ανακαλύψουν τον τρόπο να το ντεκουπάρουν και προσεγγίζουν σκηνοθετικά. Ένα σενάριο για ταινία μικρού μήκους έως 7 λεπτά θα γυριστεί από τους συμμετέχοντες.

Στόχος του θεωρητικού αλλά κυρίως πρακτικού κινηματογραφικού σεμιναρίου είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις για την ιστορία και τη θεωρία του κινηματογράφου, τα εκφραστικά μέσα και τη γλώσσα του, τη μορφή και το ύφος μιας ταινίας, το ύφος του κινηματογραφικού δημιουργού, την παραγωγή, το σενάριο, την κινηματογραφική υποκριτική, τη φωτογραφία, την ηχοληψία, την σκηνογραφία και το μοντάζ.

Αυτό θα γίνει με προβολή και ανάλυση ταινιών μικρού μήκους και αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες μεγάλου μήκους, ασκήσεις σεναρίου και κινηματογραφικής υποκριτικής, θεατρικές πρόβες χωρίς κάμερα, πρόβες με κάμερα και γυρίσματα σκηνών επιλεγμένων από το συντονιστή του σεμιναρίου ή δημιουργημένων από τους συμμετέχοντες. Κάθε συμμετέχων θα σκηνοθετήσει μια σκηνή έχοντας ως ηθοποιούς και συνεργείο τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες θα διδαχτούν τον τρόπο άρθρωσης της κινηματογραφικής γλώσσας, θα μάθουν να χειρίζονται και συνδυάζουν τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου. Θα αναλυθεί η μορφή και το ύφος των ταινιών των οποίων θα προβληθούν αποσπάσματα και θα δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία στους συμμετέχοντες να καταλάβουν πως κατασκευάζεται αυτό που αποκαλούμε σκηνοθετικό ύφος ή στυλ.

Ύλη του σεμιναρίου αποτελούν οι βασικές αρχές σκηνοθεσίας , διεύθυνσης παραγωγής, σεναρίου, υποκριτικής μπροστά και πίσω από την κάμερα, διεύθυνσης φωτογραφίας-εικονοληψίας, ηχοληψίας, σκηνογραφίας.

Μια επίλεκτη ομάδα διδασκόντων θα αναλάβει να φέρει εις πέρας το εγχείρημα καθοδηγώντας τους σπουδαστές σε κάθε βήμα τους.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναλυτικές ηλεκτρονικές σημειώσεις, ενώ θα έχουν πρόσβαση στην δανειστική Βιβλιοθήκη και Ταινιοθήκη του Σχολείου του Σινεμά.

Το Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2015-2016 έχει διάρκεια 3 μήνες και πραγματοποιείται 2 φορές την εβδομάδα από 3 ώρες (12 εβδομάδες, 24 συναντήσεις, 72 ώρες διάρκεια).

Η έναρξή του προγραμματίζεται στα μέσα Οκτωβρίου του 2015 και η πρώτη ανοιχτή παρουσίασή του την Κυριακή 27.9.2015 στις 17.00 (Σχολείο του Σινεμά, Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια)

Δεν απαιτούνται προηγούμενες γνώσεις ή σχετικός εξοπλισμός.

Στους συμμετέχοντες παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”.

Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (σκηνοθέτης, μοντέρ, κριτικός κινηματογράφου)

Κόστος: 260€ | Έκπτωση για φοιτητές, για άνεργους , για σπουδαστές προηγούμενων ετών, για ζευγάρια, για συγγενείς, για μέλη πολιτιστικών ερασιτεχνικών ομάδων, για σπουδαστές δραματικών ή κινηματογραφικών σχολών, για εκπαιδευτικούς.


Πληροφορίες–Εγγραφές: Τηλ.: 2130159816 , κιν: 6996112050, e-mail: [email protected]

 
 
 
 
 
 
 
 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)