to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:15 | 16.02.2016

πηγή: patrastimes.gr

Κοινωνία

Σεισμός στην Ηλεία: Συνεχίζονται οι μετασεισμοί - Ζημιές μικρής έκτασης

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή λίγο πριν τις 9:00 το βράδυ σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.


 Νεότερη ενημέρωση:

Οι έλεγχοι στα σχολικά κτίρια και γενικότερα σε κτίρια συνάθροισης πολιτών ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας στα Κρέστενα και στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν προβλήματα στη στατική τους επάρκεια από το σεισμό των 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.54’ το βράδυ της Δευτέρας .

Παράλληλα κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, για προληπτικούς λόγους,  τα σχολεία στο Δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων ύστερα από απόφαση του Δημάρχου Σάκη Μπαλιούκου και τα σχολεία της Τοπικής Κοινότητας Φιγαλείας.

 Κλειστά επίσης, για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν και τα σχολεία στον Δήμο Ζαχάρως.

Οι μεγαλύτερες ζημιές, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, εντοπίζονται στην περιοχή της Φρύξας, όπου υπήρχε και από πριν πρόβλημα με γεωλογικό φαινόμενο.

Δεκαπέντε μετασεισμοί

Στο μεταξύ από χθες το βράδυ  μέχρι σήμερα στις 6.00 το πρωί οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έχουν καταγράψει 15 μετασεισμούς μεγέθους από 1,6 έως και 3.6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ γεγονός που από τους σεισμολόγους εκλαμβάνεται ως θετική εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας.

Οι ζημιές

Ζημιές μικρής έκτασης σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων, αναφέρονται μέχρι στιγμής, από μηχανικούς που είναι στην περιοχή

Τα προβλήματα εστιάζονται σε πτώσεις σοφάδων αλλά και σε οικοσκευές χωρίς να υπάρχει καμία ανησυχία επί του παρόντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrastimes.gr πριν από λίγο από μέλη της διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος για τις πρώτες αναφορές από την περιοχή όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, ενημερώθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Την ώρα που σημειώθηκε η σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ , μερικά χιλιόμετρα ανατολικά στο νομό Αρκαδίας στην πόλη της Τρίπολης, συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ολόκληρη η αίθουσα ταρακουνήθηκε, τα μέλη του συμβουλίου σάστισαν με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγα λεπτά η συνεδρίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες κατολισθήσεις καταγράφονται στα σύνορα Ηλείας – Αρκαδίας και πιο συγκεκριμένα στην εθνική οδό Πύργου- Τριπόλεως στο ύψος της γέφυρας του Ερυμάνθου.

Ρηγματώσεις και καταρρεύσεις τοίχων αναφέρονται στην Φρίξα χωρίς να υπάρχουν τραυματίες. Στην ευρύτερη περιοχή του επίκεντρου του σεισμού έχουν μεταβεί και δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Πύργο και Ολυμπία. Σύμφωνα με πληροφορίες ζημιές καταγράφονται στην Φιγαλεία.

Δυνατός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Ηλεία - Κεντρική Εικόνα

Σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση είχε μέγεθος βαθμών 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε κοντά στα Κρέστενα της Ηλείας. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο βρισκόταν 17 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Πύργου. «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με δημάρχους, προέδρους τοπικών κοινοτήτων, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για να δούμε αν υπάρχουν τυχόν ζημιές από την σεισμική δόνηση», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)