to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:07 | 15.02.2023

Διεθνή

Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: Μικρά «θαύματα» μέσα στον ζόφο - Ανοικοδόμηση "express" υπόσχεται ο Ερντογάν

Συγκλονιστικές εικόνες φτάνουν από την Τουρκία, όπου οι διασώστες συνεχίζουν να ανασύρουν ζωντανούς εγκλωβισμένους πολίτες, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει πάνω από μία εβδομάδα από την ημέρα του σεισμού, χαρίζοντας μικρά «θαύματα» μέσα από τα συντρίμμια. Μέχρι τώρα, οι νεκροί του σεισμού ανέρχονται σε 41.000 και στις δύο χώρες - Ο Τούρκος πρόεδρος υπόσχεται πως οι επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν, ενώ δεσμεύτηκε πως θα ανοικοδομηθούν γρήγορα όλα τα κτήρια που καταστράφηκαν - Σήμερα και αύριο αναχωρούν τα πλοία με την ανθρωπιστική βοήθεια για Τουρκία και Συρία


//φωτ.:ΑΡ/BERNAT ARMANGUE

Δεν έχει τέλος η τραγωδία που χτύπησε την Τουρκία και την Συρία περισσότερο από μία εβδομάδα πριν. Οι ανθρώπινες κραυγές βοήθειας αντιλαλούν από τα συντρίμμια και ο πόνος περισσεύει. 

Τα θύματα του σεισμού, που έπληξε τις δύο χώρες σχεδόν 10 ημέρες πρίν, ανέρχονται πλέον σε παραπάνω από 41.000, ενώ πολλοί επιζώντες είναι αντιμέτωποι με πολικές θερμοκρασίες, αφού έχουν μείνει άστεγοι. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής 35.418 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, ενώ περισσότεροι από 5.814 στη Συρία.

Μικρά «θαύματα»

Περισσότεροι από 105.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό, εκ των οποίων περισσότεροι από 13.000 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Εννέα άλλοι επιζώντες διασώθηκαν χθες Τρίτη στην Τουρκία, αν και πλέον οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στους επιζώντες που έχουν μείνει χωρίς στέγη ή αρκετό φαγητό μέσα στο κρύο.

Μεταξύ των διασωθέντων χθες ήταν δύο αδελφοί ηλικίας 17 και 21 ετών που απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια συγκροτήματος κατοικιών στην επαρχία Καχραμανμαράς, ένας Σύρος και μία νεαρή γυναίκα στην Αντάκια.

Το πρωί της Τετάρτης (15/2) , μία γυναίκα 42 ετών ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια στο Καχραμάνμαρας όπου βρισκόταν εγκλωβισμένη για 222 ώρες.

Η Μελικέ Ιμάμογλου, όπως ονομάζεται μεταφέρθηκε με φορείο στο ασθενοφόρο, ενώ μετά την ολοκλήρωση της ανάσυρσής της οι διασώστες άρχισαν να χειροκροτούν, αγκαλιάστηκαν, ενώ κάποιοι ξέσπασαν σε κλάματα.

Το βράδυ της Τρίτης (14/2) σχεδόν 212 ώρες μετά τον σεισμό που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία, διασώστες ανέσυραν ζωντανή μια 77χρονη από τα ερείπια επταώροφης πολυκατοικίας στο Αντίγιαμαν.

Η Φατμά Γιουνγκόρ απεγκλωβίστηκε τραυματισμένη και μεταφέρθηκε σε ασθενοφόρο που την διακόμισε σε νοσοκομείο για να δεχθεί ιατρική φροντίδα.

Οι συγγενείς της ηλικιωμένης ξέσπασαν σε επευφημίες και έσπευσαν να αγκαλιάσουν τους διασώστες που εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τον χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα των ισοπεδωμένων κτιρίων.

Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις διάσωσης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε αργά χθες Τρίτη να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις διάσωσης, περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα και τη γειτονική Συρία.

«Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να έχουμε ανασύρει και τον τελευταίο πολίτη που έχει μείνει κάτω από τα κατεστραμμένα κτίρια», δήλωσε ο Ερντογάν αργά χθες Τρίτη, έπειτα από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).

Η εκτίμηση της κατάστασης των κτιρίων, δεκάδες χιλιάδες από τα οποία έχουν καταστραφεί, θα ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα και η ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα ανοικοδομήσουμε όλα τα σπίτια και τους χώρους εργασίας που καταστράφηκαν ή δεν είναι πλέον κατοικήσιμοι λόγω του σεισμού και θα τα παραδώσουμε στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν έχει παραδεχθεί ότι αρχικά υπήρχαν προβλήματα στην αντίδραση των αρχών, αλλά έχει τονίσει ότι πλέον η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές όχι μόνο στη χώρα μας αλλά επίσης και στην ιστορία της ανθρωπότητας», υπογράμμισε.

Περισσότεροι από 2,2 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις πλέον πληγείσες περιοχές και εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια είναι μη κατοικήσιμα, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΟΗΕ: Ολοκληρώνεται η φάση των διασώσεων

Ο ΟΗΕ έχει επισημάνει ότι η φάση των διασώσεων ολοκληρώνεται και πλέον δίνεται έμφαση στην παροχή καταλυμάτων, τροφίμων και εκπαίδευσης στους επιζώντες.

«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και αυξάνονται ώρα με την ώρα», δήλωσε ο Χανς Χένρι Π. Κλούγκε διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Περίπου 26 εκατ. άνθρωποι και στις δύο χώρες έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.

«Επίσης αυξάνονται οι ανησυχίες για την εμφάνιση ζητημάτων υγείας που συνδέονται με τον κρύο καιρό, την υγιεινή και την αποχέτευση και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών – με τους ευάλωτους ανθρώπους να κινδυνεύουν περισσότερο», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

Ένα πρώτο κομβόι του ΟΗΕ εισήλθε στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία μέσω της Τουρκίας και του περάσματος Μπαμπ αλ Σάλαμ, το οποίο μόλις επαναλειτούργησε.

Οι επιχειρήσεις αναζήτησης επιζώντων πλησιάζουν στο τέλος τους και στη βορειοδυτική Συρία, δήλωσε ο Ραέντ αλ Σάλεχ επικεφαλής των διασωστών Λευκά Κράνη.

Επικοινωνία Μπορέλ - Τσαβούσογλου

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες αρωγής και να συμβάλλει στην ανοικοδόμηση» των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμούς, αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ με ανάρτησή του στο Twitter σημειώνοντας ότι εξέφρασε στον κ. Τσαβούσογλου τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη του προς στον τουρκικό λαό.

Αναχωρεί η ανθρωπιστική βοήθεια σε Τουρκία και Συρία

Το μεσημέρι της Τετάρτης (15/2) αναμένεται να αναχωρήσει, με πλοίο από το λιμάνι του Κερατσινίου (πύλη G2) προς την Αλεξανδρέττα, το πρώτο κύμα με ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο θα μεταφέρει έξι φορτηγά με είδη αυστηρά που έχουν ζητηθεί αππό τουρκικής πλευράς, όπως κουβέρτες, σκηνές, υπνόσακους και χημικές τουαλέτες. Όπως έγινε γνωστό " τα στοιχεία των προς φόρτωση ειδών ανέρχονται σε 250 κυβικά μέτρα, από τα οποία: 240 κυβικά –κουβέρτες/κλινοσκεπάσματα, 2 κυβικά θερμαντικά, 2 κυβικά φαρμακευτικά υλικά/φάρμακα, 6 κυβικά είδη προσωπικής υγιεινής".

Η ομάδα εργασίας των κυβερνητικών στελεχών, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, που έχει συγκροτηθεί για την οργάνωση, τη συγκέντρωση και την αποστολή του ανθρωπιστικού υλικού, έχει ομαδοποιήσει τα είδη που φορτώνονται στο πλοίο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την Πέμπτη (16/2) αναμένεται επίσης να σταλεί αεροπορικώς φαρμακευτικό υλικό στη Συρία.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώνεται στη Θεσσαλονίκη από περιφέρειες, δήμους, Εκκλησία, σχολεία, φορείς της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας μεταφέρεται οδικώς στις σεισμόπληκτες περιοχές. Για τις υπόλοιπες περιοχές, η ανθρωπιστική βοήθεια συγκεντρώνεται στην Αττική και θα μεταφέρεται με πλοίο. Επίσης σημειώνεται πως το υγειονομικό υλικό θα φθάνει στις πληγείσες περιοχές αεροπορικώς. Όπως διαμηνύεται, στόχος είναι η συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Υπογραμμίζεται ακόμη πως η ανταπόκριση φορέων και ιδιωτών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Τουρκία και Συρία είναι τεράστια, όπως έχει δηλώσει ο Ανδρ. Κατσανιώτης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)