to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:46 | 04.01.2016

Πολιτική

«Bάζουμε φρένο στην κρίση»: Συναντήσεις του Γ. Κατρούγκαλου με τον ΠτΔ και τους πολιτικούς αρχηγούς για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από τις διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων τους οποίους ενημέρωσε για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση - Αλ. Τσίπρας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Θα δοθεί πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση - Όλες οι δηλώσεις μετά τις συναντήσεις και οι σχετικές εξελίξεις


Συνεχείς επαφές είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επιχειρώντας αφενός να ενημερώσει για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και αφετέρου να αποσπάσει ουσιαστικά τη συγκατάθεση των πολιτκών αρχηγών ενόψει και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Το τελικό κυβερνητικό σχέδιο, μετά τους πολιτικούς αρχηγούς, παρουσιάστηκε το απόγευμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο. Σε ενημερωτικό του σημείωμα το υπ. Εργασίας απαντά στα βασικά ερωτήματα σχετικά με την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες παραδόθηκε στο Μαξίμου η πρόταση του υπουργού Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

* * *

Διαβάστε ακόμα: Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε κατά τη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα δοθεί πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση - Όλγα Γεροβασίλη: Χωρίς προηγούμενο η υποκρισία και η ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης απέναντι στην προσπάθεια για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος - Διάψευση «ρεπορτάζ» του Mega από τον Γ. Κατρούγκαλο για δήθεν συνομιλία του με τον Γ. Πλακιωτάκη

Οι δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου έξω από το Προεδρικό Μέγαρο: «Θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα»

Την αποστολή της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό προς τους θεσμούς, «ένα λεπτό μετά» την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Παυλόπουλος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Όπως επανέλαβε ο κ. Κατρούγκαλος, «δεν θα υπάρχουν μειώσεις» και θα «εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα», ενώ σημείωσε ότι η εθνική σύνταξη θα προστατεύει το εισόδημα με δίκαιο τρόπο. Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι το ασφαλιστικό είναι εθνικό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με εθνικούς όρους και, όπως είπε, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι δεν θα είναι παρατηρητής.

«Εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, ανέφερε ότι θεωρεί θέμα ταυτότητας της Ε.Ε. το κοινωνικό κράτος. Θα αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες στο επίπεδο που μπορεί», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Τόνισε δε ότι μετά από 11 μειώσεις στις συντάξεις, οι συνταξιούχοι φοβούνται και νέες μειώσεις, ενώ οι νέοι εργαζόμενοι φοβούνται ότι δεν θα πάρουν καν σύνταξη και συμπλήρωσε ότι όταν λείπει η ελπίδα καταργείται το νόημα και η ουσία του ασφαλιστικού.

Σε ό,τι αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου, είπε ότι η ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά ψήφος εμπιστοσύνης στις νέες γενιές. «Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τη συνταξιοδοτική δαπάνη με ενιαίους κανόνες για όλες και τον θεσμό της εθνικής σύνταξης» ανέφερε εν συνεχεία και έκανε λόγο για υψηλή αναδιανομή.

Υπογράμμισε επίσης ότι η εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει όσο ισχυρότερη η οικονομία, καθώς και ότι το νομοσχέδιο θέλει να υπερβεί το σχέδιο του μνημονίου, το οποίο και θα εφαρμοστεί. Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις τους με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε ότι τους ζήτησε αν το επιθυμούν να ορίσουν εκπροσώπους τους να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Πάντως, σημείωσε ότι έδωσε το σχέδιο στους αρχηγούς με όρους εμπιστευτικότητας το ν/σ και ότι το είδε να αναπαράγεται σε αρκετά μέσα.

Η συνάντηση με τον ΠτΔ: «Φρένο στη μακροχρόνια κρίση του ασφαλιστικού συστήματος»

"Έφερα το ‘σώμα του εγκλήματος'. Αισθάνομαι καλά που σας τη δίνω, γιατί είναι ένα κείμενο που γράφτηκε εδώ και δεν ήρθε μεταφρασμένο και πιστεύω ότι μπορεί να βάλει ένα φρένο στην μακροχρόνια αυτή κρίση του Ασφαλιστικού Συστήματος με ένα δίκαιο κοινωνικά τρόπο" ήταν τα πρώτα λόγια του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ο υπουργός συναντήθηκε με τον ΠτΔ για να τον ενημερώσει και να του παραδώσει την ελληνική πρόταση προς τους εταίρους για τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό.

 Το Ασφαλιστικό Σύστημα αποτελεί την καρδιά του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

"Είχα επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς πριν έρθω να σας δω. Θεωρώ ότι είναι κατεξοχήν εθνικό ζήτημα, για το οποίο χρειάζεται συστράτευση στα πράγματα για τα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Και νομίζω στον εξορθολογισμό και στην κοινωνική δικαιοσύνη, μπορούμε πράγματι να συμφωνήσουμε", είπε ο υπουργός. "Σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα έγιναν όλες οι συζητήσεις που είχα. Ελπίζω από αύριο που ξεκινά μια σκληρή διαπραγμάτευση να έχουμε πάλι μία αντίστοιχη στάση από όλους, που αντανακλά αυτό που θέλει η κοινωνία, να μην μειωθούν οι συντάξεις και να ξανακάνουμε βιώσιμο το συνταξιοδοτικό".

Την ανάγκη οι εταίροι να καταλάβουν πως το Ασφαλιστικό Σύστημα αποτελεί την καρδιά ενός κοινωνικού κράτους, εξέφρασε με τη σειρά του ο Π. Παυλόπουλος. "Είναι ανάγκη να λάβουν υπόψη τους, και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου θα κάνω ό,τι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση, ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα αποτελεί την καρδιά του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου σ'ολόκληρη την Ευρώπη. Ξέρουμε επίσης ότι το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου είναι βασικός πυλώνας όχι μόνον της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, αλλά και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού" είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμήνυσε πως ένα δίκαιο ασφαλιστικό πρέπει να στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα των εισφορών των ασφαλισμένων. "Δεν είναι δυνατόν, οι συντάξεις ιδίως, να είναι κάτω απ' αυτά που οι εργαζόμενοι κατέβαλαν τόσα χρόνια, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν το υπόλοιπο μέρος της ζωής τους. Αυτό πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό από τους Εταίρους μας. Γιατί – το τονίζω – αφορά όχι μόνον το Ελληνικό Δίκαιο, αλλά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Και θεωρώ ότι, κατά την συζήτηση, τα ισοδύναμα τα οποία θα προταθούν από την ελληνική πλευρά, πρέπει να αντιμετωπισθούν και υπ'αυτό το πρίσμα".

Ο Γ. Κατρούγκαλος συμφώνησε με τα λεγόμενα του ΠτΔ, προσθέτοντας πως αυτός ήταν ένας από τους λόγους που θέλησαν να δώσουν ευρωπαϊκή διάσταση στη διαπραγμάτευση. "Θυμάστε ότι μαζί είδαμε την Επιτροπή του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου της  Επιτροπής Απασχόλησης, που ήρθε εδώ για να παρακολουθήσει την πορεία της διαπραγμάτευσης. Γιατί συμμεριζόμαστε απόλυτα την άποψή σας, ότι το κοινωνικό κράτος είναι στοιχείο της  ταυτότητας της Ευρώπης και δεν πρέπει να χάσουμε την ταυτότητά μας. Και μετά από έντεκα διαδοχικές μειώσεις συντάξεων στην Ελλάδα πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα τέρμα" κατέληξε.

Οι δηλώσεις μετά τις συναντήσεις με τον Γ. Κατρούγκαλο

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι έγινε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι από την πρώτη ενημέρωση που έχει η Ν.Δ. προβλέπεται μείωση στις κύριες συντάξεις (χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει από που προέρχεται η «ενημέρωση» αυτή). Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «το μόνο που ψάχνει το τελευταίο διάστημα είναι μια συναίνεση στο λάθος». 

Την διαφωνία του στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όπως δήλωσε ο κ. Λεβέντης την ίδια ώρα που υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και συνταξιούχοι να παίρνουν αυτά τα ποσά, δεν μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ. "Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό. Ακόμα και αν επιμείνει η κυβέρνηση, για εμάς είναι μονόπλευρο φλερτ. Φοβάμαι ότι δεν τετραγωνίζεται ο κύκλος", τόνισε ο κ. Λεβέντης.

Την πρόθεση του ΚΚΕ να αντιπαλέψει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό εξέφρασε ο Γ.Γ. της ΚΕ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Όπως δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας το ΚΚΕ θα παλέψει ώστε να μην έρθει στη Βουλή ένα τέτοιο νομοσχέδιο και κυρίως να καταψηφιστεί. Κάλεσε δε εργαζόμενους και κυρίως τους νέους να ξεχυθούν στους δρόμους.

Μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εργασίας, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι αντιτίθεται σε μειώσεις συντάξεων και αύξηση εισφορών και αντιπρότεινε την αύξηση των πόρων μέσα από αποκρατικοποιήσεις: «Στο Προεδρικό Μέγαρο o Πρωθυπουργός μας ζήτησε να κάνουμε απλά μια ευχή για το ασφαλιστικό. Το ΠΑΣΟΚ τους προσφέρει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό ατού. Λέμε: ΟΧΙ στην μείωση των συντάξεων ΟΧΙ στην αύξηση των εισφορών που υπονομεύει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Λέμε: ΝΑΙ στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Ας φροντίσουν να αξιοποιήσουν αυτή τη στάση μας. Οφείλουν επιτέλους να διαπραγματευτούν σοβαρά, αποφασιστικά, υπεύθυνα. Να μην οδηγηθούν σε συντάξεις πείνας και φτώχειας. Το ότι συζητάμε πάλι δυστυχώς για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αυτοί οδήγησαν με την πολιτική τους σε νέα ύφεση, αυτοί ιδεοληπτικά δεν εφήρμοσαν το μεταρρυθμιστικό νόμο 3863 του ΠΑΣΟΚ. Θα τοποθετηθούμε αναλυτικά επι της τελικής πρότασης της Κυβέρνησης όταν κατατεθεί το τελικό νομοσχέδιο στην Βουλή».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης δεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας, εκτιμώντας ότι «οι συναντήσεις του κυρίου Κατρούγκαλου είναι για τους φωτογράφους». 

 

Οι δεσμεύσεις και οι τρεις άξονες

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή, καθώς ορισμένοι από τους δανειστές έχουν ιδιαίτερη εμμονή με τις μειώσεις και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση ερεισμάτων στο διπλωματικό επίπεδο.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση -λέει ο υπουργός Εργασίας- έχει τρεις κύριους άξονες:

  • Πρώτον, επιχειρεί τη συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο, και προβλέπει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 
  • Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις ιδίως τις μικρές και θα διαιώνιζαν τα κενά του σημερινού συστήματος. 
  • Τρίτον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επαναλαμβάνει τη διακηρυγμένη από τον πρωθυπουργό δέσμευση να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλές σκέψεις και προτάσεις για την διεύρυνση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος όχι μόνο για να καλυφθούν τα ταμειακά ελλείμματα, αλλά και για να ενισχυθούν τα ανύπαρκτα αποθεματικά». Σημειώνει δε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι με αυθαίρετες ασφαλιστικές κλάσεις.

Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη λέει ότι θα δίνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 ή σε όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές και θα είναι ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος, ώστε να προστατεύει από τον κίνδυνο της φτώχειας. Διευκρινίζει δε, ότι η εθνική σύνταξη δεν θα είναι η κατώτατη σύνταξη. Για την ενοποιήσεις ταμείων αναφέρει ότι «η μεταρρύθμιση προβλέπει την πλήρη οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του συστήματος».

Τέλος όσον αφορά το μέτωπο των εργασιακών ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει ότι «η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί θεμελιώδη δέσμευση και στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας. Αμέσως μόλις κλείσει το μέτωπο του ασφαλιστικού θα ξεκινήσει η σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το θέμα αυτό».

Ανδρ.Νεφελούδης: Περιορισμό των «ρετιρέ» στις συντάξεις επιβάλλει η κοινωνική δικαιοσύνη

Σύνδεση της εθνικής σύνταξης με το ύψος του ΑΕΠ, ώστε η επιστροφή στην ανάπτυξη να την αυξάνει, αλλά και χτύπημα των «ρετιρέ» για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, προανήγγειλε ο ΓΓ του υπ.Εργασίας Στο Κόκκινο, μιλώντας στην «Δύσκολη ζωή στο πολιτικό ρεπορτάζ» και τους Νίκο Σβέρκο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)